28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

MÜSİAD üyeleri ve yatırım

MÜSİAD’ın, 28 ildeki üyeleri arasında yaptığı anket sonucuna göre, işadamlarının yüzde 63’ü yeni yatırım yapmayı düşünmüyor. Üyelerin yüzde 75’i, ekonomideki dalgalanmadan olumsuz etkilendiğini bildirdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD), 28 ildeki üyeleri arasında yaptığı anket sonucuna göre, işadamlarının yüzde 63’ü yeni yatırım yapmayı düşünmüyor. Üyelerin yüzde 75’i, ekonomideki dalgalanmadan olumsuz etkilendiğini bildirdi. 

MÜSİAD’dan yapılan açıklamaya göre, 1581 işadamının katıldığı anketin sonuçlarından, reel sektörde genel olarak üretimdeki artış trendi ve karlılığın sürdüğü belirlendi. Buna karşın kar oranlarındaki erime ve stoklardaki artma eğilimi iç piyasayı bekleyen temel sıkıntı olarak saptandı. Yıl sonu makro ekonomik göstergelerde enflasyon hariç genel bir iyimserlik havasının devam ettiği gözlemlendi. 

YÜZDE 22’DE ÜRETİM DÜŞÜŞÜ
 
İşletmelerin yüzde 55’inde üretimin artığı, yüzde 29’unda değişmediği, yüzde 22’si ise düştüğü belirlenirken, yılın ikinci yarısına yönelik üretim beklenti ve hedeflerinin de buna benzer bir yapı gösterdiği tespit edildi. 

Öte yandan üretim sürecinde stokların arttığını kaydedenlerin oranı bir hayli yüksek çıktı. Üyelerin yüzde 44’ü stokların arttığını, yüzde 30’u ise değişmediğini ifade etti. 

İşadamlarının yüzde 51’i ilk yarıda iç satışların arttığını, yüzde 23’ü değişmediğini ve yüzde 26’sı ise düştüğünü ifade etti.
Yüzde 53’lük kesim yılın ilk yarısında ihracatının arttığını, yüzde 18’i değişmediğini ve yüzde 29’u ise ihracatının düştüğünü kaydetti. İthalatın arttığını ifade edenlerin oranı yüzde 52, değişmediğini düşünenlerin oranı 28 ve azaldığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 20 olarak belirlendi. 

İSTİHDAM ARTTI, YATIRIM YAPILMADI
 
Üyelerin yüzde 52’si istihdamın arttığını ve yüzde 33’ü de azaldığını beyan etti. İşadamlarının yüzde 48’i yılın ilk yarısında yatırım yapmadığını, yüzde 32’sinin ise yeni yatırımlara gittiği tespit edildi. Yaklaşık yüzde 17 oranındaki bir kesim ise yenileme ve modernizasyon yatırımı gerçekleştirdiğini ifade etti.
 
Yeni şirket satın alan ve yurt dışında yatırım yapan şirketin ise yüzde 1.5’te kaldığı görülürken, yılın ikinci yarısında yatırım yapmayı düşünmediğini ifade edenlerin oranı yüzde 63 oldu. En yatırımcı şehirler İstanbul ve Denizli oldu. 

KUR ARTIŞI OLUMSUZ ETKİLERİ 

İşadamlarının yüzde 75’i Mayıs-Haziran ayındaki dalgalanmada kur artışının kendilerini olumsuz yönde etkilediğini, yüzde 25’i ise bundan olumlu etkilendiği ifade etti. Olumsuz etkilenenlerin bunu üretimde ithalata olan bağımlılığa, fiyatlardaki istikrarsızlığa ve iç piyasa satışlarının azalmasına bağladığı ortaya çıktı. 

İşadamlarının yüzde 53’ü karlılığın arttığını, yüzde 30.6’sı ise azaldığını ifade etti. Yüzde 8.3’lük bir kesim değişmediğini belirtirken, yüzde 7.5 oranında bir kesim ise zarar ettiğini açıkladı.
ANKA
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2006 Pazar 11:33:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?