18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Mortgage tasarısı haftaya imzada

Dar ve orta gelirlileri evsahibi yapmayı amaçlayan ipoteğe dayalı konut finansmanı sistemi mortgage ile ilgili tasarının, önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılması planlanıyor.

MÜSİAD'ın Ankara'da düzenlediği inşaat zirvesinde konuşan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, son halini alan 40 maddelik mortgage tasarısının önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacağını söyledi.

Şener'e göre sistemin en önemli faydası kayıtdışının önlenmesi olacak. Bu da vergi oranlarının düşmesini sağlayacak.

Sistemi bekleyen tüketicilerin şimdiden bazı adımları atabileceklerini söyleyen Şener, "tüketicilerin önceden aldıkları krediler şartları sağlarsa, konut ipotekleri menkul kıymet haline gelecek" dedi.

Bu durumda şimdiden TOKİ ya da inşaat halindeki başka konutlar için atılacak adımlar mortgage içinde yer alabilecek.

Halkın TOKİ konutlarından yararlanabileceğini söyleyen Abdüllatif Şener müteahhitlerin şimdiden kolları sıvayıp arzı artırmaya başlayabileceklerini belirtti.

Sistem aynı zamanda faizlerde düşme yaşanması halinde bunun mevcut borca yansımasına da olanak sağlayacak.

Şener, faizde düşme meydana geldiğinde kişilerin borcunu yeni faizden aldığı kredi ile kapatabileceğini kaydetti.

Mortgage neler getiriyor?

Kira öder gibi ev sahibi olmanın yolunu açan mortgage sistemi, vatandaşların 30 yıla varan vadeler ve düşük faiz oranları ile ev sahibi olmasını öngörüyor. Mortgage sisteminde evin bedelinin yüzde 10-30 arasındaki bölümü peşin olarak ödenirken, gerisi uzun vadeye yayılıyor.

Ekim ayında yasalaşması beklenen ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan mortgage taslağına göre uzun vadeyle, düşük faizle konut alınabilmesi için,‘ipotek finansmanı kuruluşları’ oluşturulacak ve bir fon kurulacak.

İhraç edilecek belgeler, borsada işlem görebilecek. Mortgage kuruluşları bazı vergilerden muaf olacak ve konut finansmanında sabit faiz şart olmayacak.
AA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2005 Perşembe 14:44:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?