19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Nobel ödüllü ekonomistten IMF’ye salvo

Bu yılki Nobel ekonomi ödülüne layık görülen iki uzmandan biri olan Edward Prescott, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın lağvedilmesi çağrısı yaptı.

Amerikalı Prescott, her iki kurumun da dünya ekonomisine faydadan çok zarar getirdiğini öne sürdü.

BBC’ye bir mülakat veren Prescott, her iki kurumun da ekonomik siyaseti düzenleyen kurumlar olarak değil, hükümetlerin dış politikalarını uygulamalarını sağlayan araçlar olarak faaliyet gösterdiğini söyledi.

Nobel ödüllü ekonomiste göre kriz halindeki ülkelere daha fazla borç verilmesi uygulaması da bir kokain bağımlısına uyuşturucu verilmesinden farksız.

Prescott, ABD’nin dev boyutlara ulaşan bütçe açığı konusunda dile getirilen kaygılara da katılmadığını belirtti.

Prescott, ABD ekonomisinin dengeli bir seyir izlediğini ve borçların gayri safi yurtiçi hasılayla bağlantılarının sağlıklı olduğunu söyledi.

427 milyar dolarlık bir bütçe açığı olan ABD, son dört aydır sürekli dış ticaret açığı veriyor. Son rakamlara göre, bu açık Eylül ayında 50 milyar doların üzerine çıktı.

Bu durum doların değerinin de Euro gibi diğer bazı para birimleri karşısında düşmesine yol açıyor.

Amerikalı bazı yetkililer ise bu düşüşün Amerikalı üreticileri daha cazip hale getirdiğini belirterek şikayetçi olmadıklarını söylüyorlar.

Prescott 2004 Nobel Ekonomi Ödülü’nü Norweçli Finn Kydland ile paylaşmıştı.

İki profesör ödüle layık görülen çalışmalarında, teknoloji ve ekonomi politikalarının iş dünyasını nasıl etkilediğini inceliyor ve bu değişimlere açıklamalar getiriyordu.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2004 Perşembe 09:52:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?