27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Merkez faizi değiştirmedi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmeyerek, sabit tutulmasına karar verdi. PPK faizleri sabit tutma kararını, Merkez Bankası’nın haziran ayında aldığı tedbirler ile "duruşunu" sürdürmesine ve bunların sonucu olarak da enflasyon baskısının azalmasına dayandırdı.

PPK, orta vadeli enflasyon görünümünde bir önceki aya göre "kısmi iyileşme" olduğunu bildirdi.

SABİT TUTTU:

PPK kararına göre gecelik faiz oranları, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 17.50, borç verme faiz oranı yüzde 22.50 olarak sabit tutuldu. Geç likidite penceresi faiz oranları, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13.50, borç verme faiz oranı yüzde 22.50. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalakı vadelerde tanınan ve 21.50 olarak uygulanan borçlanma imkanı faiz oranı değişmedi.

TARTIŞMALI GEÇTİ:

Piyasalar merakla beklenen PPK’nın "çeyrek puan arttırım yapması ile sabit tutmasına" genelde eşit şans tanıyor, iki olasılığın gerçekleşmesinin de sürpriz olmayacağı kanaatini taşıyordu. PPK toplantısının, bu iki olası karardan hangisinin verileceği konusunda tartışmalı geçtiği öğrenildi. Kurul’un toplantısı her zamankinden yaklaşık 40 dakika uzun sürdü. Toplantının uzun sürmesi, rutin olarak yapılan açıklamanın da sarkmasına neden oldu. Merkez Bankası, PPK kararının en geç 19.00’da açıklanacağını taahhüt etmiş, ancak bu saat, önceki toplantılarda 10-15 dakika arasında sarkmıştı.

BEKLEYİŞTEKİ BOZULMA İYİLEŞTİ:

PPK kararı konusunda yapılan açıklamada, altı çizilen mesajlar şöyle:

Son açıklanan veriler, yılın ikinci yarısında iç talep kaynaklı bir yavaşlama görüleceği, ancak bu yavaşlamanın keskin olmayacağını gösteriyor. Bu veriler Merkez Bankası’nın öngörülerini teyit ediyor.

Merkez Bankası’nın haziran ayında aldığı tedbirler ve kararlı duruşunu sürdürmesi, orta vadeli enflasyon üzerindeki baskıları azaltmaktadır. Ağustos ayında enflasyon bekleyişlerindek bodzulma durmuş hatta sınırlı oranda iyileşme gözlenmiştir. Bunun yanında son dönemde uluslarrası likidite koşulları nisbeten olumlu seyretmiştir. Bu gelişmeler doğrultusunda PPK, orta vadeli enflasyon görünümünde bir önceki aya kıyasa kısmi bir iyileşme olduğu saptamasını yapmıştır.

PETROL RİSKİ SÜRÜYOR:

Ancak petrol ve diğer emtia fiyatlarından kaynaklanan risklerin sürmesi, bekleyişlerin orta vadeli hedeflerle henüz uyumlu olmaması ve uluslararası likidite koşullarına ilişkin belirsizliklerin tam olarak ortadan kalkmamış olması, para politikasında temkinli olma gereğini de beraberined getirmekkedir.

HÜKÜMETE MAHÇUP UYARI:

PPK duyurusunda, 2007 enflasyon hedefine ulaşılabilmesi için "gelirler politikasının" program hedefleriyle uyumlu yürütülmesi gereğinin altı çizildi. Bu kapalı ifadeyle PPK, mali disiplini bozacak harcamaların yapılmaması konusunda hükümeti "çok üstü örtülü" olarak uyarmış oldu.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2006 Cuma 05:39:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?