18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Nükleer ihalesi iptal ediliyor

Nükleer santral yarışmasına yönelik yönetmelikte üç maddeyi Danıştay’ın yürütmesinin durdurmasının üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı hukuki süreçte zaman kaybetmek yerine ihaleyi iptal edip, Sinop ve Mersin Akkuyu için ihaleye çıkacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’ın yakın çevresine, nükleer santral yatırımının artık hayata geçmesi gerektiği bu nedenle Mersin Akkuyu ve Sinop için ihaleye aynı dönemlerde çıkılması talimatı verdiği öğrenildi.

Yıldız, dün Saran Enerji ve İspanyol enerji firması Fersa’nın ortaklık anlaşması imzaladığı tören öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Yıldız, Danıştay kararına karşı temyize gitmeyi planlamadıklarını, yönetmeliğin yeniden değiştirilmesiyle alakalı bir düzenleme yapılacağını kaydetti. Yıldız, “2010 yılı içinde inşallah Sinop’la alakalı da çalışmalarımız devam edecek ve mutlaka bir sonuca ulaştırmamız lazım” dedi.

Bir gazetecinin “Temyize gitmemeniz ne anlama geliyor?” sorusunu Yıldız, şöyle cevapladı: “Danıştay kararını temyiz etmeyebileceğimizi söylüyorum. Bunun hukukla beraber gerçekleştireceğimiz enerji konularında önemli bir gelişme olduğunu düşünüyoruz. Nükleer santralların ülkemize kazandırmak için yönetmeliklerin düzenlenmesinde yasama, yürütme ve yargının birlikte hareket etmesi lazım. Enerji Bakanlığı veya Danıştay’ın haklı olduğunu göstermek yerine, bundan fazla kazanım sağlayamayacağımız için hızlıca hareket edip değerlendirme yapacağız. Nihai değerlendirmemizi de arkadaşlarımızla gözden geçireceğiz.

Okan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim görevlisi Nükleer Mühendis Prof. Dr. Tolga Yarman, bu konuda izlenen politikanın baştan beri yanlış olduğunu belirterek “Yasa yapamayan bir atom enerjisi ve siyasi anlayış Türkiye’de hangi nükleer açılımı gerçekleştirebilir? Nükleer mühendisim. Nükleer santrallara karşı olmam söz konusu olamaz. Bu ihale artık bitmiştir’ dedi.

.
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2009 Cumartesi 13:44:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?