18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Memur sendikaları eyleme hazırlanıyor

Hükümet ile memurlar arasında 15 ağustosta başlayacak görüşmeler öncesi sendikalar da taleplerini açıklamaya başladı. KESK, 15 ağustosta toplu görüşmelerin başlamasıyla birlikte eylül ayı başına kadar sürecek bir eylem ve etkinlik programı uygulayacak. KESK'in eylemleri 15 ağustosta Çankaya Belediyesi önünde başlayacak.

Konfederasyon, 17 ağustosta Bayındırlık Bakanlığı, 19 ağustosta Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü, 22 ağustosta Milli Eğitim Bakanlığı, 24 ağustosta Ankara Numune Hastanesi, 26 ağustosta DSİ Genel Müdürlüğü, 29 ağustosta Ankara-Çatalhan Defterdarlık Ek Binası, 31 ağustosta Başbakanlık ve 3 eylülde Kızılay-YKM önünde çeşitli eylem ve etkinlikler gerçekleştirecek.

Türkiye Kamu-Sen ise 15 ağustosta Abdi İpekçi Parkı'nda ''toplu sözleşme çadırı'' kuracak. Konfederasyon üyeleri, toplu görüşmeleri bu çadırdan takip edecek. Konfederasyon, 15-30 ağustos tarihleri arasında ''her şeyi göze aldık'' adı altında bir dizi eylem gerçekleştirecek.

Görüşmelerde ilk olarak, geçen yıl taahhüt edilen 50 maddenin tamamının hayata geçirilmesini gündeme getireceklerini söyleyen Aksu, önceliklerinin ise kamu çalışanlarına grev ve toplu sözleşme hakkı tanınması ve eşit işe eşit ücret verilmesi konuları olduğunu bildirdi.

Ahmet Aksu, görüşmeler öncesi, hükümetin memur maaşlarına yapılacak zam oranlarına ilişkin açıklamasının da Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek şöyle konuştu:

''Açıklanan zam önerilerini kabul etmiyoruz ve hükümetten bu açıklamaların geri çekilmesini bekliyoruz. Toplu görüşmeden önce böyle bir rakamın açıklanmasının kamu çalışanlarının muhatap alınmadığı anlamına geldiğini düşünüyoruz.''

"En düşük maaş 950 YTL olsun"

Memur maaşlarına 300 YTL'den az zam yapılmasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Aksu, kamu çalışanlarının yüzde 55'inin açlık sınırında yaşadığını ifade etti.

Ekonomik büyümeden ve artan milli gelirden hak ettikleri payı istediklerini, reel kayıplarının karşılanmasını talep ettiklerini belirten Aksu, ''Memur maaşlarının net 300 YTL artırılmasını, en düşük memur maaşının 950 YTL olmasını istiyoruz'' dedi.

Şu anda kamuda en düşük memur maaşı 556 YTL olarak uygulanıyor. Memur-Sen'in 950 YTL'lik talebi, en düşük maaşın yüzde 70.8 artırılması anlamına geliyor.

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, en düşük memur maaşının, tek kişilik asgari geçim tutarı olan 880 YTL'ye çıkarılmasını istemişti. Akyıldız, masadan istediklerini alamamaları durumunda taleplerini alanlardan ileteceklerini belirtmişti.

KENTHABER-AJANSLAR
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2005 Cumartesi 08:14:42
Güncelleme :13 Ağustos 2005 Cumartesi 21:39:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Fatih BAĞRIAÇIK IP: 85.98.93.xxx Tarih : 15.08.2005 10:09:59
TABİİ.EN DÜŞK 950 OLSUN.350 YTL MAAŞ ALIP,EV KİRASINI BU PARADAN ÖDEYİP EV GEÇİNDİRELER NE YAPSIN.ALLAH GÖZÜNÜZÜ DOYURSUN.VE HAKKINIZ OLMADAN ALDIĞINIZ PARANIN DA HARAM OLDUĞUNU UNUTMAYIN.