29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Ocak'ın zam şampiyonu hangisi?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) araştırmasına göre, Ocak ayında zam şampiyonu yeşil fasulye oldu.

Armutta üretici fiyatı yüzde 15 azalırken market fiyatları yüzde 6.5 artış gösterdi, mandalinada da üretici fiyatı yüzde 12 azalırken market fiyatları yüzde 9 arttı.

TZOB, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla yaş meyve ve sebze fiyatlarıyla birlikte önem arz eden çeşitli gıda ve ürünlerin fiyatlarını her ay açıklamaya devam ediyor.

Her ay düzenli olarak yapılan araştırmalar neticesinde üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını açıklayan TZOB, bu rakamları tüketici hareketlerinin fazla olduğu Ankara, İstanbul, Mersin ve İzmir illerinden derledi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının fiyat artışlarında önemli oranlarda etkili olduğunun görüldüğünü belirterek, "Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkına baktığımızda yaş sebze ve meyvede yüzde 315'lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 190'lara, baklagillerde yüzde 175'lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 160'lara kadar çıktığı görülmektedir. Görüldüğü üzere üretici ve market fiyatları arasındaki makas, daha önceki açıklamalarımızda da ifade ettiğimiz gibi çok yüksektir" dedi.

Aralık ayında perakende seviyesinde artış görülürken, bazı ürünlerde de azalma meydana geldiğini kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2008 Cuma 11:03:12
Güncelleme :1 Şubat 2008 Cuma 11:04:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?