16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Nükleere yüzde 60 yerli şartı

Kurulacak nükleer santralın ölçütleri açıklandı. Buna göre, nükleer güç santralı en son teknoloji ile inşa edilecek, dördüncü nesiller kabul edilmeyecek. Santral en az 40 yıl dayanacak ve yüzde 60 yerli payı bulunacak.

KURULACAK nükleer santralların ölçütleri açıklandı. Buna göre, nükleer güç santrali en son teknoloji ile inşa edilecek, dördüncü nesiller kabul edilmeyecek. En az 40 yıl dayanacak santralda yüzde 60 yerli payı bulunacak. Türkiye Atom enerjisi Kurumu (TAEK), Enerji Bakamı Hilmi Güler ve nükleerle ilgili sivil toplum örgütlerinin katımıyla gerçekleştirilen toplantıda nükleer santrale ilişkin ölçütleri açıkladı. TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu, nükleer güç santralleri kurulmasına ilişkin yasanın yürürlüğe girdiğini belirterek, nükleer santrale ilişkin ölçütlerin bir ay içerisinde yayınlanması gerektiğini ifade etti. Üç hafta boyunca ilgili tüm kurum ve kuruluşların görüşlerini alacaklarını ifade eden Çakıroğlu, TAEK ölçütlerinin en geç 21 Aralık’ta yayınlanması gerektiğini bildirdi. Nükleer santrale ilişkin ölçütler şunlar:

NÜKLER GÜVENLİK: Nükler güç santrali güncel ve kanıtlanmış teknolojik yenilikleri kapsamalı. Başta Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı normları olmak üzere uluslararası normlara uygun olmalı. Santralin ciddi kaza sırasına giren kazalara karşıda radyolojik sonuçları hafifletecek önlemleri alacak şekilde tasarımlanmış olması değerlendirmede dikkate alınacak.

LİSANSLAMA: Nükleer güç santrali saha şartlarından kaynaklanan gerekler ve şartlar hariç tasarımcı ülkenin güncel nükleer mevzuatına uygun olacak. Önerilen santrale büyük ölçüde örnek teşkil edebilecek, halen işletilmekte ve aynı teknolojinin en son örneği olan lisanslı bir santral referans olarak gösterilecek. Önerilen santralın henüz işletmeye geçmiş bir örneğinin olmaması durumunda aynı teknolojinin onaylanmış veya lisans almış en son tasarımı referans olarak gösterilebilir. Lisanslama ile ilgili olarak ülkenin mevzuat gerekleri ve nükleer düzenleme kuruluşunun talep edeceği şartlar mahfuz olacak.

REAKTÖR TİPİ: Değerlendirmeye alınacak reaktör tipleri doğal uranyum kullanan basınçlı ağır su ve zenginleştirilmiş uranyum kullanan basınçlı hafif su ile kaynar hafif su reaktörleri olacak. Bunların dışında kalan (hafif su soğutmalı grafit nötron yavaşlatıcılı reaktörler, gaz soğutmalı reaktörler, hızlı üretken reaktörler vb.) reaktörler değerlendirmeye alınmayacak.

SANTRAL ÖMRÜ: Nükleer güç santralının hizmet vereceği süre en az 40 yıl olacak.

TEKNOLOJİK SINANMIŞLIK: Değerlendirmeye alınacak santral tipleri teknolojik olarak sınanmış olacak. Bu nedenle dördüncü nesil nükleer santraller değerlendirmeye alınmayacak.

YAKIT TEKNOLOJİSİ: Yakıt teknolojisi sınanmış olacak. Doğul uranyum ve zenginleştirilmiş uranyum kullanan reaktörler değerlendirmeye alınacak. Yakıt üretiminin8 ülke içinde yapılması ile ilgili olarak plan ve program önerilecek.

YERLİ KATKI: Yerli katkı payına yönelik plan ve program önerilecek. Plan ve programda en az yüzde 60 yerli katkı payına ulaşılacak süreç gösterilecek.

İŞLETME DENEYİMİ: santralların işletme deneyimi değerlendirmede dikkate alınacak. İkinci nesil santrallerin işletme deneyimini gösterir, tedarikçinin ülkesinde veya diğer ülkelerdeki referans örneklerin belgelenmesi gerekecek. Benzer şekilde üçüncü nesil santrallerin işletme deneyimini gösterir referans örneklerinin eğer varsa belgelenmesi gerekecek.

ELEKTRİK ÇIKIŞ GÜCÜ: Nükleer güç santralinin her ünitesinin sahip olacağı garanti edilen net elektrik gücü 600 MW’dan büyük olacak.

Nükleer enerjinin 5’inci sütunu

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, enerji politikasının 5 sütun üzerine oturtulduğunu belirterek, "Bizde 5’inci sütun olan nükleer eksikti, şimdi ilk etapta 5 bin megavatlık (MW) bir paketle nükleer enerjiyi de portföyümüzde olması gereken noktaya getireceğiz" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun" ile ilgili olarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumunda (TAEK) düzenlenen toplantıya katıldı. Sivil toplum örgütleri, dernekler, öğretim üyeleri ve basın mensuplarının katıldığı toplantıda konuşan Bakan Güler, Türkiye’nin enerji portföyünü, hidrolik enerji, kömür, doğal gaz, yenilenebilir ve nükleer olmak üzere 5 sütun üzerine oturtmak istediklerini ifade ederek, "Şimdi 5’inci sütun olan nükleeri kurmaya çalışıyoruz. Ama bu sütunun da diğer 4 sütun gibi sağlam ve güvenilir olması lazım. Bu noktada çok önemli adımlar attık" diye konuştu.Göreve geldiklerinde yenilenebilir enerji olan 4’üncü sütunun da eksik olduğunu ve bu konuda da önemli adımlar attıklarını kaydeden Güler, rüzgarda, küçük HES’lerde fevkalade önemli adımlar atıldığını, kömür aramalarına ağırlık verildiğini ve yeni rezervler bulunduğunu ifade etti. Bakan Güler, "Bunları (rüzgarımız, suyumuz, kömürümüz varken neden nükleer yapıyoruz?) sorularına cevap olsun diye söylüyorum. Bütün ileri ve güçlü ülkelerde olduğu gibi bizim enerji politikamız da 5 sütun üzerine oturuyor. 5’inci sütun olarak da nükleer enerjiyi ülkemize kazandırmak istiyoruz" dedi.

Google da enerji sektörüne giriyor

GOOGLE’ın hedefinin, kömürden daha ucuz yenilenebilir enerji üretmek olduğu bildirildi. Google Türkiye’den yapılan yazılı açıklamada, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine yönelik yeni stratejik girişimle amacın, kömürden elektrik üretimine kıyasla daha ucuz bir yöntem geliştirmek olduğu ifade edildi. Açıklamada, söz konusu çalışmanın bir parçası olarak Google’nin, şirket içinde ilk olarak güneş enerjisine bağlı termal elektrik teknolojiler, rüzgardan yararlanmaya yönelik yenilikçi yaklaşımlar ve geliştirilmiş geo-termal sistemlere odaklanacak RE<C adını verdiği bir araştırma ve geliştirme grubu kurduğu bildirildi. Açıklamada, Google’ın, 2008’de yenilenebilir enerji için milyon dolar harcayacağı belirtildi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2007 Perşembe 14:38:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?