16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

MİT, Maliye'ye ajan yetiştirecek

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışının üzerine gitmek için 'vergi ajanı' yetiştirme kararı aldı. Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile işbirliği halinde yürütülecek eğitim çalışmasında vergi istihbarat uzmanlarına, deşifre olmadan nasıl bilgi toplanacağı öğretilecek.

Ekonominin sırtındaki en büyük kamburlardan biri olan kayıt dışını bitirmek isteyen Maliye, farklı uygulamaları ile dikkat çekiyor. Teftişlerin sıklaştırılması, cezaların artırılması ve tebdil-i kıyafetle denetim gibi tedbirlerin ardından şimdi de ilginç bir çalışmaya daha imza atılıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) işbirliğiyle vergi istihbarat uzmanı yetiştirilecek. Yeni uygulama çerçevesinde bu yıl içinde Maliye bünyesinde istihbarat birimi kurulacak. Bu birime seçilecek 50-60 kişi, istihbarat eğitiminden geçirilecek. 6 ay sürecek eğitimde 'vergi ajanları' toplumda ve ilgili yerlerde deşifre olmadan nasıl bilgi toplanacağını öğrenecek. MİT personeli gibi çalışacak denetim elemanları, vergi kaçakçılığı ile ilgili bütün bilgileri merkeze aktaracak. Böylece kanundışı ekonomik faaliyetlere anında müdahale edilecek. 

Uygulama ayrıca, "Ajanlara yakalanırız." endişesiyle işletmelerin kendilerine çekidüzen vermesini sağlayacak. Görevliler, sokaklarda tedbil-i kıyafet dolaşmalarının yanı sıra güvenlik birimlerinde olduğu gibi simitçilik, ayakkabı boyacılığı gibi işler de yapacak. Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, istihdam edecekleri vergi istihbarat elemanlarının MİT personeli gibi hizmet vereceğini söyledi. Arıoğlu, eğitim önemli olduğu için şimdilik 50-60 kişilik personel istihdam etmekle yetindiklerini vurguladı.

Vergi bilincinin aşılanmasının temelinin çocuklara dayandığını ifade eden Arıoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonrasında verginin ders kitaplarına girdiğini ve 7-8 ders kitabında konu bazında işlendiğini ifade etti. Vergi dairelerinin artık mükellef odaklı çalışacağını vurgulayan Arıoğlu, "Mükellefin ezberini bozduk." ifadesini kullandı.

Vergi toplamakla görevli Gelir İdaresi'nin başında bulunan Osman Arıoğlu, vergi incelemelerindeki isabetin her geçen yıl arttığını; çünkü risk analizi yöntemiyle vergi incelemesi yaptıklarını kaydetti. Arıoğlu, inceleme sonuçlarında kamuoyuna yansıyan oranın, kayıt dışılık oranlarında meydana gelen artışın bir ifadesi olmadığını, aksine Gelir İdaresi'nin kayıt dışılığı yakalama yöntemleri metodolojisini geliştirmesinin ve isabet yüzdesinin bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Çalışanlardan vergi iadesini kaldırarak yerine asgari geçim indirimini getiren Gelir Vergisi yasa tasarısı, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Böylece 1980'li yıllardan itibaren uygulanan vergi iadesi uygulaması kaldırılmış oldu. Artık emekliler gibi çalışanlar da vergi iadesi alabilmek için fiş yazmak zorunda kalmayacak. Buradan doğacak gelir kaybı ise asgari geçim indirimi sayesinde telafi edilecek. Gelir İdaresi Başkanı Arıoğlu, fiş toplama gibi lüzumsuz olan angarya bir işi sona erdirdiklerini, uygulamadan düşük ücretli çalışanların kârlı çıkacağını söyledi. Fiş almanın ekonomik istikrara, altyapının gelişmesine, enerji santrallarının yapılmasına, adalet hizmetlerinin yerine getirilmesine ve eğitime katkı sağladığını kaydeden Arıoğlu, bütün bu işlemlerin sağlıklı yapılabilmesi için fiş alma konusunda vatandaşa büyük görevler düştüğüne işaret etti. Arıoğlu, fiş toplama uygulamasının sonra ermesiyle birlikte vergi gelirlerinde herhangi bir kayıp beklemiyor. Kurum, kayıp kaçağı azaltmak için denetimi yoğunlaştıracak.

Vergi kaçıran Gargamel'i Şirin Baba yakalayacak

Yabancı Damat, Cennet Mahallesi ve Avrupa Yakası gibi dizilerde vergi konusunun işlenmesini sağlayan Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi bilincini çocuklara aşılamak için hikâye kitaplarına el attı. İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı, ilköğretim okulu öğrencilerinde vergi bilincini geliştirebilmek için çizgi film kahramanlarından yararlanıyor. 12 sayfadan oluşan kitapta, çocukların sevdiği çizgi film kahramanları Şirinler, 'Ülkemi seviyorum, belgemi alıyorum', 'Vergiyle güçlüyüz, mutluyuz' temasını vurguluyor. 'Devlet' rolündeki Şirin Baba, Şirinler'den, alışveriş yapıldığında satıcının vergi vermeyi unutmaması için mutlaka belge almalarını isterken, Şirinler'e sürekli kötülük yapan Gargamel ise kitapçıkta 'Vergi kaçıran kötü kişi' olarak çocukların karşısına çıkıyor. Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, çizgi roman sayesinde vergi kaçırmanın kötü bir şey olduğunu çocuklara anlatmaya çalışacaklarını kaydetti.

2007 yılında yeni vergi yok

Arıoğlu, Kurumlar Vergisi'nde yapılan 10 puanlık indirimin ardından, gıdadaki KDV'ye yönelik çalışma yapıldığı müjdesini verdi. 2007 yılı için yeni bir vergi konulmayacağını ifade eden Arıoğlu, "Bütçe açıklandı ve bütçede hedeflerin yeni bir ilave vergi olmaksızın tutturulacağı ilan edildi. Biz de 4 yıldır iddialı hedefler koyup vergilerde zaman zaman da indirim yaparak bu hedefleri tutturduk." şeklinde konuştu. Yılbaşında faaliyete başlayan Büyük Mükellef Hizmetleri Vergi Dairesi hakkında da bilgi veren Arıoğlu, iki aylık sürede alınan ilk intibaların olumlu olduğunu dile getirdi: "Bu daireler bütün gelişmiş ülkelerde var. Amacı da önemli ölçüde vergi hasılasının sağladığımız mükelleflerin çetrefilli sorunlarını daha çabuk daha çözmek. İlk iki ayda da amacımıza ulaşma adına önemli sinyaller aldık."

Zaman
Yayın Tarihi : 5 Mart 2007 Pazartesi 08:15:42
Güncelleme :5 Mart 2007 Pazartesi 08:13:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?