26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

MOL açmak isteyenleri sıraya koyduk

Tamamen Türkiye’de üretim yapan çocuk hazır giyiminde önemli bir çıkış yakalayan Wenice Kids’in İcra Kurulu Başkanı Oktay Özdemir, krizden dolayı Uzakdoğu’ya çocuk hazır giyimi siparişlerinin durduğunu açıkladı. Özdemir, bu nedenle dünyanın birçok ülkesinde çocuk hazır giyim mağazalarına koyulacak ürün bulunamadığını, Türkiye’nin bu konuda önünün açık olduğunu söyledi. Özdemir geçenlerde Kenyalı Deacons firmasının kendilerine 2 milyon dolarlık sipariş verdiğini ve Kenya’da mevcut 20 mağazanın Wenice mağazasına dönüşeceğini belirtti.

Kendileri geldiler
Wenice olarak Kenya’ya gitmeden Deacons yetkililerinin kendileriyle iletişime geçtiğini ve 2009-2010 yılı için 2 milyon dolarlık anlaşma imzaladıklarını bildiren Özdemir, Kenya ve bölgedeki ülkelerden alım grubunun gelmesinin, sektör açısından önemli olduğunu vurguladı. Özdemir, Kenya’dan sonra, çevre ülkelerde de temsilcilik istediğini söyledi. Türkiye’ye sempati duyulduğunu belirten Oktay Özdemir, “Krizde, psikolojik tüketim akılcı tüketime dönmüştü, şu anda duygusal tüketime dönüştü. Türkiye’ye çok pozitif bakılıyor. Wenice olarak bu adımı attıktan sonra, kendileri, diğer Türk şirketlerine, özellikle hazır giyim üreticilerine, bu bölgeye yatırım yapmak isteyenlere kendileri destek olacaklarını söylediler” dedi.

Bölge distribütörlüğü
Özdemir, grubun, MOL mağazacılık konusunda franchise için işbirliği yapmak üzere başvuracağını aktararak, “Kenya ve çevresindeki ülkelere de bu anlamda Türkiye’yi moda ve hazır giyim anlamında destekleyebileceklerini söylediler” dedi. Grubun, uzun vadeli stratejik işbirliği istediğini vurgulayan Özdemir, şöyle dedi:
“Firma, o bölgenin ciddi anlamda yeni ürüne ihtiyaç olduğunu belirtti. Biz de, bunun üzerine yatırımı gittikçe artırıyoruz. Şu anda gelen siparişlere baktığımız zaman, yeni pazarlardan bu yıl aldığımız sipariş oranı yüzde 100’e yakın arttı. Yeni pazar dediğimiz, Afrika ülkeleri, Güney Amerika ve Hindistan’dan bir grup da bize başvurdu.” Oktay Özdemir, somut bir işbirliği yaptıklarına işaret ederek, bu tip dış açılımların Türk sanayicisinin önünü açtığını ve yeni pazarlarda önemli fırsatlar olduğunu kaydetti.

Özdemir, nisandan sonra hazır giyimde ‘müthiş’ siparişler olacağını dile getirerek, “Ayakta kalanlar için nisan ayından sonra hazır giyimde büyük dönem başlayacak. Şu anda herkes ellerindeki stokları eritiyor. Yaz siparişleri ağır aksak tamamlanır fakat kış sezonundaki siparişlerde Türkiye çok öne çıkacak. Atılım zamanı olarak görüyorum. Kimse motivasyonsuzluğa kapılmasın çünkü şu anda görünen o. İnsanların ellerindeki stoklar bitiyor, Uzak Doğu’da çok büyük bir kriz var ve biz bunu şu anda net olarak görüyoruz, yaşıyoruz.

Uzakdoğu’ya büyük alım gruplarının ya da hazır giyim şirketlerinin siparişleri durdu. Küçük firmaların da oradalardaki fabrikaları doyuracak sipariş vermeleri mümkün değil. Bu nedenle bize dünyanın her yerinden teklifler yağıyor. 160 franchise’ı olan çok büyük ABD’li grup bizi incelemiş, ürün verin diye talepte bulundular. Raflar boş herkes ürün istiyor. Gelin 1 avroya mağazalarımızı devredelim size yeterki ürün koyun teklifleri geliyor. Afganistan’dan teklifler geliyor” dedi.

Afrika’ya özel konsept
Özellikle Afrika’nın ve Güney Amerika’nın çok önemli yeni pazarlar olduğunu belirten Oktay Özdemir, Afrika’dan kendilerine çocuk hazır giyim mağazaları açmaları için gelen tekliflerin yanında, ‘bize oyun parkı yapan, oyuncak üreten de bulun’ gibi isteklerin de geldiğini söyledi. Özdemir şöyle dedi: “Bu nedenle, Biz oturduk Wenice, Playland, Armağan Oyuncak, ve Pames Ayakkabı kafa kafaya verdik. Bu tip ülkelere tek mağazalı içinde oyun parkı bulunan çocuk hazır giyimi satılan, oyuncak ve ayakkabı reyonu olan tek konsept mağaza çalışmaları yapıyoruz. Sanırım kısa bir sürede bu projeyi gerçekleştiririz.”

‘MOL' açmak isteyen 239 yatırımcıyı sıraya koyduk’
Aynı zamanda 78 Türk hazır giyimcinin ürünlerinin satıldığı MOL Mağazaları’nın da İcra Kurulu Başkanı olan Oktay Özdemir, 30 Mart’ta aynı saatte, aynı dakikada 10 MOL açacaklarını belirterek, “Talep karşısında tıkandık. Toplam 40 ülkeden 239 büyük yatırımcı şu anda kuyruk oluşturdu, üstelik tüm yatırımı da üstleniyorlar. MOL mağazası açmak için. Biz de gelen talepleri ülke ülke ayırıp sıraya koyduk. Hedefimiz; 30 Nisan’da da yurtdışında 10 MOL’u aynı saatte, aynı dakikada açmak” dedi. Türkiye’de alışveriş merkezlerinde ‘Made in Türkiye’ ürünlerinin az satıldığını ve A plus noktalarda Türk malı olmadığını belirten Özdemir, 78 hazır giyimcinin bir araya gelerek oluşturduğu Türk markası MOL’un, ortak satış alanları oluşturma stratejisi bulunduğunu, ürün adı değil, satış alanı adı olduğunu söyledi.

Özdemir, şöyle dedi: “Tarihte hiçbir noktada 100 bin insan bir ürünü satın almak için bir araya gelmemiştir. 1000 MOL 14 milyar dolar ciro demek. MOL’a girmek için gereken şey ise Türk firması olmak ve Türkiye’de üretmek. Bizim şu anda ürüne ihtiyacımız var. İnanılmaz bir yatırım talebi var. Bu fırsatı kaçırırsak bir daha bulamayız. Bir daha dünyayı bu kadar zayıf bir durumda da bulamayız.” Bu yıl Almanya’da 40’a yakın mağaza açacaklarını, Suriye’de iki, Kazakistan’da 5 MOL inşaatının devam ettiğini bildiren Özdemir, “Hedef; 2009’da 108 MOL. Yani üç günde bir MOL... 2013’te MOL, Türkiye’nin en büyük ihracat markası...” dedi.
 

Radikal
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2009 Cuma 17:25:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?