19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Müzik sektöründe zirve devlere kaldı

Müzik sektöründe 2008'deki bandrol satışları yüzde 30 azalarak 14 milyona indi. Önceki yıllarda tek sanatçı için ya da dini içerikli albümler için alınan bandrollerle ilk ona giren firmalar çekilirken sektörün güçlü isimleri Top 10'daki yerlerini sağlamlaştırdı.


İnternetteki korsan yayınların önüne geçilememesi ve ekonomik kriz nedeniyle zor günler yaşayan müzik piyasası 2008'de yüzde 30 küçüldü. 2007 yılında 20 milyonun üzerinde bandrol satışı gerçekleştirilirken, bu rakam 2008'de 14 milyon oldu. En fazla bandrol satın alan şirketler sıralamasının ilk on sırasına ise sektörün büyük ve popüler sanatçılarını bünyesinde bulunduran firmaları yerleşti. 2007'de ilk onda bulunmayan Sony, Odeon, Jet Plak ve EMI-Kent gibi güçlü isimler 2008'in en fazla albüm çıkartan firmaları arasına girdi.

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği'nin (MÜ-YAP) 2008 sektör verilerine göre 2008 yılında 1.035.416 adet bandrol alan Doğan Müzik bu alanda lider. Doğan Müzik'i 2007 yılında 9. sırada bulunan ve bandrol adedini iki kadına çıkartarak 705 bin rakamına ulaşan Emre Grafson takip ediyor. Üçüncü sırada ise 555 bin bandrol alan Seyhan Müzik yer alıyor. Bu üç firmadan "çok satan" sanatçılar listesinin ilk onuna Doğan Müzik 2, Emre Grafson 3, Seyhan Müzik ise 2 isim sokmayı başardı.

Ünlülerden ilahi albümü
2008 verilerinde dikkat çeken bir diğer nokta ise 2007'nin ilk onunda yer alan dini içerikli albüm çıkartan Bereket Müzik ve yalnızca bir sanatçı için 460 bin bandrol alarak listeye giren Divan Müzik gibi şirketlerin ilk ondan çıkmış olması.
Müzik şirketlerinin satın aldığı bandrol adedindeki trajik düşüşün yanı sıra bir albüm için satın alınan bandrol adetleri de tepetaklak gidiyor. 2008'in lideri 303 bin adet ile Ferhat Göçer'in "Çok Sevdim İkimizi" isimli çalışması oldu. Bir dönem milyonluk satışlar yapan İbrahim Tatlıses, Tarkan ve Sezen Aksu gibi isimler şimdi bu rakamın dörtte birine razı olmak zorunda. 2008'de İbrahim Tatlıses'in "Neden" isimli albümüne 273 bin, Sezen Aksu'nun "Deniz Yıldızı" albümüne ise 192 bin adet bandrol satın alındı.

Rakamlar hızla düştü
Bu alanda özellikle son dört yılda hızlı bir düşüş söz konusu. Örneğin 2005 yılının ilk sırasındaki Tarkan'ın "Ayrılık Zor" albümü için 460 bin, 2006 İsmail YK'nin "WWW.BOMBABOMBA.COM" albümüne 540 bin adet bandrol satın alınmıştı. Oysa son iki yılın lideri Ferhat Göçer'in albümleri 300 bin rakamını biraz geçebildi. İşin daha da trajik yanı, top 10 listesinin sonundaki albümlerin baskı adedinin 100 bin sınırına kadar inmiş olması. İşin bir diğer boyutu ise bu albümlerin büyük kısmının kriz etkisini göstermeden önce üretilmiş olması. Türkiye'de krizden mağdur olan tüketicinin azaltacağı kalemler arasında "eğlencenin" ilk sıralarda yer alması 2009 için sektöre hiç umut vermiyor. Bu yıl az sayıda albüm yayımlanması ve bu albümlerin baskı sayılarının da düşük seviyelerde olması bekleniyor.
 


KİM HANGİ ÜNLÜ İLE ÇALIŞIYOR
2008 yılında en çok bandrol satın alan on firma, ya sektörün büyük firmaları ya da popüler sanatçılarla çalışıyor. Ferhat Göçer, Sezen Aksu, Gökhan Özen ve Nilüfer gibi yorumcuları bünyesinde bulunduran Doğan Müzik listenin birinci sırasında.
İkinci sıradaki, Emre Grafson'da ise Serdar Ortaç, Rafet El Roman ve Ebru Gündeş bulunuyor. Üçüncü sırada yer alan Seyhan Müzik'in kozları ise Yıldız Tilbe ve Demet Akalın. İsmail YK, Yalın ve Nazan Öncel ise dördüncü olan Avrupa Müzik ile çalışıyor.

Beşinci Arma müzik bünyesinde ise Doğuş ve Müslüm Gürses'in yanı sıra ilahi kasetleriyle ünlü Güçlü Soydemir var. Funda Arar, Volkan Konak, Kıraç ve Nil Karaibrahimgil ise altıncı Seyhan Müzik Prodüksiyon ile çalışıyor. Yedinci sıradaki Jet Plak ise "best of" diye tabir edilen derleme albümler çıkartıyor. Sekizinci Odeon grubu ise başta Yeşilçam şarkıları olmak üzere nostaljik eserlere ağırlık veriyor. Sony ise Duman gibi yerli grupların yanı sıra Beyonce ve Pink gibi yabancı sanatçıların albümlerini çıkartıyor. Onuncu Emi-Kent de dünyaca ünlü starların albümlerini sevenleriyle buluşturuyor.

Referans
Yayın Tarihi : 26 Mart 2009 Perşembe 16:00:22
Güncelleme :26 Mart 2009 Perşembe 17:06:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?