24
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Merkez Bankası: Adımlar hızlandırılmalı

Ankara - Merkez Bankası, bekleyişlerdeki iyileşmenin yarattığı olumlu ortamın, "bütçe disiplini ve yapısal reform sürecinde" daha fazla yavaşlamaya yol açmaması, aksine kazanımları kalıcı hale getirmek yönünde atılacak adımların hızlandırılmasının büyük önem kazandığını bildirdi.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, Ocak Ayı Enflasyonu ve Görünümü" değerlendirildi.

"(Bütçe disiplini ve yapısal reform sürecindeki) yavaşlamanın ne kadar süreceği önemlidir. Bu sürenin uzaması, yılsonu enflasyon hedefi açısından olumlu bir gelişme olmayacaktır" denilen açıklamada, ancak bu aşamada Merkez Bankası’nın, yıl sonu enflasyon hedefi açısından şimdilik bir risk görmediği vurgulandı.

Açıklamada, "Bu aşamada Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon hedefi açısından, söz konusu nedenle şimdilik bir risk görmemektedir. Ancak açıktır ki bu adımların ne zaman atılacağı da, Merkez Bankası’nın kontrolü altında ve yetki alanı içinde değildir." denildi.

Açıklamaya göre, açıklanan rakamların gelecek dönem enflasyonu açısından içerdiği bilginin yorumlanması, her zaman olduğu gibi önem taşıyor. Buna göre 2004’ün ilk 10 ayında gerçekleşen maliyet artışlarının tüketici fiyatlarına yansıma riski azaldı. Bu arada açıklamada, 2005 Ocak enflasyon rakamlarının içerdiği bilginin yorumlanmasının güç olduğu vurgulandı.

Merkez Bankası, kamuda verimsizliklerin giderildiği, gelir idaresinin mali disiplinin kalitesini sağlamlaştırılacak yönde düzenlendiği, sağlıklı bir mali sistemin oluşturulduğu, yatırım ve üretimin önündeki bürokratik engellerin kaldırıldığı ve kurumsal yönetişimin iyileştirildiği bir ortamda dışsal faktörlerin enflasyon ve makroekonomik istikrarı tehdit etme derecesinin sınırlı kalacağını bildirdi.

2004 yılı bütçe göstergeleri ve 2005 için açıklanan rakamların, mali disiplinin önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret ettiği, bu da iç talepteki canlanmanın kontrollü devam edeceğine ilişkin öngörülerini desteklediği belirtilen açıklamada, "Sonuç olarak, yurt içi dinamiklerin enflasyondaki düşüş sürecini desteklemeye devam edeceği görüşü ağır basmaktadır" denildi.

AA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2005 Çarşamba 13:17:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?