22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Mudo ile Puma davası

Mudo ile Puma arasında 'taklit ayakkabı' davası 

Perakende satış sektörünün önemli markalarından biri olan Mudo ile dünyanın en tanınmış spor markalarından biri olan Puma mahkemelik oldu. Puma, Mudo mağazalarında sahte Puma ayakkabılarının satıldığı gerekçesiyle Mudo hakkında dava açtı. Olayla ilgili olarak Puma’nın avukatları konuşmak istemezken Mudo’nun patronu Mustafa Taviloğlu iddiaya büyük tepki gösterdi. Mudo'ya onlarca firmanın yılda 4 bin değişik modelde üretim yaptığını ifade eden Taviloğlu, "Söz konusu ayakkabıları da Türkiye’nin en önemli üreticilerinden birinden satın aldık. Daha sonra Puma bize bunların sahte olduğunu söyledi, duyar duymaz kaldırdık. Ama olay yine de mahkemeye yansıdı" dedi.

Toplattırdıkları ayakkabılarda Puma markasının veya ambleminin bulunmadığını ifade eden Taviloğlu, sadece modelin benzediğinin iddia edildiğini söyledi. Bu ayakkabıların Mudo’nun toplam satışları içinde binde bir bile olmadığını vurgulayan Taviloğlu, "Fevkalade üzücü bir durum. Ben 1800 kişiye istihdam sağlıyorum. 70-80 çift Puma ayakkabısı satsam ne olur satmasam ne olur? Üstelik bu ayakkabıları yaptıran biz değiliz. Bize sunulan modeller arasından seçilmiş. Puma’ya benzediğini, Puma’dan esinlenme olduğunu nereden bilelim? Ben çarşıda, pazarda mal satmıyorum. Puma’nın sahte ürününü alıp vitrine koymamız için deli olmamız lazım. Hele de bunu Mudo yapsın, mümkün değil” diye konuştu.

Puma, atölyelere baskın düzenliyor

Puma, taklit üründen dolayı başı en çok ağrıyan markalardan biri. Bu nedenle de ürünleri ile ilgili sıkı bir takip içinde. Firma 2004 yılında Türkiye'de 330 bin, 2005 yılında ise 411 bin taklit ürün ele geçirdi. Ayrıca marka 2005 yılında mahkeme kararıyla Türkiye çapında 800'ü aşkın taklit ürün üreten atölyeye baskın düzenledi. Taklit ürünle mücadele birçok uluslararası marka için büyük bir sorun. En çok taklit edilen markalar arasında ise Adidas, Puma, Nike, Polo, Panasonic, Microsoft, Versace, Gucci, Dolce Gabbana, Diesel, Louis Vuitton, Ralph Lauren, DKNY, Prada, Lacoste gibi ürünler yer alıyor. ABD Ticaret Temsilciliği’nin (USTR) yayımladığı yıllık Fikri Mülkiyet Hakları Raporu’na göre Türkiye “marka taklitçiliği” de denen marka sahteciliğinde ilk sırada yer alıyor.

Necla Yılmaz / referans
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 14:31:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?