16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Mısırda 50 günlük ithalat izni

Bakanlar Kurulu’nun önceki gün Resmi Gazete’de yayınlanan kararıyla yemlik mısır ithalatında vergi oranı düşürüldü. 2006 yılı başından bu yana yüzde 130 olarak uygulanan yemlik mısırın vergi oranı yüzde 35’e indirildi. Yeni vergi oranı 1 Ağustos’a kadar sürecek. 1 Ağustos’tan itibaren oran yine yüzde 130’a çıkacak. İndirimin geçerli olduğu 50 günlük süre içinde mısır ithalatı yapan kazanacak.

Hükümet, 2007 yılı başında Toprak Mahsülleri Ofisi’ne (TMO) 300 bin tonluk ithalat yetkisi vermişti. Ancak Mayıs ayı içinde tavuk-yumurta yetiştiricileri ve yemcilerle TMO bir toplantı yapmış ve vergi oranının yüzde 25’e indirilmesi istenmişti. Özel sektörün acil ithalat talebi, TMO tarafından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bildirildi. Sektör temsilcileri bu toplantıda, Kamu İhale Kanunu yüzünden TMO’nun ithalat sürecinin uzadığını, piyasanın acil mısıra ihtiyacı olduğunu bildirmiş ve 300 bin ton ithalat yetkisi alan kurumun getireceği mısırın talepleri karşılamaya yetmeyeceğini ifade etmişti. Bu nedenle bir kararname hazırlığı başlatıldığı konuşuluyordu. 9 Haziran Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla mısırdaki vergi oranı 50 gün için yüzde 130’dan yüzde 35’e indirildi.

Vergi 95 puan azaltılıyor

Bakanlar Kurulu’nun mısırda 95 puanlık vergi indirimi getiren kararını değerlendiren Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ise “50 günlük süre içinde kim ithalat yaparsa büyük avantaj elde edecek. İsterse ithal ettiği ürünü fiyat yükselene kadar bekletip inanılmaz bir kazanç sağlayabilir. Bunun TMO’nun resmi ithalatı olarak düzenlenmemesi çok enterasan bir durum” dedi.

Unakıtan’ın da başını ağrıtmıştı

Kamuoyu mısır ithalatıyla ilgili ilk tartışmayı Bakan Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın yurtdışından getirdiği mısırlar konusunda yaşadı. 25 Haziran 2002’de yüzde 35 olarak belirlenen mısır gümrük vergisi 17 Nisan 2003 tarihinde yüzde 20’ye indirilmiş, Maliye Bakanı Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’a ait AB Gıda Sanayii ve Ticaret AŞ’nin, 4 Ağustos 2003 tarihinde 4 bin ton mısır ithalatı gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştı. Mısırdaki ithalat vergisi, bu ithalatın yapıldığı tarihten hemen sonra, 8 ağustos’ta yüzde 45’e, daha sonra da yüzde 70’e çıkarılmıştı. Bu nedenle oğul Unakıtan’ın büyük bir kâr elde ettiği gündeme gelmiş, konu Meclis’te de büyük tartışmalara neden olmuştu.

Vatan
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2007 Salı 22:53:14
Güncelleme :12 Haziran 2007 Salı 22:55:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?