19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Memur zammı mahkemelik

KESK Başkanı Sami Evren, görüşmelerin tiyatroya dönüştüğünü söyleyerek yarın Danıştay’da dava açacaklarını belirtti.


Hükümet ile yetkili memur sendika ve konfederasyonları, Bakanlar Kurulu’nun memur maaşlarına 2005 yılında yapılacak zammı açıklamasının ardından biraraya geldiler.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in başkanlığındaki, Kamu İşveren Kurulu ile yetkili memur sendika ve konfederasyonlarının katıldıkları toplantı, Başbakanlık Merkez Bina’da başladı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplantıya gelişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Uzlaştırma Kurulu kararlarını görüşmek üzere toplantıya çağırıldıklarını” söyledi.


Bunun ne anlama geldiğini bilmediklerini ve toplantıda öğreneceklerini ifade eden Akyıldız, “Bu saatten sonra bu toplantının ne anlama geldiğini bir tek siyasi irade biliyor” diye konuştu.

KESK Genel Başkanı Sami Evren ise kendilerine göre toplantının anlamı kalmadığını, çünkü Bakanlar Kurulu’nun zam oranlarını açıkladığını kaydetti.

“Aslında olayın bir tiyatroya döndüğünü” savunan Evren, şunları kaydetti: “Görüşmeler, sponsorluğunu AKP hükümetinin yaptığı, IMF’nin senaryosunu yazdığı, sayın Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in de yönettiği, binlerce kamu çalışanıyla alay edildiği bir tiyatroya dönüştü. Zaman zaman da Maliye Bakanı kötü adam rollerinde, mali politikaları uygulayacağını ve adeta bütün çalışanlarla ve Türkiye halkıyla alay edercesine, ’Ben satarım, yaparım, ederim’ şeklinde çıkışlarla kamuoyunda farklı bir imaj çizmeye çalışıyor. Sıkıysa IMF’nin önünde konuşsun Maliye Bakanı, gücü yetiyorsa bütçeyi kendi yapsın, gücü yetiyorsa ’açıkları kapatmak için ÖTV’yi artıracağız’ demesin, gücü yetiyorsa bütçenin gelirler bölümünü servetten vergi alarak artırsın, gücü yetiyorsa yatırımları artırsın.

Bunlara gücü yetmiyor, sadece Türkiye halkının karşısına çıkıp zaman zaman ’ben bütçe açıklarını şöyle kapatırım, benim yaptığım bütçe açık vermez’ şeklinde ifadelerde bulunuyor. Keşke kendisi yapsaydı bütçeyi. Ama asla kendisinin o bütçede emeği yoktur. O bütçeyi en çok yapan IMF heyetidir.”


DANIŞTAY’A DAVA


Evren, toplantıya Bakanlar Kurulu’nun kararını tutanak altına almaya geldiklerini bildirerek, “Yarın Danıştay’a dava açacağız. Bunu belgelememiz gerekiyor. Aynı zamanda da Sayın Bakandan bu oyunu nasıl oynadığının hesabını sormaya geldik” dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise toplu görüşme sürecinin yanlış başladığını ve yanlış bittiğini söyleyerek, Bakanlar Kurulu’nun memurlara yapılacak zammı aslında bugünkü görüşmeden sonra açıklaması gerektiğini ifade etti.

Toplu görüşme sürecinde memurların sosyal hakları konusunda ciddi kazanımlar elde edildiğini dile getiren Aksu, ancak memurlara verilecek yüzde 10’luk zammın dağılımı konusunda bürokrasinin aşılamadığını savundu.

Aksu, Türkiye’de memurların çoğunun açlık ve yoksulluk sınırlarının altında maaş aldıklarını ifade ederek, “Türkiye’yi bu hale getirenleri lanetliyorum” diye konuştu.

Bugünkü görüşmenin prosedürün tamamlanması amacıyla yapıldığını kaydeden Aksu, “Bir rakibin eli havaya kaldırılmış, ’gelin bir güreş daha yapalım’ deniliyor” dedi.

ANKARA
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2004 Salı 13:19:00
Güncelleme :20 Ekim 2004 Çarşamba 09:08:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?