22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Nemasını alamayanlara müjde!

Sadece şahıs katkılarını alarak sistemden çıkan 180 bin tasarruf sahibine mart ayında toplam 75 milyon YTL ödeme yapılacak. Devlet-işveren katkı payı ile nemaların ödenmesi konusunda Hazine aleyhine dava açan 4 binden fazla kişiye de ödeme yapılacak, yargılama giderleri ödenerek davalar düşecek.

Kendi istekleri ile Çalışanları Tasarruf Teşvik Sistemi'nden 6 yılını doldurup ayrılan 180 bin kişiye yapılacak ödeme tablosu şubat ayında netleşecek. Toplam 75 milyon YTL'lik ödeme de mart ayında yapılacak.

Şahıs katkılarını alarak sistemden çıkanlar, nema hesaplarının tasfiyesi ve bu hesaptan yapılacak ödemelere ilişkin yasanın dışında kalmıştı. Bunun üzerine, 4 binden fazla hak sahibi Hazine aleyhine dava açarak, sistemde kalan devlet-işveren katkı payı ile nemalarının ödenmesini talep etti. Yapılan düzenleme ile hak sahipleri açtıkları davalardan feragat edecek, böylece yargının iş yükü de azaltılacak. Sistemden ayrıldıktan sonra içerde kalan işveren payı ve nema tutarlarının ödenmesi için dava açanlara da aynı usule göre ödeme yapılacak ve yargılama gideri ödenerek davalar düşecek.

HAZİNE DEĞERLEME RAKAMINI AÇIKLAYACAK

Bu arada, sistemden ayrılmayıp, tasfiye sürecinde parasını eksik alanlara da ödeme yapılacak. Hazine, ödemelerde uygulanacak değerleme oranını bu ay açıklayacak.

Bağımsız Büro Çalışanları Sendikası (BÇS) Genel Başkanı Ayhan Çivi, sistemden ayrılanların tasarruf teşvik kartlarını iade ettiğini anımsatarak, "Bu kişiler kimlik kartlarını iade etmişti. Kimlik bilgileri ile paralarını alabilmeleri için Hazine'nin bankalara bu formatta bilgi göndermesi gerekiyor" dedi. BÇS'nin hesaplamalarına göre, hak sahiplerine yapılacak ödemenin toplam tutarı 75 milyon YTL olacak. BÇS Başkanı Ayhan Çivi, kesinti yapılmaya başlanan Nisan 1988 tarihinden itibaren 6 yılını doldurarak Nisan 1994'te sadece şahıs kesintisi alarak sistemden çıkanların sayısının 150 bin, muhtelif tarihlerde ayrılanların da 30 bin kişi olduğunu söyledi. BÇS'nin hesaplamalarına göre, işveren payı ve nemaların hesaplanması şu şekilde yapılacak:

ÖDEME NASIL YAPILACAK

-Sistemden çıktığı tarihte içerde kalan işveren payı, çıkış tarihi itibariyle 30 Nisan 2003 tarihinde açıklanan nema oranı, kişiye ödenen toplam nemanın yüzde 60'ı kadar olacak.
-Sistemden çıktığı tarihteki şahıs kesintisi, bu tarihte yayınlanan nema oranı-kişiye daha önce ödenen toplam nemanın yüzde 40'ı olarak hesaplanacak.
-Sistemden ayrıldığı tarih itibariyle 30 Nisan 2003 tarihinde yayınlanan nema oranı, işveren payı ve şahıs kesintisi ile toplanacak. Hazine tarafından açıklanacak değerleme oranı ile çarpılarak ödenecek rakam belirlenecek. Hazine, 2006 Haziran ayına kadar "153" tutarı üzerinden değerleme yapmıştı. BÇS'nin hesaplamasına göre, Hazine tarafından açıklanacak değerlemeye tabi tutulacak olan tutar ise 384.31 YTL olacak.

İŞVEREN PAYINA 24 KAT

Sistemde işveren payı olarak 21.7 YTL'si bulunan bir çalışana bu miktarın yaklaşık 24 katı ödenecek. 24 Nisan 2003 tarihinde sistemden ayrılanlardan herhangi bir şekilde eksik ödeme yapılanlara da aynı usule göre ödeme yapılacak.







sabah/anka
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2007 Salı 11:58:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?