28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Nükleerde bakanlığın dediği olacak

EPDK, Hazine ve DPT nükleer santralde ihale yöntemi konusunda uzlaştı. Enerji Bakanlığı ise ihalenin, en az alım garantisi isteyene verilmesini öngören bu modelin işleyebileceğini düşünmüyor. 

Nükleer santral yapımı için ilgili kurumlardan oluşturulan komisyon raporunu hazırladı. Model olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarlığı’nın uzlaştığı alım ihalesi belirlendi. Taraflar alım garantisinin süresinde anlaşamadığı için gündeme getirilen modele göre, en az alım garantisi süresi isteyen ihaleyi kazanacak. Perakende dağıtım şirketleri alım garantisine aykırı hareket ederlerse 250 bin YTL ceza alacak; tekrarı olursa lisansları iptal edilecek.


Enerji Bakanlığı ise bu yönteme karşı çıkıyor. Bakanlığa göre hiçbir firma 5-10 yıl gibi kısa süreli alım garantisi istemeyeceği için bu yönde teklifler gelmeyecek.

ÖZEL SEKTÖR NE DİYOR?

Nükleer santral konusunda EPDK, DPT ve Hazine Müsteşarlığı'nın en az alım garantisi isteyenin ihaleyi kazanacağı önerisine özel sektörden tepki geldi.

• CNBC-e'ye bilgi veren Akenerji Genel Müdürü Önder Karaduman, piyasayı özel sektöre açma amacı taşıyan EPDK'nın kendilerine danışmadan böyle bir taslağa katkıda bulunmasını eleştirdi. Karaduman, Enerji Bakanlığı'na önerdikleri hükümet ve özel sektör ortaklığı modelini desteklediklerini ifade etti.

• Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman da, nükleer santral ihalesinde alım garantisinin tek kriter olmaması gerektiğini söyledi. Hakman, "Santralin hangi modelle, nasıl bir yapıda kurulacağı, ortakların tecrübeleri, grubun finansal yeterliliği gibi gözönünde bulundurulması gereken bir çok kriter var" dedi.

Öte yandan perakende dağıtım şirketlerine verilen cezaların da caydırıcılığı bulunmadığı belirtiliyor. Bakanlık, yap-işlet’lerde olduğu gibi 25 yıllık giderek azalan bir seyir izleyen garanti sistemini uygulamak istiyor.

Konu ile ilgili tüm kurumların görüşü toplanarak, ardından karar verilmesi bekleniyor. Ancak Enerji Bakanı Hilmi Güler NTV yayınında kendi kararlarını uygulayacaklarını söylemişti. Güler, “15 gün sonra o çalışma bitse de bitmese de kendi çalışmamızı ben bakanlık olarak uygulayacağım” diye konuşmuştu.


NTV
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2006 Cuma 16:25:41
Güncelleme :11 Ağustos 2006 Cuma 16:36:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?