19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

MPM: Üretimde 1993 sonrası kayıp dönem

Milli Prodüktivite Merkezi (MPM), Türkiye için üretkenlik açısından 1993 sonrasının, ``kayıp dönem`` olarak nitelendirilebileceğini bildirdi.

MPM, uzun dönemde (1923-2003) ekonomik gelişim sürecinde verimlilik artışının katkısının ortaya konulması amacıyla ``Türkiye`de Verimlilik Büyüme ve Kriz`` başlıklı bir araştırma hazırladı.

Araştırmaya göre, 1993`ten 2000 yılına kadar imalat sanayinde özellikle yüksek ve düşük teknoloji sanayilerinde emek üretkenliği hemen hemen hiç artmadı, orta teknoloji sanayilerinde ise çok düşük bir artış kaydedildi.

Üretkenlik açısından 1993 sonrasını ``kayıp dönem`` olarak niteleyen araştırmada, teknoloji yoğunluğuna göre sanayilerin üretkenlik düzeyine bakıldığında, teknoloji yoğunluğuyla emek üretkenliği arasında doğrusal ilişkinin varlığına dikkat çekildi.

Araştırmaya göre, 1999 yılında Türkiye`nin yüksek teknoloji ürünlerindeki üretkenliği, ABD`nin sadece yüzde 27`si, orta teknoloji ürünlerinde yüzde 28`i ve düşük teknoloji ürünlerinde ise yüzde 21`i düzeyinde oldu.

Türkiye imalat sanayinde gözlenen üretkenliğin diğer ülkelerle karşılaştırılmasının, teknoloji yoğunluğuna göre önemli bir farklılaşma olmadığını gösterdiği kaydedilen araştırmada, Türkiye yüksek ve orta teknoloji sanayilerinde, düşük teknoloji sanayilerine göre önemli bir üretkenlik artışı gerçekleştiği, ancak diğer ülkelerde de benzer bir gelişme söz konusu olduğu için Türkiye`nin herhangi bir sanayi grubunda belirgin üstünlük sağlayamadığı belirtildi.

Araştırmaya göre, teknoloji yoğunluğuna göre yüksek, orta ve düşük teknoloji sanayi grubunda da Türkiye, ancak ABD`nin dörtte biri kadar üretken olabildi.

aa
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2006 Pazar 12:40:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?