16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Memurun derdi seçim değil geçim!

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, son günlerde cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere kilitlenen kamuoyunda milletin sosyo-ekonomik ve memur maaşlarına yapılacak olan zamların ikinci plana itildiğini belirterek, "Türk memurunun asıl gündemi seçim değil, geçimdir" dedi. 

Akyıldız, Temmuz ayından itibaren en düşük memur maaşına 300 YTL iyileştirme zammı verilmesini önerdi. 

Akyıldız ayrıca hükümetin, Ağustos ayında yapılacak olan toplu görüşmelerin Eylül veya Ekim ayına ertelenmesi önerisini uygun bulduklarını söyledi. Kamu-Sen Başkanı Akyıldız, İçkale Otel'de düzenlediği basın toplantısında, KEY hesaplarının hak sahiplerine ödenmesi, enflasyon farkları ve banka promosyonlarının çalışanlara dağıtılması konularında değerlendirmelerde bulundu. Seçimlere kilitlenen Türkiye'de halkın ve memurların sorunlarının gündemden düştüğünü ifade eden Akyıldız, "Türk memurunun asıl gündemi seçim değil, geçimdir. Bunun farkında olan siyasi irade, 5 yıldır ısrarlı taleplerimize rağmen hayata geçirmediği bazı uygulamaları sanki yeni duyuyormuş gibi hayata geçirme gayreti içine girmiştir. Hatta kanunen uygulamak ve düzenlemek zorunda olduğu KEY Hesaplarının tasfiyesi, enflasyon farkı, refah payı gibi uygulamaları dahi seçim rüşveti babında kamu çalışanlarına ulufe olarak vermeyi hedef etmesi
son günlerde gündeme taşınmıştır. Bu durum siyasi iradenin samimiyetsizliğinin ve ciddiyetsizliğinin bir neticesidir" diye konuştu.
Akyıldız, KEY hesaplarının hak sahiplerine ödenmesi, enflasyon farkları ve banka promosyonlarının çalışanlara dağıtılması gibi ödemelerin kamu çalışanlarının analarının ak sütü gibi helal kazançları olduğunu anlatan Akyıldız, bu düzenlemelerin zaten kanunen yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

4,5 yıldır memurun haklarını milletin gözünün içine bak baka gasp eden hükümetin, seçim gündeme gelince birden bu konuları hatırladığını savunan Akyıldız, şöyle konuştu: "Ama Türk memuru zaten hakkı olan ödemelerin kendisine bir seçim yatırımı olarak sunulması oyununa gelmeyecektir. Hükümetin bu konularda ne kadar ciddi olup olmadığını memurlarımızdan daha iyi bilecek kimse yoktur. Her yıl toplu görüşmelerde gündeme getirdiğimiz KEY Hesaplarının hak sahiplerine dağıtılması, banka promosyonlarından çalışanlara pay verilmesi gibi birçok konu konfederasyonumuz tarafından defalarca ve ısrarla dile getirilmesine rağmen hükümet 4.5 yılda kılını kıpırdatmamıştır. Siyasi irade samimiyse ve ilgili kanuna bağlı ise neden 4,5 sene boyunca uzlaştırma kurulu kararlarını hiçe saymıştır. Memura grev ve toplu sözleşme sözü veren ve sonra da senelerce bu sözü yerine getirmeyen bu siyasi irade değil midir? Geçtiğimiz ay anayasa değişiklikleri yapılırken memurlarımızın toplu sözleşme ve grev hakkı neden gündeme getirilmemiş, hükümet sözünü neden tutmamıştır?" Son 4 aylık süreçte milletin tüketmek zorunda olduğu ürünlerde yaşanan fiyat artışının ortada olduğunu belirten Akyıldız, ama memura 2007 yılının ilk dönemi için yüzde 3-yüzde 4 oranında zam yapıldığını hatırlattı. Akyıldız, "Şimdi ise içinde dikenli tel, bahçe hortumu gibi yaklaşık altı bin farklı ürünün bulunduğu ve sıkça değiştirilen bir sepetin ortalama fiyat artışının yüzde 3,65 olduğu ve memurların enflasyon farkı verileceği söylenmektedir. Bu zaten çalışanın hakkıdır, siyasi iradenin memura bir lütfü gibi gösterilemez. Artık anlaşılmıştır ki hükümet enflasyon hesabı yapamamaktadır. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da bütün hesapları şaşmıştır" diye konuştu. 

AKP kendini memura affettirsin!

Bircan Akyıldız, "Bu nedenle eğer gerçekten memur maaşlarında bir iyileştirme yapılmak isteniyor ve AK Parti Hükümeti kendini memura affettirmek istiyorsa geçmişte uygulanmayan uzlaştırma kurulu kararları ve ekonomideki büyümenin karşılığı olarak derhal Temmuz 2007'den itibaren en düşük memur maaşına 300 YTL iyileştirme zammı vermelidir" önerisi getirdi. Akyıldız ayrıca hükümetin, Ağustos ayında yapılacak olan toplu görüşmelerin Eylül veya Ekim ayına ertelenmesi önerisini uygun bulduklarını söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 14:34:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?