26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Modern seracıları elektrik çarptı

Sanayiciler ile aynı tarifeden elektrik kullanmak isteyen seracılar, Bakan Ergün'den olumlu yanıt aldı. Önümüzdeki günlerde seralar da tarımsal sanayi statüsüne alınacak.

Yüksek elektrik faturalarından bunalan modern sera tesisi işletmecileri, sanayici ile aynı tarifeden elektrik kullanmak için hükümetin kapısını çaldı.
Ticarethane abone statüsünde olan modern seracılar, sanayi tesislerine göre kilovat başına yaklaşık yüzde 30 daha fazla elektrik ücreti ödüyor. Konuyla ilgili bir rapor hazırlayan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e modern sera tesislerinin sanayi tarifesinden elektrik kullanmaları konusunda taleplerini iletti.
ATSO Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Budak, Bakan Ergün'ün konuya sıcak baktığını, büyük ihtimalle önümüzdeki günlerde uygulamanın devreye girebileceğini söyledi.
ATSO Meclis Başkanı ve İstanbul Tarım Genel Müdürü Ali Rıza Akıncı da modern seraların tarımsal sanayi statüsüne kavuşmasının eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan döneminde ele alandığını vurguladı. Ancak halen elektrik faturalarını ticarethane statüsünde ödeyen modern tarım işletmelerinin, maliyetlerden belinin bükülmeye başladığını kaydeden Akıncı, "Örtüaltı yetiştiricilik ve topraksız kültür yöntemleri gibi gelişmiş teknoloji kullanan yetiştiricilik uygulamaları günümüzde önemli bir hacme ulaştı. Böylece tarım ihracatımız hızla arttı. Ancak tohum ve fide üretimi, örtüaltı sebze ve kesme çiçek yetiştiriciliği ile topraksız tarım uygulamaları gibi ileri teknoloji kullanılarak oluşturulmuş işletmelerin tamamında uluslararası markalarla rekabet edebilme konusu en önemli sorun. Enerji de bu tür üretim yapan işletmeler için önemli girdi ve masraf kalemi. Dolayısıyla işletmelerin düşük maliyetli enerji kullanmaları önemli" dedi.
Akıncı, sanayi tesislerine özel tarife ile kullandırılan elektrik enerjisinin, tıpkı bir sanayi tesisi gibi ileri teknoloji ürünü kullanan tarım işletmelerine de aynı şekilde kullandırılması gerektiğini ifade etti. Antalya'da 17 dekarlık bir fide üretim tesisinin yaz aylarında yaklaşık 12 bin TL elektrik faturası ödediğine dikkat çeken Akıncı, sanayi tarifesinin uygulanması durumunda bu maliyetin yüzde 30 düşeceğini dile getirdi.

Elektrik faturası kabarıyor
Güneşler Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Güneş ise 60 bin metrekarelik modern serada ürün yetiştiriciliği yapan işletmesinin haziran ayında elektrik faturasının 4500 TL civarında geldiğini, elektriğin daha çok kullanıldığı sonbahar ve kış aylarında bunun 8-9 bin TL'ye çıktığını anlattı. Güneş, "Bu soruna mutlak acil çözüm getirilmeli. Modern tarım işletmeleri, tıpkı bir sanayi tesisi gibi ısıtma, sulama, paketleme gibi işlemlerde büyük makineler çalıştırıp, yemekhane, yatakhane gibi sosyal hizmetlerde önemli elektrik harcaması yapıyor" diye konuştu. Elektriği sadece sulamada kullanan küçük sera ve tarım işletmelerine halihazırda ucuz tarife uygulandığını kaydeden Güneş, bu tarifenin devletin kriterini kendi belirleyeceği modern tesislere de uygulanmasını istediklerini söyledi.
Aşılı fide üretimi yapan Grow Fide'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ünal da modern fide ve tohum üretim tesislerinde elektrik harcamalarının yüksek olduğunu, bazı aylarda 60 bin TL'nin üzerinde elektrik masrafı bulunduğunu, uluslararası markalarla rekabet eden firmalara destek olunması gerektiğini kaydetti.

Raporda neler var?
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na gönderilen "Tarım İşletmelerinde Elektrik Enerjisi Bilgilendirme Raporu"nda, Türkiye'nin bugün 1 milyon 61 bin hektar alanda ürettiği 26 milyon ton sebze ile Avrupa'da birinci ülke konumunda olduğu belirtilerek bu miktarın 5 milyon tonunun 50 bin hektar alanda kurulu örtüaltı işletmelerde yetiştirildiği vurgulandı. Özellikle jeotermal enerji kaynağı bulunan bölgelerde yoğunlaşmış 2700 dekar alanda topraksız kültürde yetiştiricilik yapıldığı ifade edilen raporda, 12 bin dekar alanda yapılan kesme çiçek üretiminin yüzde 70'inin örtüaltı tesislerinde gerçekleştiği vurgulandı. Yılda yaklaşık 30 milyon dolar ihracat yapılan kesme çiçek sektöründe de imalatın büyük ölçüde ileri teknoloji ürünü tesislerde yapıldığı kaydedilirken Türkiye'de yılda 1.5 milyar adet fide yetiştirebilen 63 adet örtüaltı fide imalat tesisi bulunduğu belirtildi. Raporda, yerli tohum üreten firma sayısının da 50'yi bulduğu, sektörde yaklaşık 3 bin ziraat mühendisinin istihdam edildiği ifade edildi.

REFERANS
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2009 Cumartesi 18:27:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?