16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Memurla hükümet anlaşamadı

Hükümet ile memurlar anlaşamadı. 2008 yılı memur maaş zamları ile ilgili son noktayı Bakanlar Kurulu koyacak.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, başkanlık ettiği Kamu İşveren Kurulu ile yetkili memur sendikaları arasında bugün gerçekleştirilen toplantının ardından Başbakanlık Merkez Bina'da gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda uzlaşma sağlanamadığını ve bir mutabakat zaptı imzalanamadığını bildirdi.

Bundan sonraki sürecin, tutanağın Bakanlar Kurulu'na sunulmasıyla devam edeceğini belirten Bakan Başesgioğlu, ''Bakanlar Kurulu önceki süreçlere bağlı olmayarak yeni bir karar almak durumunda olabilir ya da alınmış kararları aynen kabul edebilir. Bu, 4688 sayılı yasanın tanımladığı bir prosedür şeklidir'' diye konuştu.

Kamu İşveren Kurulu'nun verdiği önerileri de hatırlatan Bakan Başesgioğlu, 2008 yılı için Ocak ayında yüzde 2, Temmuz ayında yüzde 2 olmak üzere yıllık yüzde 4 oransal artış, yine Ocakta 20, Temmuzda 20 YTL olmak üzere 40 YTL denge tazminatı ve taban aylığı iyileştirmesi olarak da Ocak ayında 10 YTL'lik bir artış önerdiklerini belirtti.

Bakan Başesgioğlu, ayrıca sendika ödeneğinin 5 YTL daha artırılmasını öngördüklerini kaydetti. Revize edilmiş bu önerilerle birlikte en düşük devlet memuru için 2008 yılında öngörülen yıllık artışın yüzde 10.5 olduğunu ifade eden Bakan Başesgioğlu, ortalama memur maaşının ise yüzde 7,6 olarak bir artış göstereceğini bildirdi. Bakan Başesgioğlu bu rakamların aile yardımı hariç olarak hesaplanan rakamlar olduğunu ifade etti.

Murat Başesgioğlu, toplantıda uzlaşma sağlanamayan tutanağın Bakanlar Kurulu'na sunulacağını, 2008 yılında memur maaş zamları ile ilgili konuya son noktayı Bakanlar Kurulu'nun koyacağını söyledi.

Toplantıda mali haklarda bir uzlaşma sağlanamamasına rağmen idari maddelere ilişkin bir komisyon kurulmasına karar verildiğini belirten Bakan Başesgioğlu, taraflardan oluşacak bu komisyonun bugüne kadar toplu görüşmeler sürecinde üzerinde mutabakat sağlanan konuları liste olarak hazırlayacağını ifade etti.

Bakan Başesgioğlu, komisyona 10 günlük bir süre tanındığını ve bu süre sonunda üzerinde kesin olarak mutabakata varılmış konular hazırlanarak bir rapor halinde sunulacağını bildirdi. 4688 sayılı kanunun uygulamada gösterdiği aksaklıkları gidermek için yapılacak bir çalışmayı da bu çerçevede değerlendirdiklerini belirten Bakan Başesgioğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortak hareket ederek yasada yapılması gereken değişiklikleri de önümüzdeki süreçte yapma gayreti içerisinde olacaklarını ifade etti.

Daha sonra, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Başsegioğlu, kamu görevlileri sendikalarının grevli toplu sözleşme hakkı istediği hatırlatılarak, toplantıda bu konuda bir mutabakatın oluşup oluşmadığının sorulması üzerine, şunları söyledi:
''Türkiye'de kamu sendikacılığının da gerçek sendikacılık anlamında olması gerektiği konusunda herhangi bir itiraz yok. Eğer bu sendikaysa, sendikacılığın sahip olduğu enstrümanların hepsine de sahip olması lazım. Toplu sözleşmeye de sahip olması lazım, grev hakkına da sahip olması lazım. Ama bunu sağlarken iş yasasının diğer dengelerini de çalışma hayatının dengelerini de gözetmek zorundayız. Hükümetimiz geçmiş dönemde olduğu gibi bu dönemde de bu yapısal reformları çıkartma konusunda kararlılık gösterecektir. Daha önceden çalışmaları
yapılan Kamu Personel Yasası Başbakanlıktadır. Biz bir an önce bunun yasalaşmasını istiyoruz Kamu Personel Rejimi çıkmadan üzerine inşa edebileceğimiz bir sendikal hareket olmaz. Bu gerçekliği görmemiz lazım. Sosyal Güvenlik Reformunun bütün parametreleriyle hayata geçirmek mümkün olmaz. Kurumlarımız ve çalışanlarımız arasındaki ücret adaletsizliğini gidermemiz de mümkün olmaz. Bunun temeli, Kamu Personel Rejimi'dir. İlk önce biz, sendikalarımız ve diğer kuruluşlarımız bunun çıkmasına öncülük edeceğiz.''

Tutanağın, Bakanlar Kurulu'na ne zaman sunulacağının sorulması üzerine Bakan Başesgiğlu, komisyona çalışmaları için 10 günlük süre verdiklerini ifade ederek, ''Ekimin 5'nden önce Bakanlar Kurulu'na sunma imkanına sahip değiliz. Zannediyorum ki bu tarihten sonraki ilk Bakanlar Kurulu toplantısında bu konu ele alınacaktır'' dedi.

AA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2007 Salı 17:33:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?