30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Müteahhitlere TOKİ kıyağı

KİK Başkanı Gül’ün ‘Sadece demirdeki fiyat farkı ödenecek’ açıklamasından bir hafta sonra TOKİ Başkanı Bayraktar kamuya iş yapan müteahhitlere müjdeyi verdi: ‘Fiyat farkı tüm malzemelerdeki fiyat artışını kapsayacak’

ANKARA- Kamuoyunda kamuya iş yapan ‘müteahhitleri kurtarma’ kararnamesi olarak bilinen ‘Fiyat Farkı Kararnamesi’nin son dönemde fiyatları artan tüm inşaat malzemelerini kapsayacağı ortaya çıktı. Bu konuda kararnameyi hazırlamakla görevlendirilen Kamu İhale Kurulu Başkanı Hasan Gül’ün geçen hafta yaptığı ‘Yalnız demir için fiyat farkı ödenecek’ açıklamasına karşılık kamunun en çok inşaat yaptıran kuruluşu Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar kararnemenin ‘genel çıktığını’ belirtti.

Bayraktar, kamuya iş yapan müteahhitlere, inşaat girdi maliyetlerindeki artışa ilişkin fiyat farkı ödenebilmesine yönelik kararname çalışmalarının hız kazandığını söyledi. Eroğan Bayraktar, “Düzenlemenin pazartesi gününe yetişebilmesi için Kamu İhale Kurumu’nun kararname taslağını, yarın (cuma) akşama kadar Başbakanlığa sunmasını bekliyoruz” dedi. TOKİ Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada başta demir fiyatlarındaki yüzde 100’ün üzerindeki artış olmak üzere diğer inşaat girdi maliyetlerindeki artışın müteahhitleri çok büyük sıkıntıya soktuğunu anımsattı.

Girdi fiyatlarındaki artışın inşaat maliyetlerini öngörülemeyecek ölçüde yükselttiğini ifade eden Bayraktar, oluşan fiyat farkını müteahhitlerin mutlaka alması gerektiğini söyledi. Bayraktar, şöyle devam etti: “Bizim müteahhitleri korumamız lazım, müteahhitlerin güçlenmesi lazım. Müteahhitler batarsa çok büyük sıkıntı olur. Bu işe gayret gösterildi. Sağolsun siyasi irade bu konuda tavrını koydu. Meclis’ten yasa çıktı, Bakanlar Kurulu’na yetki verildi. Bakanlar Kurulu’nun yetkisi çerçevesinde Kamu İhale Kurumu (KİK) kararname taslağını hazırlıyor. Bizden de görüş istendi, toplantılara biz de katıldık. Yarın akşama kadar Bakanlar Kurulu’na verilecek bu kararname taslağının, pazartesi günü çıkması için yoğun çaba harcıyoruz.”

Herkese yalvarmış
TOKİ Başkanı Bayraktar, fiyat farkı ne kadar hesaplanırsa o kadar ödeme yapılacağını ifade ederek, “Rakam konusunda ne çıkarsa milletin, herkesin hakkını vereceğiz. Kimsenin hakkını yemek gibi bir niyetimiz yok” dedi. Demir fiyatlarındaki yüksek artışa dikkat çekilerek, “Fiyat farkı yalnız demir maliyetine yönelik mi ödenecek” sorusuna karşılık Bayraktar, “Genel çıkıyor. Sadece demir fiyatlarını değil, ne varsa” yanıtını verdi. Fiyat Farkı Kararnamesi’ni, Bakanlar Kurulu’nun çıkaracağına işaret eden Bayraktar, kararname taslağı hazırlama konusundaki yetkinin de Kamu İhale Kurumu’nda bulunduğunu söyledi.

Fiyat Farkı Kararnamesi’nin 31 Mayıs 2008’den önce ihalesi gerçekleştirilen işleri kapsayacağını ve 1 Ocak 2008 tarihinden sonra yapılan ve yapılacak yapım işlerine yönelik olacağını anlatan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, bu konuda şunları söyledi:

‘Bu bizi de ilgilendiriyor’
“Ama bizi de ilgilendiriyor. Çünkü çok iş, ihale ve çok ödeme yapıyoruz. Müteahhitlerimiz çok fazla mağdur oluyor. Mağdur olmaması için biz de bu işe müdahil oluyoruz. Kamu İhale Kurumu bize soruyor, bizden görüş alıyor. Biz de tabii müteahhitlerimizi korumak için debelendik, çaba harcadık. Yani bir an önce çıksın diye ona yalvardık, buna yalvardık, koşuşturduk”diye konuştu.

TOKİ’ye çalışan yaklaşık 450 müteahhit bulunduğunu bildiren Bayraktar, “Zaten şu anda biz fark veriyoruz. Yani biz müteahhitlerimize fiyat farkı veriyoruz. Yüzde 12 ödediğimiz ay var ama eksi gelirse de düşürüyoruz fiyatı. Şimdi bizim verdiğimiz farkın üzerine gelen farkı, aradaki farkı vereceğiz. Bizim verdiğimiz farktan ziyade gelen aşırı fiyat farkını ödeyeceğiz” dedi.

Radikal
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2008 Cuma 14:04:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?