Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, lisansı olmayan bayilere akaryakıt ikmali yaptığı için 30 şirketten 28 dağıtım şirketine rekor düzeyde cezalar verdi.
EPDK, 28 akaryakıt dağıtım şirketine toplam 1 milyar 666 milyon YTL (yaklaşık 1 milyar 150 milyon dolar) idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı. Şirketlere kesilen cezaların sebebi olarak, kapatılan 2 bin 100 bayiye akaryakıt vermeye devam etmeleri gösterildi.
En yüksek ceza Petrol Ofisi'ne kesildi
Verilen cezalarda en büyük payın Petrol Ofisi'ne ait olduğu öğrenildi. Şirkete 700 lisanssız bayiye akaryakıt verdiği için 498 milyon YTL'nin üzerinde ceza geldi. Borsada işlem gören şirketler için de İMKB'ye cezaları bildiren yazı gönderildi.
30 şirketten sadece ikisine ceza gelmedi
Haklarında soruşturma yürütülen 30 şirketten 28'ine ceza çıkarken, Petrol Ofisi'nden sonra en büyük cezayı alanın 165 milyon YTL ile Opet olduğu öğrenildi. Onu 113 milyon YTL ile Turcas izledi.
Dağıtım şirketlerine 1.2 milyar dolarlık ceza
EPDK, 28 akaryakıt dağıtım şirketine lisansı olmayan benzincilere akaryakıt verdikleri için toplam 1.2 milyar dolar para cezası verdi. En büyük pay 500 milyon YTL'yle Petrol Ofisi'ne ait.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) dünkü toplantısında, 28 akaryakıt dağıtım şirketine toplam 1 milyar 666 milyon 835 bin 180 YTL (yaklaşık 1,150 milyar dolar) idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı. EPDK'dan yapılan açıklamada, sözkonusu şirketlere, "lisansı olmayan akaryakıt bayilerine akaryakıt ikmali yaparak Petrol Piyasası Kanunu'nda düzenlenen lisans faaliyet sınırını aştıkları'' için ilgili yasa ve tebliğ gereği idari para cezası uygulanmasının kararlaştırıldığı belirtildi. Cezada en büyük payın Petrol Ofisi'ne ait olduğu öğrenildi. Şirkete 498 milyon YTL'nin üzerinde ceza gelirken halka açık dağıtım şirketlerine ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na cezaları bildiren yazı gönderildi. Petrol Ofisi'nin lisansı olmayan 700 bayine ikmal yaptığı ve 498 milyon YTL'lik cezanın buradan kaynaklandığı öğrenildi. Bu arada Petrol Ofisi'nin alt markası olan Erk Petrol'e de 100 milyon YTL'lik ayrı bir ceza geldi.
BAYİLER YAKTI
Kurul çalışma şartlarına uygun olmayan ve bu nedenle lisansı bulunmayan 2 bin 300 bayie akaryakıt verdikleri için dağıtım şirketlerine ceza keserken aslında bu kararın yaklaşık 40 gündür gündemde olduğu öğrenildi. EPDK, yaptığı denetimler sonucunda, akaryakıt dağıtımı için kanunda gereken şartları yerine getirmedikleri için 2 bin 100 bayinin kapısına kilit vurmuştu. İşte mühürlenen bu bayiler akaryakıt dağıtım şirketlerinin de canını yaktı. Lisans alamadıkları için piyasada yer almaması gereken dağıtım şirketlerinin akaryakıt ikmali yapıldığını belirleyen EPDK, 20 Temmuz 2006 tarihinden bu yana söz konusu şirketleri belirlemişti. EPDK Denetim Dairesi tarafından önce dağıtım şirketlerinden savunma alındı ardından da her sevkiyat için ayrı ceza verilmesi gündeme geldi. Kurul, her bir dağıtım için 714 bin 460 YTL ceza verdi.
2 ŞİRKET KURTULDU
Kurul tarafından yapılan açıklamada söz konusu cezaların Petrol Piyasası Kanunu'nun 7'inci maddesi çerevesinde verildiği bildirildi. Aslında söz konusu ceza sürecinin başlaması oldukça uzun bir zamana yayıldı. Öncelikle EPDK, lisansı olmadan faaliyet gösteren 2 binin üzerinde bayi tespit ederek önce onları mühürledi ardından da 113 milyon YTL ceza kesti. Bu ceza büyük tepki alırken, bayiler, "Bu akaryıkıtı bize veren dağıtım şirketlerinin hiç mi suçu yok?" diyerek harekete geçtiler. Bunun üzerine bu kez EPDK dağıtım şirketlerinin faturalarını denetim altına aldı. Yapılan soruşturmalar sonunda neredeyde lisanı iptal edilen tüm bayilere akaryakıt ikmalı yapıldığ öğrenildi. 320 denetim elemanı tarafından yapılan soruşturma sonucunda dağıtım şirketlerinden savunma istendi. Haklarında soruşturma yürütülen 30 şirketten 28'ine ceza çıkarken, Petrol Ofisi'nden sonra en büyük cezanın 165 milyon YTL ile Opet olduğu öğrenildi. Onu 113 trilyon lira ile Turcas izledi.
PETROL OFİSİ:"KARAR HAKSIZ VE HUKUKA AYKIRI"
Petrol Ofisi (PO), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) lisansı olmayan akaryakıt istasyonlarına akaryakıt ikmali yaptığı için verilen para cezasının haksız olduğunu savundu.
PO'dan İMKB'ye gönderilen açıklamada ise EPDK'nın şirkete ve iştiraklerinden ERK Petrol Yatırımları'na lisansız bayilik faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişilere akaryakıt verildiği "iddiasıyla" idari para cezası uygulanmasına karar verildiği kaydedildi.
Kurul kararının dün gece saat 23:27'de faksla bildirildiği belirtilen açıklamada, "Söz konusu kararın haksız ve hukuka aykırı olduğu görüşünde olan şirketimiz yasal tebligatın yapılmasıyla birlikte her türlü kanuni haklarını kullanılacaktır" denildi.
CEZALAR
EPDK'dan İMKB'ye gönderilen açıklamada ise EPDK'nın Petrol Piyasası Kanunu'nda yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan temin edilen petrolün doğrudan veya işlenerek güvenli ve ekonomik olarak rekabet ortamı içerisinde kullanıcılara sunumuna ilişkin piyasa faaliyetlerinin şeffaf, eşitlikçi ve istikrarlı biçimde sürdürülmesi için yönlendirme, gözetim ve denetim faaliyetlerini düzenlediği hatırlatıldı.
Bu kapsamda yapılan denetimlerin sonuçlarının dünkü toplantıda değerlendirildiği belirtildi. Petrol Ofisi'ne lisansız olduğu halde bayilik faaliyetinde bulunan 698 gerçek veya tüzel kişiye akaryakıt sattığı gerekçesiyle toplam 498 milyon 693 bin 80 YTL para cezası uygulanmasına karar verildi.
EPDK'nın açıklamasında, Turcas Petrol'e 159 gerçek ve tüzel kişiye akaryakıt sattığı gerekçesiyle her bir gerçek ve tüzel kişi için 714 bin 460 YTL olmak üzere toplam 113 milyon 599 bin YTL ceza verildiği belirtildi.
The Sehll Company Of Turkey'e ise lisansız 65 bayiye akaryakıt ikmali yaptığı için toplam 46 milyon 439.9 bin YTL para cezası verild
DAĞITIMCIYA AF YOK
TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) 1.6 milyar YTL ceza kestiği akaryakıt dağıtım şirketlerine af düzenlemesinin gündemde olmadığını söyledi. Aksoy, “Münferit yasayla af çıkarmak için 330 oy gerekir. Bu da hiç çıkmaz. Maliye Bakanlığı’nın gelirlerinden vazgeçtiğine dair bir yasa çıkarılıp, buna ek yapılabilir. Bu, yaz başında denendi. Ama rağbet görmedi” dedi.
ANKA’nın sorularını yanıtlayan Aksoy, soruşturma sürecinde af düşüncesinin dolaştığını, özellikle küçük bayilerin böyle bir sorunu olduğunu ifade etti. 57 bin YTL ceza kesilen kaçak bayilerin tüm varlığının bile bu kadar etmeyecek olması nedeniyle mağdur olduklarını belirten Aksoy, lisanssız bayilere toplam 150 milyon YTL tutarında ceza kesildiğinin söylendiğini kaydetti.
CEZALARI DATIĞIMCILARLA BELİRLEDİK
Bu bayilere yakıt veren dağıtım şirketlerinin de aynı suçu işlemiş olduğunu vurgulayan Aksoy, şöyle konuştu:
“Komisyonda rakamları tespit ederken kendileri vardı. Bütün baba şirketlerin genel müdürleri vardı orada. Hatta biz bayiler için rakamların bir kısmını düşürdüğümüzde büyük bir dağıtım şirketinin genel müdürü sinirlenip odayı terk etmişti. ‘Niye indiriyorsunuz’ diye kızmıştı. Eğer ceza verilecekse küçüklere de büyüklere beraber verilmesi lazım.”
Yaz başında gerçekleştirilen ve Maliye Bakanlığı’nın gelirlerinden vazgeçmesine dayanan bir düzenlemeye, söz konusu cezalardan vazgeçilmesi için ek yapılmasının gündeme geldiğini vurgulayan Aksoy, “Ancak rağbet görmedi” dedi.
AF İÇİN 330 OY GEREKİR
Cezaların affedilmesi için münferit yasa ile 330 oy gerektiğine dikkat çeken Aksoy, “Çok zor bir şey. Bu yolla hiç çıkmaz” diye konuştu. Ancak Maliye Bakanlığı’nın kendi gelirlerinden vazgeçmesini öngören yeni bir düzenlemeye ek olarak çıkabileceğinin altını çizen Aksoy, bunu da Enerji Bakanlığı ya da EPDK’nın gündeme getirebileceğini söyledi.
LOBİ YAPILIYOR
Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu olarak bir hazırlıklarının bulunmadığını kaydeden Aksoy, “Sürekli lobi yapılıyor. Önümüzdeki dönemde ne olur bilmiyorum. Ancak biz Meclis olarak çalışma yapmıyoruz” dedi.
Akaryakıtta kaçakçılığın kökünü kazımak istediklerini bildiren Aksoy, “Bunları kimlerin yaptığı da belli. Bunlara bir son vermenin bir yolu olmalı” değerlendirmesinde bulundu.
ENERJİ BAKANLIĞI: AF BİZİM İŞİMİZ DEĞİL
Enerji Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek de, Bakanlığın af yönünde bir düzenleme yapılması önerisinin olmadığını söyledi. Konunun ayrıntılı olarak ele alınıp, nedenlerin ortaya konulması gerektiğini ifade eden Demirbilek, “Bizim başkasının işi hakkında çözüm getirmemiz yanlış olur. EPDK düzenleme istersen hazırlar, ilgili kuruluşumuz olarak bize gönderir. Biz de Başbakanlığa sunarız” dedi.
Sabah/Hacer Gemici/ANKA
Yayın Tarihi :
1 Eylül 2006 Cuma 10:08:22
Güncelleme :1 Eylül 2006 Cuma 12:35:16