22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

NBG:Bırakın borsanızdan çıkalım

Yunanlı NBG’yi temsilen Finansbank’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını yürüten Ömer Aras, "Türkiye’de halka açılmanın yasal düzenlemesi var, ancak halka kapanmanın regülasyonu yok" dedi. Aras, Finansbank’ın çoğunluğunu alan NBG’nin halka açık hisselerin tamamına yakın bölümünü topladığını, artık İMKB’den çıkmak istediğini söyledi.

GEÇEN yıl ağustos ayı itibariyle yüzde 46’sı Yunanlı National Bank of Greece’e (NBG) satılan Finansbank’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Grup CEO’su Ömer Aras, Türkiye’de halka kapanmanın bir düzenlemesi olması halinde, bankanın borsada işlem gören hisselerini tamamen çekmek istediklerini söyledi. Ömer Aras, Genel Müdür Sinan Şahinbaş’la birlikte 20’inci yılını kutlayan Finansbank7ın hedeflerini anlattı.

SERMAYESİNİ ÇANTADA TAŞIDIM: Finansbank’ın 20 yılda kaydettiği gelişme ve büyümeyi aktaran Aras, "20 yıldır bu bankada çalışıyorum. Bu, sanırım sektörde bir rekor. Bankayı 1987’de Hüsnü Bey (Özyeğin) ile birlikte kurduk. Sermayesini çanta içinde taşıyıp, Harbiye’deki Koç Amerikan Bank’a yatırıp dekontu almıştık. Kuruluşunda Hüsnü Bey, ben ve sekreter vardı" diye konuştu. Banka ile çalışmaya başlayan müşterilerin yüzde 95’inin memnun olduğunu ve bankayı değiştirmeyi düşünmediğini kaydeden Aras, bankanın 20 yaşında geldiği noktada 380 şubeye, 9 bin çalışana ulaştığını, Türkiye’nin en büyük 5’inci özel bankası olduğunu vurguladı.

ASLINDA HALKA KAPANDI: Aras, bankanın halka açıklık oranındaki düşüşe ilişkin sorumuza şu karşılığı verdi: "Türkiye’de halka açılmanın regülasyonu var, ama halka kapanmanın regülasyonu yok. Gelişmiş piyasalarda belirli yüzdenin altına düşülürse regülasyon, ’bunu kapatacaksın’ diyor. Türkiye’de de bunun mutlaka çıkması, az halka açıklıkla ilgili düzenleme yapılması lazım" diye konuştu. Finansbank’ın şu andaki halka açıklık oranının yüzde 0.5’in de altında olduğuna dikkat çeken Aras, "Finansbank, efektif olarak halka kapanmıştır. Ancak hálá borsada duruyor. Bununla ilgili Sermaye Piyasası Kurulu ile temaslar oldu. Regülasyon çıkacak diye bekliyoruz" dedi.

YABANCI ÇOK GÜVENİYOR: Herhangi bir nedenle ikinci bir halka arz düşünmediklerini ifade eden Aras, yüzde 1 gibi İMKB’de işlem gören hissenin yatırımcı açısından aslında tehlikeli olduğunu, bunu bilmeyenin gidip hisse satın alabileceğini söyledi. Şu anda bankada yüzde 84.70 oranında hissedar olan NBG’nin yönetimde bir değişiklik yapmadığını belirten Aras, yerel yönetime ağırlık veren bankalar ve şirketlerin daha başarılı olduğunun görüldüğünü vurguladı. NBG’nin Türkiye ekonomisine çok olumlu baktığını dile getiren Aras, aslında yabancıların Türkiye’ye, Türklerden çok daha fazla güvendiğini ifade etti.

Dikiz aynasına bakarak araba kullanmayalım, önümüze bakalım

ÖMER Aras, dünyadaki olumsuzluğun ağırlıklı olarak gelişmiş piyasalardaki kredi riskiyle alakalı olduğunu, bunun gelişmekte olan piyasalar için avantaj olarak değerlendirilebileceğini belirterek, şunları söyledi: "Ancak bunun da bir dozu var. Dünyada likidite sıkışıklığı olursa bu gelişmekte olan piyasalara da yansıyabilir. Dünyanın büyümesinde, motorunda değişiklikler oluyor. Bu tempoda giderse Çin’in, 2035’te ABD ekonomisini geçeceği tahmin ediliyor. Dolayısıyla geriye bakarak, ’geçmişte böyle oldu, bundan sonra da böyle olacak’ demek yanlış. Dikiz aynasına bakarak araba kullanamayız. Önümüze bakmamız lazım."

NBG geldi 101 yeni şube açıldı

YUNANLI NBG, geçen yıl ağustos ayında Finansbank’ın yüzde 46’sını 2.77 milyar dolara satın aldıktan sonra 101 yeni şube açarak şube sayısını 208’den 309’a çıkardı. Banka, yıl sonuna kadar şube sayısını 380’e, iki yıl içinde de 550’ye çıkarmayı hedefliyor. Finansbank Genel Müdürü Sinan Şahinbaş, bankanın büyümeye devam ettiğini, pazar payının hızla arttığını dile getirdi. Şahinbaş, 20 yılda bankanın aktiflerinin 20 milyar YTL’ye ulaştığını belirterek bankanın 2001 krizinden bugüne kadar yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağladığını vurguladı.

Ömer Aras Finansbank’ın kitabını yazacak

FİNANSBANK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve grup CEO’su Ömer Aras, meslek yaşamı ve Finansbank’ın 20 yıllık geçmişi ile ilgili notlar çıkarmaya başladığını belirterek, "Bu konuda bir kitap yazmaya başıyorum" dedi.

Satın almalar bitti, birleşmeler olabilir

FİNANSBANK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Aras, Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesinde mali disiplinin devam edeceğini, yüzde 5’in üzerinde büyüme beklediklerini, enflasyonun hedeflenen düzeyde kontrol altında götürülebileceğini, dalgalı kurda değişiklik beklemediklerini ve Türkiye’nin artık ucuz işçilikten ziyade kaliteli ve katma değerli ürünlerle rekabetçi ekonomik yapıya kavuşturulması gerektiğini düşündüklerini aktardı. Bankacılık sektöründe rekabetin, ürün ve hizmet çeşitliliğinin artacağını dile getiren Aras, "Rekabetin sonunda başarılı ve başarılı olamayan bankalar olacaktır. Başarılı olanlar devam edecek, başarılı olamayanlar ise belki de satıp çıkacaktır. Ancak Türkiye’de sektörde satın alma dönemi bitti gibi, bundan sonra birleşmeler olabilir. Yurt dışı uzantılı birleşmeler de gündeme gelebilir" diye konuştu.

İhracatçı düşük kur eleştirisinde haklı

FİNANSBANK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve grup CEO’su Ömer Aras, dolar kurunun geldiği noktaya dair sorular üzerine, kurun bu seviyeye kadar düşmesini aslında kimsenin beklemediğini, banka olarak bu seviyeden daha yüksek tahminler yaptıklarını kaydetti. "İhracatçıların Merkez Bankası’na faiz baskısını haklı buluyor musunuz?" sorusunu ise Aras, "Kendi açılarından haklılar. Yavaş yükselen bir kur ihracatçı için daha uygun bir ortam sağlar, ancak düşüş onlar için olumsuzluk yaratır. Haklı olarak kendi lobilerini yapacaklardır" dedi. Finansbank Genel Müdürü Sinan Şahinbaş ise Türkiye’de herkesin her şeyden para kazanmaya çalıştığını, bu dönemin geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Kur inmiş, çıkmış bankaların çok umurlarında değil. Çünkü açık pozisyon taşımıyor. Ancak reel sektörde böyle bir pozisyon taşınıyor. Bu pozisyonun da bankalar kredi verirken elimine edilmesi, zorlanması lazım dedi.

Hayri ÇETİNKAYA- Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2007 Cuma 14:58:14
Güncelleme :2 Kasım 2007 Cuma 15:09:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?