22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Niyet Mektubu onaylandı

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülmekte olan Stand-By Düzenlemesi'nin Altıncı Gözden Geçirmesi, IMF İcra Direktörleri Kurulu tarafından görüşülerek onaylandı. 

Altıncı Gözden Geçirme'nin tamamlanmasıyla 749.5 milyon SDR (yaklaşık 1 milyar 135 milyon 300 bin dolar) tutarındaki kredi dilimi serbest bırakıldı. 

Ekonominin temel yapısı ve bilançoların son yıllarda önemli ölçüde güçlendiği ve böylece ekonominin, negatif şoklara karşı çok daha dayanıklı hale geldiği belirtilen Niyet Mektubu'nda, "Son siyasi belirsizlik finansal piyasa oynaklığı riskini artırmış olsa da, güçlü politikaların sürdürülmesi konusundaki taahhüdümüz muhafaza edilmektedir" denildi. Mektupta, 2007 yılında faiz dışı fazlanın GSMH'nin yüzde 6.7'sine ulaşmasının mümkün olabileceği vurgulandı.

ENFLASYON HEDEFİ AŞILDI 

Enflasyonda yıl sonu hedefinin aşıldığı vurgulanan mektupta, büyük ölçüde öngörülenin üzerinde gerçekleşen yatırım harcamaları nedeniyle faiz dışı harcamalara ilişkin üst sınırın da tutturulamadığı ifade edildi. Mektupta enflasyon konusunda şöyle denildi: "Yıllık enflasyon oranlarının yılın ikinci çeyreğinden itibaren hissedilebilir derecede gerileyerek, 2007 yılı boyunca hedefe tedricen yakınsaması beklenmektedir."

ELEKTRİK ZAMMI 

Mektupta IMF'nin istediği tedbirler çerçevesinde enerji (elektrik) dahil olmak üzere KİT ürünlerine zam yapılacağı sözü verildi. Mektupta KİT fiyat ayarlamalarının, program varsayımlarının gerisinde kaldığından yerine getirilemediği belirtildi.

CARİ AÇIK GERİLEYECEK 

2007 yılında cari işlemler açığının GSMH'nin yüzde 7.25'ine gerilemesinin beklendiği vurgulanan mektupta, "Dış finansman görünümü elverişli seyrini sürdürmekte olup doğrudan yabancı yatırımların, cari işlemler açığının yarısını finanse etmesi beklenmektedir. Cari işlemler ve finans hesaplarındaki gelişmelerin yakından takip edilmesine devam edilecek ve gerektiği takdirde, politika ayarlamaları yapılacaktır" denildi.

SIKI DURUŞ SÖZÜ 

Mektupta, "Önümüzdeki dönemde para politikasında sıkı duruş korunacak; bir başka ifadeyle para politikası, enflasyon görünümüne ilişkin olumsuz gelişmelere olumlulara kıyasla daha duyarlı olacaktır" denildi.

OYNAKLIĞA MÜDAHALE 

Uluslararası rezervlerin ihtiyati gerekçelerle artırılmasının programın temel hedeflerinden birisi olmaya devam ettiğinin vurgulandığı mektupta, "Döviz kurundaki aşırı oynaklığı engellemek için ihtiyari müdahale seçeneği saklı tutulacaktır" denildi.

SAĞLIK HARCAMALARI SAPMASI 

Mektupta faiz dışı harcamaların, planlananın üzerinde gerçekleşen yatırım ve beklenenden daha hızlı artış gösteren sağlık harcamaları gibi etkenler nedeniyle, programlanan seviyenin üzerinde gerçekleştiği belirtildi.

İlave tedbirler alınacak

Mektupta, "İhtiyaç duyulması halinde, kamu maliyesine ilişkin hedeflerin tutturulabilmesi için ilave tedbirler alınacaktır" sözü de verildi.

İSTİHDAM PAKETİ 

Yeni bir Ticaret Kanunu çıkarılmasının amaçlandığı ifade edilen mektupta, kayıtlı istihdam üzerindeki mali ve mali olmayan yükleri azaltacak bir reform paketinin hazırlandığı bildirildi.

BEYAZ KİTAP 

Niyet Mektubu'nda, Sosyal Güvenlik Reformu'nda mutabakatın sağlanabilmesi amacıyla, bir beyaz kitap yayımlanacağı belirtildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2007 Cumartesi 09:40:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?