19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Nobel ödüllü iktisatçı uyardı

“IMF'nin stand-by yaptığı ülkelerin başka seçenekleri yoktu. Ancak Türkiye bu ülkelerden farklı” diyen Nobel ödüllü iktisatçı Stiglitz, “IMF'nin krizi tahmin edememesinin yanında, bu kaostan nasıl çıkılacağına dair de bir fikri yok” dedi

IMF bu işi bilmiyor

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Türkiye'nin finans sektörünün, 2001 krizinin ardından aldığı önlemler ve oluşturduğu kurumlar nedeniyle, küresel kriz ortamında, ABD ve Avrupa ülkelerine göre çok daha az kırılgan bir durumda bulunduğunu söyledi. IMF'nin stand-by anlaşma modellerinin yetersizliğini vurgulayan Stiglitz, şöyle konuştu: "IMF'nin klasik stand-by'ları, küresel ekonominin bu krizden çıkmasında yeterli bir araç değil. İkincisi, stand-by anlaşmaları, öğle iddia edildiği gibi kredibiliteyi artırmıyor. Çünkü, mevcut küresel krizin sebeplerinden biri olan kontrolsüzlük ve denetimsizlik, IMF'nin stand-by anlaşmalarında, ülkelere ekonomideki kontrolü kaldırmaları yönündeki tavsiyelerinden kaynaklandı."

IMF İLE ANLAŞMA OLMASA DAHA İYİ

IMF'nin, en son stand-by yaptığı ülkelerin, zaten başka seçenekleri olmadığının altını çizen Stiglitz, "Ancak Türkiye bu ülkelerden daha farklı koşullara sahip bulunuyor" şeklinde konuştu. Joseph Stiglitz, birçok ülkede kamu borç stoku artmasına rağmen, Türkiye'nin bu konuda daha iyi bir durumda bulunduğunu ifade etti. Türkiye'nin küresel koşullar ve kendi şartlarını değerlendirerek bir anlaşma yapmasının önemine dikkat çeken Stiglitz, mevcut küresel koşullara uygun bir IMF anlaşması konusunda uzlaşılamaması halinde, stand-by yapmamanın daha iyi bir seçenek olabileceğini vurguladı. Stiglitz, IMF'nin, iyi yönetişim sorunu olması nedeniyle, mevcut küresel krizi tahmin edemediği gibi bu krizden çıkılması yollarını da bilmediğini de kaydetti.

IMF çıkar gruplarına hizmet ediyor

2001 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Joseph E. Stiglitz, aynı zamanda Dünya Bankası eski Baş Ekonomisti. Stiglitz, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlarla ABD'nin politikalarına yönelik eleştirileriyle ön plana çıkarken, küreselleşmenin, istikrarsızlığa yol açtığını savunuyor. Küreselleşmenin, refahı yayma ve yoksulluğu ortadan kaldırma sürecinin 1990'lı yıllarda çöktüğünü iddia eden Stiglitz, küreselleşmenin, istikrarsızlığa yol açtığını savunuyor. Stiglitz, IMF'nin, piyasa ekonomisinin çıkar gruplarına hizmet etmeye başladığını savunuyor.

...
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2009 Cumartesi 06:58:48
Güncelleme :7 Şubat 2009 Cumartesi 07:07:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gökhan IP: 81.214.247.xxx Tarih : 7.02.2009 13:50:29

  Evet IMF çıkar gruplarına büyük çok uluslu şirketler hesabına çalışır.O şirketlere iş verilmesi şartı ile yardıma muhtaç ülkelere yüksek fazili borç verir ve bu şirketlerce sömürülmesini sağlar.Bunun için tehdit etmek,rüşvetr vermek,siyasi kriz yaratmak ise borç almayı reddeden ülkelerin karşısındaki tehlikelerdir.Bu sömürü düzeninden kurtulmak için ULUSAL EKONOMİ VE BİLİNÇLİ TÜKETİCİ YARATMAK tek çaredir.