26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Mısır’a giden dönmüyor!

Türkiye’den daha düşük maliyetle üretim için Mısır’da yatırım yapan tekstil şirketleri, Bakan Zafer Çağlayan’ın ‘yurda dön’ çağrısına, bölgedeki yatırımlarını artırarak olumsuz yanıt verdi

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, haziran başında açıklanan teşvik sisteminin bir ‘yurda dön’ çağrısı özelliği taşıdığını söylemesine rağmen, teşvik yurtdışı yatırımlarında özellikle Mısır’da etkili olamadı.

Mısır’da maliyet avantajı nedeniyle yatırım yapan tekstil firmalarının sayısının 50’ye ulaştığını, söyleyen İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “O günden bugüne Türkiye’ye dönen yok. Dönmeyi düşünen de yok” dedi.

Yeni teşvik sisteminin taşınma teşviğini kapsadığını hatırlatan Tanrıverdi, “Mısır’daki teşviklerle karşılaştırıldığından bunların hiçbir anlamı yok. Mısır’da üretim hala yüzde 30-40 daha düşük maliyetli.

Mesela yüzde 10 vergi iadesi var. Üretimde kullanılan hammadde maliyetinin yerelse yüzde 15’i, ithalse yüzde 11’i üreticiye destek olarak devlet tarafından ödeniyor. Bu nedenlerle kimsenin döneceğini zannetmiyorum. Aksine oradaki yatırımlarını büyütüyorlar, yeni yatırım yapıyorlar” dedi.

‘İsteyerek yapmıyorlar’
Ancak Türkiye’deki yatırım imkanlarının düzeltilmesi halinde bu firmaların yurda döneceğini belirten Tanrıverdi, şunları söyledi: “Enerji ve istihdam konusunda teşvik bölgelerine daha kalıcı tedbirler koymak lazım.
Firmalar ‘işçilik maliyeti net 300 dolar olsun, enerji maliyeti Mısır’dakine yakın olsun Türkiye’de yatırım yapayım’ diyorlar.” Mısır’daki firmaların hiçbirisinin isteyerek yurtdışına yatırım yapmadığını söyleyen Tanrıverdi, “Rekabet şartları öyle gerektirdiği için yatırım yapıyorlar” dedi.

‘Dünyada böylesi yok’
Bakan Çağlayan şöyle çağrı yapmıştı:
“Gittiği ülkelerde mutlu olmayan, Türkiye’nin kendi bünyesinden çıkmış, başka ülkelere gitmiş, daha ucuza iş yapacak, daha ucuza maliyet elde edecek yerlere gitmiş kişi ve kuruluşlara diyoruz ki artık bu teşvik sistemi, böylesine bir avantaj dünyanın hiçbir ülkesinde yok. O zaman yurda geri dönün.”

 

Gözde yatırım pazarı oldu
Dünya Bankası tarafından 2007 yılında yabancı yatırımcılara iş yapma kolaylığı sağlamak amacıyla en çok reform yapılan ülke seçilen Mısır, özel sektör yatırımlarına büyük ölçüde destek veriyor. Bu anlamda pek çok reform programını uygulamaya koyan Mısır, uzun bir süredir Türk firmalarının gözde yatırım pazarlarından birisi haline geldi.

Enerji, vergi ve işçilikte uygun üretim maliyeki sunan ülkede sanayi bölgeleri vasıtasıyla ABD’ye gümrüksüz ve kotasız ihracat yapabiliyor.

Tüm bu avantajları farkederek bu ülkede yatırım yapan firmaların çoğunluğunu tekstil firmaları oluşturuyor.

Bu firmalar arasında Taha Grup, Gülteks, Aksa, Hilteks, Çalık Tekstil gibi firmalar bulunuyor.
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2009 Cuma 16:55:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.236.157.xxx Tarih : 31.07.2009 17:34:15

Ne aptalca bir istek . Sen yatırımcıyı türkiyeye çağıracaksın elektiriği suyu kat kat vergiyi kat kat alacaksın petrol ve enrji fiyatların dünya sıtandartlarının 3 katı olacak hayat pahalılığı yüzünden işçilik ücretleride avrupa birliğinin yarı fiyatına tırmanıcak bu işçi için devlet bütün gideri sanayiciden alacak gel türkiyede yatırım yap iflas et devlet malına tüm varlığına el koysun hükümet yandaşına satsın cıscıplak kal  bizim orda bir laf var ama burda söylenmez eğer yatırımcıyı çağırmak isteniyorsa devlet ve hükümetler ona göre bir şeyler yapmalı  zorunda bu iş lafla olmaz