28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Mortgage, bina denetimini arttıracak

ABD'nin önemli emlak franchise kuruluşlarından biri olan Realty World, Avrupa’daki yapılandırma görevini Türkiye temsilciliğine verdi. Realty World Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Büyükçetin, gayrimenkul piyasasındaki hareketliliğin 2010 yılına kadar durmayacağını söyledi. 

Konuyla ilgili Swissotel’de yapılan basın toplantısında konuşan Realty World Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Büyükçetin, bu görevin kendilerine verilmesinin en büyük sebebinin bir yıl önce kurulmuş olmalarına rağmen kaydettikleri büyük başarı olduğunu kaydetti. 

Franchise sektöründe ilk defa Türkiye’nin Avrupa yapılanması görevini üstlendiğini vurgulayan Büyükçetin, “Türkiye’nin Avrupa yapılandırmasında merkez haline getirilmesinde Türkiye’deki dinamik yapının yanı sıra, oluşturdukları profesyonel yapı, etkin satış ve pazarlama faaliyetlerimiz de önemli etkenlerdir”diye konuştu. 

Bir yıl içinde 5 AB ülkesinde yapılanacaklarını açıklayan Büyükçetin, yapılanma gerçekleştirilirken, Türk vatandaşların yoğunlukta olduğu ülkelerin öncelikle seçileceğini kaydetti.
Büyükçetin, kurulduklarından bu yana elde ettikleri başarı için Realty World’den “En hızlı büyüyen bölge” ödülünü aldıklarını da ifade etti. 
“2010 yılına kadar büyüme durdurulamaz”

Büyükçetin son dönemde gayri menkul piyasalarında yaşanan hareketliliğe de değindi. Türkiye’de 1999 Marmara depremine kadar gayrimenkul piyasasında ciddi bir hareketlilik olduğunu anımsatan Büyükçetin, deprem ve ardından yaşanan ekonomik krizle beraber sektörde büyük bir durgunluk yaşandığını belirtti. 

2004 yılında piyasaların tekrar canlanmaya başladığını anımsatan Büyükçetin, 2005 yılında gayrimenkulun altın çağının başladığını, 2006’da ise patlama yaşandığını söyledi. Patlamanın hala devam ettiğini de vurgulayan Büyükçetin, bu durumun 2010 yılına kadar durdurulamayacağını savundu. 

Son dönemde yaşanan konut talebindeki patlamaya karşılık arzın çok yetersiz olduğunu açıklayan Büyükçetin, bu talep artışındaki en büyük etkenlerin hızlı nüfus artışı ile evlenme – boşanma ve tekil yaşam oranlarının yükselişi olduğunu kaydetti. 

“Mortgage’in esas etkileri konuşulmuyor”

Yakında yürürlüğe girecek olan Mortgage yasası ile ilgili de konuşan Büyükçetin, Mortgage konusunda sadece buzdağının üstünün konuşulduğunu söyledi. Büyükçetin, “Esas olarak Mortgage’in Türkiye’ye ne getireceğine bakmak lazım” dedi.
Mortgage ile planlı yapılaşmanın gerçekleşeceğini belirten Büyükçetin, binalar üzerindeki denetimlerin de artacağını kaydetti. Büyükçetin, “Denetim artışıyla beraber insanlar hak ettiği yerlerde yaşayacak” diye konuştu.
Gülay Özata - İÜHA
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2006 Çarşamba 22:20:19
Güncelleme :31 Mayıs 2006 Çarşamba 22:26:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?