22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Nükleer'de acele değil süratli

Enerji Bakanı Güler, elektrik zammı ve nükleer enerji konusunda önemli açıklamalar yaptı...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik zammına dönük bir kararname imzalamadıklarını bildirdi.

Bakan Güler, TÜBİTAK tarafından Feza Gürsey Konferans salonunda düzenlenen ''Bentonit Çalıştayı''nın ardından gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı. Gazetecilerin, elektrikte fiyat artışına dönük sürecin ne aşamada olduğunu, konutta kullanılan elektrik fiyatının yüzde 15 oranında artırılacağına ilişkin bir kararnamenin imzalanıp imzalanmadığını sormaları üzerine Bakan Güler, ''hayır öyle bir kararname imzalamadık'' dedi.

Türkiye'nin nükleer santral yapımına ne zaman başlayacağının sorulması üzerine de Güler, yasalaşmanın son etabında bulunulduğunu, Cumhurbaşkanının onaylamasının ardından sürecin hemen başlatılacağını, prosedürün yasada da tanımlandığını, buna uygun kriterler ve ölçütlerle değerlendirmelerin yapılacağını kaydetti.

Bakan Güler ''bu konuda çok süratli hareket ediyoruz. Acele değil süratli'' diye konuştu. Nükleer santrallerin, elektrik talebinin küçük bir kısmını karşıladığının hatırlatılması üzerine de Bakan Güler şunları kaydetti: ''Biz enerji paketinden bahsediyoruz, bunun içinde, başta yenilebilir enerjiler var. Bununla ilgili çok önemli gelişmelerle karşılaştık birinci olarak rüzgar haritasıyla birlikte rüzgar müracaatlarında, hidroelektrik santrallerde özellikle mini olanlarında büyük bir talep oldu. Bunu harekete geçirdik. Üçüncü olarak jeotermal kaynaklarla ilgili yasayı çıkardık, jeotermal kaynakları harekete geçiriyoruz. Kömürde büyük atılımlar yaptık, yeni rezervlerle birlikte kömür santrallerimizi kuruyoruz. Afşin Elbistan C ve D santralleri gündemde. Bunlar dev projeler. Ayrıca özel sektörün başlamış olduğu, yapmak üzere olduğu çalışmalar var. Nükleer enerji de bu kaynaklara ilaveten ele alınan ve 5. ayağı meydana getirecek olan kaynaktır. Burada hem baz yük olarak ihtiyacımız karşılanacak hem de uzun vadeli olarak ucuz ve çevre dostu bir enerji türünün hayata geçirilmesi gerçekleşmiş olacak. Dolayısıyla olayı bir bütün olarak ele alıyoruz. Biz şu anda Türkiye'nin bugününü değil geleceğini inşa ediyoruz.''

Nabucco Projesine 6. ortak alınmasına ilişkin sorular üzerine de, değerlendirme safhasında olunduğunu belirten Bakan Güler, değerlendirmelerin ticari, siyasi, dış politika, arz güvenliği gibi birçok boyutu olduğunu söyledi.

TÜRKİYE-YUNANİSTAN DOĞAL GAZ HATTININ AÇILIŞI

Bakan Güler, bir başka soru üzerine de, önümüzdeki süreçte en önemli olaylardan birinin, Türkiye-Yunanistan doğal gaz hattının açılışı olduğunu belirterek, bunun çok önemli tarihi bir olay olduğunu, Azeri gazının böylelikle Türkiye üzerinden Yunanistan'a oradan da İtalya'ya geçeceğini söyledi.

Ayın 18'inde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Karamanlis'in katılacağı bir toplantıyla bunun hem kutlanacağını hem de açılış töreniyle bir ilkin başlatılacağını anlatan Güler, böylelikle Türkiye'nin, bir enerji koridoru köprüsü ve enerji terminali olmasında somut adım atıldığını kaydetti. Yunanistan hattının gecikmeli olarak devreye girmesini telafi edecek kadar bir ekstra gazın verilmesinin söz konusu olup olmayacağının sorulması üzerine de Enerji Bakanı Güler, bunun Yunanistan'ın ihtiyacına bağlı olduğunu, hattın kapasitesinin, ihtiyaçlara göre 11 milyar metreküp de üzerine çıkabildiğini ifade etti.

DOĞAL GAZ FİYATI

Rusya'dan, doğal gaz fiyatının 300 dolara çıkarıldığına ilişkin bir açıklama geldiğinin hatırlatılıp bunun Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine de Bakan Güler, ''Biz bunu petrol fiyatlarına bağlı olarak bir formülle alıyoruz, bir hesaplama ile alıyoruz. Petrol fiyatlarına bağlı olarak o da artıyor. Dolayısıyla bizim şu anda zaten tanımlanmış bir yapımız var, o açıklamanın bir genelleme olduğunu düşünüyorum. Çünkü durumumuz zaten belli'' diye konuştu.

ajanslar
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 13:41:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?