19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Merkez Bankası riskleri yanlış değerlendirmiş

New York Times gazetesi, yatırımcıların Durmuş Yılmaz"ı sorguya çektiğini, Türk ekonomisindeki birçok uyarı işaretine karşın yatırımcıların hazırlıksız yakalandıklarını yazdı.

New York Times gazetesi, Türk piyasalarındaki dalgalamalar ile Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz"ın New York"ta bir otelde yatırımcılar ile yaptığı toplantıyı değerlendirdi. 

Gazete, Yılmaz"ın Manhattan"da Türk tahvil ve bono piyasalarında meydana gelen son düşüşlerden dolayı “ağır kayıplar”a uğrayan “küskün” yatırımcılarla dolu bir salonda konuştuğuna dikkat çekti.

Yatırımcılar yanıtlar istedi

Bir “mini devalüasyon” ve borsadaki yüzde 47"lik bir düşüşün ardından yatırımcıların, “yanıtlar” istediklerini kaydeden gazete, yatırımcıların öğle yemeği sırasında Yılmaz"ı Türk lirasını koruma kapasitesi ve enflasyondaki olası bir artış konusunda sorguya çektiklerini yazdı.

ABD"li gazete, Türkiye"nin diğer bazı yükselen piyasalarla birlikte son üç yılda çok olumlu bir performans gösterdiğini ancak ABD"deki daha yüksek faiz oranlarının yatırımcıları riskler konusunda daha dikkatli olmaya sevk ettiğini belirtti.

Yükselen piyasalar arasında volatilite en yüksek olan piyasalardan biri olarak değerlendirilen Türkiye"nin diğer piyasalara kıyasla daha çok etkilendiğine işaret eden gazete, şöyle devam etti: Türk hisselerinin değer kaybının daha çok dikkat çekmesine karşın yerel tahvil piyasasındaki kayıplar, başlıca Hedge fonları ve büyük Wall Street şirketleri dahil yabancı yatırımcıların çok sayıda uyarı işaretine rağmen nasıl karşılıksız yakalandıklarına vurgu yapıyor.”

Riskleri yanlış değerlendirdiler

Yabancı yatırımcıların Türkiye gibi ülkelerdeki riskleri yanlış değerlendirdiklerini de savunan gazete, Türk Hazinesi"nin kağıtlarının faizlerinin yüzde 14"den yüzde 22"ye çıktığını, bunun yüzde 20"lik bir devalüasyon ile birlikte yatırımcılar için çok büyük kayıplara neden olduğuna dikkat çekti.

Gazete şu yorumu yaptı: “Türkiye"nin iyileşmiş siyasi ikliminin, artan doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ve agresif özelleştirme programının ülkeyi geçmişte yaşanan finansal şoklara karşı aşıladığına inananlar için işlerin tersine gitmesi zor yutulacak bir şey oldu ve bu belki yatırımcıların Merkez Bankası başkanı ile yapılan toplantıdaki küskünlüğü açıklıyor.”
.
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2006 Salı 18:56:58
Güncelleme :4 Temmuz 2006 Salı 19:16:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?