28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Memur 1050 YTL maaş istiyor

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, 2006'nın ilk yedi ayında gerçekleşen enflasyonun yüzde 5.76 olduğunu ve geçen yıl yapılan zammın ilk altı ayda eridiğini belirterek, hükümetin yüzde 10 ek zam vermesi çağrısında bulundu. 

Tombul, salı günü başlayacak toplu görüşmeler öncesinde, taleplerini ve eylem takvimlerini anlatmak için düzenlediği toplantıda, hükümetin memur zamlarındaki enflasyondan kaynaklı farkı ödeyeceğini söylemek zorunda kaldığını belirtti. Tombul, "Hükümetin bu zorunluluğu görmesi önemli bir gelişmedir, ama yeterli değildir. Ek zam yüzde 10 olarak açıklanmalıdır. Kamu çalışanlarının enflasyondan kaynaklı kayıplarının Ağustos'tan itibaren hemen ödenmesini istiyoruz" diye konuştu. 

Bir önceki yılın Temmuz ayına göre yıllık enflasyonun yüzde 11.69 ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 10-12 olarak hesaplandığını kaydeden Tombul, ekonomide dalgalanmanın birçok malın maliyetini artırdığını belirtti. Tombul, "Yoksulun enflasyonu ve zenginin enflasyonu daha farklı" dedi. Örgütlü bir çalışma yaşamının gerekliliğini vurgulayan Tombul, toplu görüşmeler için şu taleplerde bulundu:
"Temel ücret 1050 YTL olmalı. Yılda iki kere ikramiye verilmeli. Çalışmayan eş için 188 YTL, her çocuk için 105 YTL ödenmeli. 300 YTL kira yardımı verilmeli. Ücretler, çalışma saatleri, izinler, atamalar, iş güvenliği gibi bütün çalışma koşulları toplu sözleşmelerle belirlenmeli, kadınlara yönelik ayrımcı çalışma koşulları kaldırılmalı. İş güvencesiz ve belirli süreli sözleşmeli istihdam edilenler kadroya alınmalı."
 
"İŞ BIRAKACAĞIZ" 

Ağustos ayı eylem takvimine ilişkin de bilgiler veren Tombul, 25 Ağustos'ta toplu sözleşme ve grev haklarına ilişkin bin panel düzenleyeceklerini, alan eylemleri yapacaklarını, daha sonraki süreçte de iş bırakma eylemleri gerçekleştireceklerini açıkladı.
Tombul, 5 YTL'lik sendika aidatlarının devlet tarafından ödenmesi uygulaması sonucunda, Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim-Sen'in Mayıs 2006'daki "olağandışı" üye artışıyla, KESK'e bağlı Eğitim-Sen'in yetkisinin elinden alındığını kaydetti. Tombul, Çalışma Bakanlığı'nın yasaya aykırı biçimde kabul ettiği çok sayıda sahte üye içeren yetki tespiti tutanaklarıyla yerel hizmet işkolunda yetkinin Memur-Sen'e bağlı Bem-Bir-Sen'e verildiğine de dikkat çekti. Uluslararası sözleşmeler ve Anayasal olarak toplu sözleşme haklarının olduğunu savunan Tombul, KESK'e bağlı Tüm-Bel-Sen'in bugüne kadar 136 belediyede toplu sözleşme yaptığını belirtti. 

Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulanan Tombul, bütçeden yatırım harcamalarına ayrılan payın geçen 20 yılda yüzde 21.3'ten yüzde 6.9'a indiğine kaydederek, söz konusu harcamaların GSYİH'deki payının 2002-2005 arasında yüzde 30 azaldığını bildirdi. 

5 MİLYON İŞSİZ 

İş başı yapmaya hazır olalar da dahil edildiğinde işsiz sayısının 5 milyona çıktığına, aileleriyle düşünüldüğü zaman ise ortalama 15 milyon insanın bir gelirden yoksun bir şekilde yaşadığın dikkat çeken Tombul, Türkiye'de 20 milyon insanın yoksulluk sınırında yaşadığını vurguladı. 

Türkiye'nin AKP döneminde 68 milyar dolar daha borçlandığını belirten Tombul, bütçeden personel harcamalarına ayrılan payın ve kamu hizmetlerinin daraltıldığını söyledi. Tombul, personel harcamalarının bütçedeki payının oransal olarak artış gösterdiği yıllar içinse, "Bütçe küçüldüğü için kamu çalışanlarının aldığı pay artıyormuş gibi gözüküyor" değerlendirmesinde bulundu. Tombul, kamu harcamalarının GSYİH içindeki payının OECD ülkelerinde ortalama yüzde 41.3, Türkiye'de ise yüzde 20 olduğunu kaydetti. 

"KAYNAK EMEKÇİYE DEĞİL FAİZE GİTTİ" 

Kamu çalışanlarının ücretlerinin iç borç faizi oranında artsaydı ortalama 773 YTL yerine, 1448 YTL olması gerektiğine dikkat çeken Tombul, "2001-2005 yıllarında iç borç faizleri için ayrılan kaynak 224 milyar YTL, kamu emekçisi için ayrılan kaynak 116 milyar YTL oldu" diye konuştu. 


 
ANKA
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2006 Pazar 13:53:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?