18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

O makine Karadeniz'e uymadı!

Fındıkta maliyeti azaltmak için makineli tarafıma geçilmesi konuşulurken Ziraat Odası Başkanlığı tarafından İtalya’da kullanılan fındık toplama makinesi Ordu’ya getirildi. Makinenin üreticisi Renzo Bellachioma, arazi şartları nedeniyle bu makinelerin Ordu’da bahçelere giremeyeceğini söyledi.

Fındık toplama makinesi ile birlikte Ordu’da bulunan makinenin üretildiği firmanın yetkilisi Renzo Bellachioma, bu makinelerin Ordu’da bahçelere giremeyeceğini söyledi. Bellachioma, İtalya’nın makineli tarıma 50 yıl önce geçtiğini belirterek, “50 sene önce bizimde fındık bahçelerimiz bu şekildeydi. Biz de makineli tarıma hemen geçmedik. Yavaş yavaş bahçelerde teraslama yaparak bugünlere geldik. Bu şekildeki bahçelere bu makineleri sokmamıza imkan yok. İlk önce bazı fındık ağaçlarını söküp, ocak aralarını daha açık ve sıra sıra dikmek gerekiyor. Rahatlıkla traktör aralardan geçebilir. Ama bu şartlarda giremez. Bu makine normalde 4 kişi ile bir günde 5 ton fındık toplayabiliyor. İtalya’da devlet fındık üreticisini makine konusunda da destekliyor” dedi.
Bellachioma, İtalyan fındık üreticilerinde durumunun Türkiye’deki fındık üreticilerden farklı olmadığını, kendi ülkelerindeki fındık fiyatının Türkiye’deki ile hemen hemen aynı olduğunu vurguladı.

“İTALYA’DAN 50 YIL GERİYİZ”
Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı ise, “Bizim bir İtalya seyahatimiz olmuştu. Bu ülkeler makineli tarımla tanışmış durumdalar. Biz de halen insan gücüyle fındık topluyoruz. Orada makinelerin fındık toplamasını gördük. Biz de bilindiği fındıktaki en büyük maliyet işçilik maliyetidir. İşçilik maliyetini nasıl en aza indiririz diye bir çalışma yaptık. Bu fındık makinesini üreten Renzo Bellachioma’dan fındık sezonundan bu makineler ile Ordu’ya gelmesini rica ettik ve 3 makine ile Ordu’ya geldiler. İtalya bizim şimdiki fındık toplama şeklimizden 50 yıl önce vazgeçmişler. Fakat halen bu sistemi her bölgede uygulayamadıklarını söylediler. Bizim üreticimizin mutlaka devlet desteğine ihtiyacı var. Bizim bu şekilde dönüşlüme gitmemiz mümkün değil. Bu şekilde araziler bölünmeye devam eder. Tarımda şöyle bir şey vardır. Üreticiyi üretimden uzaklaştırmak çok zordur. Üretimden vazgeçen üreticiyi de tekrar üretime kazandırmak imkansızdır” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2012 Cumartesi 17:16:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?