22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Milli tank, bütçeye girdi

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından Otokar’a çizdirilen Milli Tank’ın planları ortaya çıktı. Planları 500 milyon dolara (Yaklaşık 600 milyon YTL) çizen Otokar, tankın neye benzeyeceğini gizli tutuyordu.

MECLİS’TE ORTAYA ÇIKTI: Yeni dizayn TBMM’deki Bütçe görüşmelerinde ortaya çıktı. Önceki gün TBMM’de Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın bütçesi görüşülürken dağıtılan kitapçıkta Milli Tank’ın ilk fotoğrafları yer aldı. Sözleşme aşamasında olan projede ateş kontrol sistemini Aselsan üretecek. Tankın zırhı Roketsan tarafından geliştirilecek. Ana silahı Makine Kimya Enstitüsü üretecek.

KONTROL KULESİ M-60’A BENZİYOR: Dizayn çalışmalarının ilk aşaması biten tank, önden ve yandan modernize edilen M-60 A1 tanklarını andıracak. Ana silahın bulunduğu kontrol kulesi bu özelliği daha çok yansıtıyor. Milli Tank’ın kulesi M-60’ın kulesinden daha büyük olacak. Projede ilk aşamada 350 tank üretilmesi planlanıyor. Tankın ilk prototipinin 2010’a kadar üretilmesi, 2013 yılında da seri üretimin başlaması hedefleniyor.

2 MİLYAR DOLARLIK PROJE: SSM ile Otokar arasında yapılan anlaşmaya göre Otokar, sadece tankın dizaynını yapacak. SSM, daha sonra bu dizaynı kimin üreteceğine karar verecek. 350 tankın üretiminin 2 milyar dolara (Yaklaşık 2 milyar 400 bin YTL) çıkması öngörülüyor.

TSK’ya ilave KMS siparişi

GENELKURMAY Başkanlığı, daha fazla alçak irtifa hava savunma sistemi satın alınması için ASELSAN’a yeni Kaideye Monteli Stinger (KMS) siparişi verdi. ASELSAN’la yapılan anlaşmaya göre TSK, yaklaşık 55 milyon dolarlık ek KMS satın alacak. TSK’nın bu durumda ASELSAN’a ödeyeceği toplam bedel 283 milyon 109 bin dolara ulaşacak. Hollanda, ASELSAN’ın ürettiği KMS’lerden geçen yıl satın almıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ziyaret ettiği Kazakistan ise Türkiye’den KMS almak istiyor. Silah olarak Stinger füzesini kullanan, çeşitli algılayıcılar ile donatılmış ve tüm fonksiyonları bilgisayar tarafından denetlenen bir Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi. KMS, muharebe sahasında yer alan sabit veya hareketli birlikleri, konvoyları, taktik tesisleri hava tehditlerine karşı savunmasını sağlıyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2007 Cumartesi 14:20:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?