16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Memura grev hakkı geliyor

Kamu çalışanlarının grevli ve toplu sözleşmeli sendika hakkı konusunda memurların 27 yıllık hayali gerçek oluyor. Hükümet ve memurlar, Anayasa değişikliği konusunda anlaştı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, kamu çalışanlarının grevli ve toplu sözleşmeli sendika hakkı konusunun bir Anayasa değişikliği kapsamında değerlendirilmesi için görüş birliğine varıldığını bildirdi. 1980 yılında memurların elinden alınan grevli ve toplu sözleşmeli grev hakkı konusuyla ilgili olarak Şahin, "İki bakan arkadaşımız ve ilgili bürokratlarla mali ve sosyal haklar raporu üzerinde bir çalışma yaparak pazartesiye hazırlanmış olacağız" dedi.

ÇEKİNCELER YİNE GÜNDEMDE

Toplantıda demokratik ve diğer konuları içeren 19 sayfalık komisyon raporu üzerinde çalıştıklarını ifade eden Şahin, konfederasyonların her toplu görüşme döneminde gündeme getirdikleri, Türkiye'nin grevli, toplu sözleşmeli bir sürece geçmesi isteğinin yinelendiğini bildirdi. Uzlaştırma Kurulu kararlarının bağlayıcı olması konusundaki isteklerinde dile getirildiğini kaydeden Şahin, talepler arasında Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı Sözleşmesi'ne Türkiye tarafından çekince konan maddelerdeki çekincelerin kaldırılmasının yer aldığını söyledi.

DEĞİŞİKLİKLE İLGİLİ ÇALIŞIYORUZ

Bu taleplerin her iki tarafça değerlendirildiğini anlatan Şahin, "Anayasa değişikliği bir hükümet sorunu olmaktan çok TBMM'nin yapacağı bir çalışma sonucu gerçekleşir. Bir hükümet tasarısı olarak Anayasa değişikliğinin parlamentoya sevki bilindiği gibi mümkün değil. Ancak 184 imzalı milletvekillerinin talebiyle Meclis gündemine gelebilir” diye konuştu. Şu anda kapsamlı bir Anayasa değişikliği paketi üzerinde çalışıldığını anımsatan Şahin, sözkonusu değişikliğin ele alınmasını ve bunun Anayasa değişiklik metninde yer almasını istediğini kaydetti. Bakan Şahin, pazartesi günü saat 10.00'da mali ve sosyal konuları görüşmek üzere tekrar bir araya geleceklerini ifade ederek, konfederasyonların mali konulara ilişkin taleplerinin 5.3-10.6 milyar YTL arasında değiştiğini anımsattı. Bir konfederasyonun taleplerini revize ettiğini bildiren Şahin, konuyla ilgili komisyonun bu revize ışığında raporunu gözden geçireceğini kaydetti. Bakan Şahin, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda değişiklik yapılması taleplerinin dile getirildiğini bildirdi.


Siyaset hakkı istiyorlar

Mehmet Ali Şahin, konfederasyonların ve sendikaların Anayasa değişikliğine ilişkin talepler arasında memurların siyaset hakkına ilişkin talepleri bulunduğunu belirterek, bütün bu taleplerin bir Anayasa değişikliği paketinde yer almasını arzu ettiklerini söyledi. Şahin, talebini revize eden konfederas-yonun Memur-Sen olduğunu bildirdi. Bakan Şahin, komisyonun revizyonun parasal karşılığına ilişkin çalışma yaptığını dile getirerek, revizenin bir miktar indirim yönünde olduğunu kaydetti. Bakan Şahin, bir başka soru üzerine, Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B ve4/C maddeleri kapsamında çalışanların sorunlarını toplantıda ele alamadıklarını, bu konuyu bundan sonraki çalışmalarında ele alacaklarını belirtti.


Bu ayıptan kurtulmalıyız

Görüşme öncesi açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, Dünya Çalışma Örgütü (ILO) gündeminde de olan memurlara grev ve toplu sözleşme hakkı verilmesi konusunun öncelikleri arasında yer aldığını belirterek, "Türkiye bu ayıptan kurtulmalıdır" dedi. Aksu, geçmiş yıllarda yapılan görüşmelerde 40'a yakın hayata geçirilmeyen maddelerin bulunduğunu belirterek, bunların takipçisi olacaklarını vurguladı. Aksu ayrıca hükümete sundukları mali ve sosyal haklar konusundaki tekliflerini yeniden müzakere edebileceklerini söyledi. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise, 58 ve 59. hükümetlerin Türkiye Ulusal Programı'nda yer alan grev, toplu sözleşme ve memura siyaset hakkı konusunun Anayasa'nın 90. maddesinde de güvence altına alındığını hatırlatarak, "Bizim için en önemli konu başlığı budur. Umuyoruz ki konu olumlu bir noktaya taşınacak” diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2007 Cuma 09:45:10
Güncelleme :24 Ağustos 2007 Cuma 09:48:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?