26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

O ceza Danıştay'dan döndü

2001 yılından itibaren yaptığı hazine bonosu ve hisse senedi yatırımları nedeniyle 2006 yılında yaklaşık 300 milyon liralık vergi ve cezası alan Vakıflar Bankası'nın emekli sandığı Danıştay'da görülen davayı kazandı.

Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörlüğü 2001, 2002 ve 2003 yıllarına ilişkin yaptığı incelemelerde, sandığın menkul kıymet alım satım faaliyetinden elde ettiği gelirler nedeniyle iktisadi bir işletme oluşturduğu ve bu nedenle kurumlar vergisi mükellefi olması gerektiği yönünde rapor düzenlemişti. Gelirler kontrolörünün hazırladığı raporda, 13.700 üyeli sandık aleyhine yaklaşık 300 milyon liralık vergi ve cezası tebliğ edilmişti. Sandık, Gelir İdaresi nezdinde yürütüğü uzlaşma görüşmelerinden bir sonuç alamamış ve dava açmıştı. Sandığın vergi mahkemelerinde açtığı davayı kazanması üzerine Maliye, kararı temyiz etmiş ve konu Danıştay'a gitmişti.

Türkiye Vakıflar Bankası Emeklililer Derneği'nin resmi internet sitesi, Danıştay'ın da sandık lehine karar verdiğini Vakıfbank emeklililerine duyurdu. Kurumlar Vergisi mükellefi olmayan vakıf ve sandıklar, iktisadi işletme oluşturan bir faaliyette bulunuyorsa vergi ödemesi ile karşılaşıyor. Gelirler kontrolörleri sandığın hazine bonosu ve hisse senedine yönelik bazı işlemlerinu, "süreklilik arzediyor" diye ticari faaliyet kabul etmişti. Danıştay'ın sandık lehinde karar vermesi üzerine Maliye'nin karar düzeltme talep ettiği öğrenildi.

Emsal oluşturmaz

Maliye Bakanlığı geriye dönük incelemeleri sadece bankaların sandıklarında değil tüm vakıflar nezdinde yürütüyordu. Maliye Bakanlığı bu incelemeler kapsamında en yüksek cezayı ise 3 milyar lira ile Merkez Bankası emekli sandığına kesmişti. Vergi uzmanlarına göre Vakıfbank emekli sandığının Danıştay nezdinde kazandığı dava Merkez Bankası Emekli Sandığı için emsal oluşturmayacak. Her iki sandığa kesilen ceza raporunda gerekçelerin farklı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, teknik olarak Danıştay kararının emsal gösterilemeyeceği görüşünde. Uzmanlar, Vakıfbank emekli sandığına kesilen cezanın gerekçesinde Hazine bonosu işlemlerinin yattığını, Merkez Bankası emekli sandığına verilen cezanın raporunun ise "Vakıf gibi değil sigorta şirketi gibi çalışıyorsun" mantığına dayandığını belirtiyor.

Elif Batu Yener - Referans
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2009 Perşembe 15:53:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?