16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Memur maaş farkları enflasyona kaldı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, temmuz ayında yapılacak memur zammının, protokolde olduğu gibi ilk altı aylık enflasyon oranında yapılacağını açıkladı.

Unakıtan, "Hesaplayacağız. Şimdi enflasyon dördü geçti. Haziran enflasyonu eksi çıkarsa dördün altına düşecek. O zaman zam falan yok. Üstüne çıkacaksa sözümüzdür, vereceğiz." dedi.



Unakıtan, NTV-CNBC-e ortak yayınında yaptığı açıklamada, nisandan itibaren enflasyon farkından kaynaklı zam yapılmasını isteyen memur konfederasyonlarının taleplerinin haziran sonundaki rakama göre değerlendirileceğini söyledi. Unakıtan, konfederasyonlarla imzalanan protokolün, enflasyon farkı için ilk altı aylık rakamın baz alınmasını öngördüğünü kaydetti.

Bakan, bugün üçüncü tur görüşmeleri yapılacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde izleyecekleri zam politikalarını anlatırken de, sabit gelirlileri şu ana kadar enflasyona ezdirmediklerini vurguladı. Unakıtan, "Yine aynı politikamız devam ediyor ve o politikamız gereği de işçimizi, memurumuzu enflasyona ezdirmeden hareket ederiz." şeklinde konuştu. Bakan Unakıtan, 2008 bütçe büyüklüğünün çok yıllı bütçeleme sistemi çerçevesinde 2008 için daha önce öngörülen rakamlar baz alınarak belirleneceğini anlattı. 2007 bütçesi hazırlanırken 2008 için 209 milyar 579 milyon YTL büyüklük belirlenmişti.

Unakıtan, son yıllarda yüzde 6,5 olarak belirlenen faiz dışı fazla hedefinin aşağı çekilebileceği mesajı da verdi. Bakan, "6,5 sihirli bir rakam değil; 6,5 kolay bir rakam da değil. Mecburduk, o mecburiyetleri yaptık. Ama 2008 ne gösterecek, şu anda ben bir şey diyemem." dedi. IMF'nin "elektrik zammı gerektiği" yönündeki açıklamasını değerlendiren Unakıtan, "Şu ana kadar ciddi bir yük yok. Yeni hesaplar yapılacak, gerekirse zam yapacağız." dedi. Merkezî bütçe ve KİT'lerden 4 milyar yeni lira civarında tasarruf olacağını anlatan Bakan Unakıtan, "Bazı tasarrufları da şunlar eksik olursa diye yapıyoruz. Gelirler normal olursa tasarrufu kaldırıyoruz. Harcamamız aşmayınca kaldırıyoruz." diye konuş-tu.

ntv
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2007 Perşembe 09:20:24
Güncelleme :14 Haziran 2007 Perşembe 09:20:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?