20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Mersin Sanayiciler'inin Büyük kaybı

Geçirdiği beyin kanaması sonucu önceki gün 59 yaşında hayatını kaybeden Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Kadri Şaman’ın cenazesi dün toprağa verildi.

Evinde rahatsızlanarak Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Reanimasyon Ünitesi’ne kaldırılan Kadri Şaman, 4 gün makineye bağlı olarak yaşatılmaya çalışıldı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Kadri Şaman için ilk tören sabah 7 yıldır yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü MTSO önünde yapıldı. Şaman’ın cenazesi buradaki törenin ardından Muğdat Camii’ne götürüldü ve Cuma namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Mersin Şehir Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Goethe mezunuydu

5 Mart 1950 Mersin’de doğan Kadri Şaman, ilköğrenimini Mersin İleri İlkokulu’nda, orta ve lise öğrenimini Mersin Akdeniz Koleji’nde tamamladı. Şaman, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği bölümünden 1974 yılında makine mühendisi olarak mezun oldu. 1976-1978 yılları arasında Almanya’da Goethe Enstitüsü’nde lisan eğitimi ve mesleki staj gördü.

1978’de başladı

1908 yılında dedesi Mustafa Şaman tarafından Mersin’de kurulan aile işletmelerinde, 1978 yılında iş hayatına başlayan Kadri Şaman, son olarak Mersin Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür unvanıyla ailenin üçüncü kuşak temsilcisi olarak görev yapıyordu. Kadri Şaman evli ve iki kız çocuğu babasıydı. Kadri Şaman, Mersin Kalkınma ve İşbirliği Konseyi, Mersin İş Konseyi gibi oluşumların kurulmasına önayak olmasının yanısıra, birçok ekonomi ve kültür-sanat derneğinin de üyesiydi. Şaman, aktif iş yaşamının yanında çok sayıda sivil toplum kuruluşunda önemli görevler üstlendi.

Şaman’ın sivil toplum şapkaları

Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Üyesi (1992-1995)

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (TOSYÖV) Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı-Mersin Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi(1996-1997)

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Sanayi Koordinatörü (1997-1999)

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi (1999-2001)

2001 yılından beri Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

2003 yılından itibaren Mersin Serbest Bölge İşleticisi (MESBAŞ) Yönetim Kurulu Üyesi

Ekim 1999’dan itibaren Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti Başkan Vekili

Mayıs 2005’ten itibaren TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Üyesi ve Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyesi

Temmuz 2007’den itibaren Çukurova Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi.

Mersin’e hizmetleriyle her zaman hatırlanacak

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadri Şaman’ın vefatı nedeniyle bir başsağlığı mesajı yayınladı. Tüzmen mesajında Şaman’ın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirterek, şunları kaydetti: "Kadri Şaman gerek ekonomiye yaptığı katkılar, gerekse Mersin’in sorunlarının çözümü için gösterdiği olağanüstü gayretleri ile her zaman hatırlanacak, yaptığı hizmetleriyle yaşayacaktır."

Mersin sanayisine çok emek verdi

KADRİ Şaman’ın vefatının ardından bir mesaj yayınlayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin’in çok değerli bir insanı olan Kadri Şarman’ı genç sayılabilecek yaşta kaybettiğini belirterek, "İş dünyasında önemli bir yere sahip olan ve Mersin sanayisinin bu noktalara gelmesinde büyük emeği olan Kadri Şaman, yeri zor doldurulabilecek bir insan" dedi.

Örnek kişiliğiyle her zaman hayırla anılacak

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Şaman’ın vefatından derin üzüntü duyduğunu belirtti. Koçer, başarılı bir oda başkanı ve iş adamı olduğunu ifade ederek, "Aynı camia içerisinde çalışma fırsatı bulduğum değerli dost Kadri Şaman hiç şüphesiz yaptığı başarılı çalışmaları ve örnek kişiliği ile sevenleri tarafından her zaman hayırla anılacaktır" diye konuştu

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 17:35:56
Güncelleme :18 Haziran 2008 Çarşamba 20:13:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?