20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

'Motivasyon sağlayacak’

BDDK borç yapılandırmasında kriterleri belirledi. Yapılandırmadan Lehman Brothers’ın battığı tarih olan 15 Eylül’den önce kredilerini düzenli olarak ödeyen ancak bu tarihten sonra ödeme sıkıntısına düşen firmalar yararlanacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), küresel kriz nedeniyle sıkıntı yaşayan firmaların bankalara olan borçlarının yapılandırmasına ilişkin düzenlemeye hem teknik hem de “psikolojik” ayar yapmaya hazırlanıyor. 

Sanayicilerin talebi üzerine gündeme alınan düzenlemeye göre, kredi yapılandırmasında küresel krizi tetikleyen Lehman Brothers’ın çöküş tarihi olan 15 Eylül 2008’in milat olarak belirlenmesi öngörülüyor. 

Buna göre, Lehman’ın çöküşünden önce kredilerini düzenli ödeyen, ancak o tarihten sonra borçlarını ödeyemeyen firmalara kolaylık tanınacak. Sembolik bir tarihi esas alan düzenlemeyle, önlemlerde geç kalındığını, Lehman’ın battığı gün harekete geçilmesi gerektiğini söyleyen reel sektöre moral verilmesi de hedefleniyor.
BDDK, reel sektöre destek olmak amacıyla değişiklik yapılacak, Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar için Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Yönetmelik taslağı üzerindeki çalışmalarında sona geldi. Reel sektörün bankalara olan kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik düzenlemeleri içeren taslak için tarafların görüşleri de alındı.

Sorunsuz müşteri sayılacaklar
Yapılan değerlendirmelerde, yönetmelik taslağına uygulama tarihi olarak “15 Eylül 2008”in eklenmesi gündeme geldi. BDDK, bu önerileri kabul ederse, ABD’li yatırım devi Lehman Brothers’ın batmasıyla küresel krizin miladı olarak görülen 15 Eylül’den önce kredilerini düzenli olarak ödeyen, ancak bu tarihten sonra ödeme sıkıntısına düşen firmalara 2011’e kadar üç defaya kadar yapılandırma hakkı verilecek. Böylece bu firmalar sorunsuz müşteri konumuna geçecek.

Bankaların eli rahatlayacak
Yönetmelikte yer alan, riskli müşterilerin hiçbir şekilde “sorunsuz müşteri” kapsamında değerlendirilemeyeceğine yönelik düzenlemenin de değiştirilmesi planlanıyor. Buna göre, borç ödeme sorunu yaşayarak takip edilmesi gereken riskli müşteriler arasında yer alan firmalar da borçlarının en az yüzde 25’ini geri ödemiş olması ve 1 yıl boyunca ödememelerini aksatmaması şartıyla sınıf atlayabilecek. Böylece riskli krediler için daha çok karşılık ayırmak zorunda kalan bankaların eli rahatlayacak.

‘Motivasyon sağlayacak’
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, taslağın bu şekliyle kabul edilmesinin, şimdiye kadar açıklanan en büyük kriz tedbiri olacağını belirterek, “Bu tedbir, krizle ilgili tedbirlerin hepsine bedel. Piyasaların ihtiyacını görecek” dedi. Özdebir, düzenlemenin, borçları yeniden yapılandırılan firmalara motivasyon sağlayacağını ifade etti.


Dünya krizin gerçek yüzünü Lehman’la anladı
ABD’de 158 yıllık yatırım kuruluşu Lehman Brothers’ın 15 Eylül 2008’de toplam 613 milyar dolarlık borçla batması, küresel krizin miladı sayıldı. Pek çok ülke, bu iflasın ardından krizin gerçek boyutlarının farkına varıp kurtarma paketleri açıkladı.
Türk iş dünyası da hükümeti, “Lehman battığı gün Türkiye’de de önlem hazırlıkları başlamalıydı” diye eleştirdi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 23:03:59
Güncelleme :1 Ocak 2009 Perşembe 19:34:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?