22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Merkez'de kritik toplantı

Dünya piyasalarında dalgalanma tüm hızıyla devam ederken, yatırımcıların gözü bugün yapılacak Merkez Bankası toplantısına çevrildi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faizlerle ilgili kararı merakla bekleniyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bu yılın sekizinci toplantısını bugün yapacak. Saat 13.00'da başlayacak olan toplantı 17.00'a kadar devam edecek ve hemen arkasından faizlerle ilgili açıklama gelecek.

Piyasalardaki genel beklenti, kısa vadeli faiz oranlarının bu ay da değişmeyeceği yönünde. Kurul, en son 20 Temmuz 2006'daki toplantısında faiz oranlarını 0,25 puan artırmış, geçen yıl yaptığı son 5 toplantı ve 2007'de bugüne kadar gerçekleştirdiği 7 olağan toplantıda kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmemişti. Buna göre, halen gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 17,50, borç verme faiz oranı da yüzde 22,50 olarak uygulanıyor.

Uzmanlar Merkez Bankası'nın faizler değiştirmeyeceğini tahmin etse de özellikle ihracatçılar kanadından MB'ye faiz indirimi baskısı geliyor. MB'nin faizleri indirerek sanayicinin elini rahatlatması ve düşük kur-yüksek faiz sarmalını kırmasını isteyen ihracatçılar, MB'den şok indirimler bekliyor.

FAİZLER NE ZAMAN İNER?

Uzmanlar, enflasyondaki düşüş trendinin Haziran'ın ardından Temmuz'da da devam etmesine karşın, işlenmemiş gıda ve petrol fiyatlarından kaynaklanan risklerin yanı sıra Merkez Bankası'nın bu düşüşün kalıcı olduğunu görmek isteyeceğini düşünüyor.

Piyasadaki genel beklenti, MB'nin indirim için yılın son çeyreğini bekleyeceği yönünde. Son çeyrekte faiz indirimlerinin başlayacağını düşünen uzmanlar, yıl sonuna kadar en az iki, en çok üç kez faiz indirimi yapılacağını tahmin ediyor. Buna göre 2007 yılının yüzde 16.75 veya yüzde 17 seviyesinde bir faiz oranı ile bitme ihtimali yüksek görünüyor.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2007 Salı 12:52:34
Güncelleme :14 Ağustos 2007 Salı 20:00:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?