19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

OECD'de en pahalı benzin Türkiye'de

Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri içinde, benzindeki vergi yükü bakımından 3`üncü, benzin satış fiyatında ise 1`inci sırada yer alıyor. OECD`de en pahalı elektrik de yine ülkemizde tüketiliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Başkontrolörü Semih Öz`ün yaptığı araştırmaya göre, bazı ülkeler az mükelleften kolaylıkla tahsil edilebilen akaryakıt vergilerine ağırlık veriyor. Araştırmaya göre, 1996`dan 2005 yılının son çeyreğine kadar olan dönemde, Türkiye dışındaki OECD ülkelerinde akaryakıttan alınan vergilerin, satış fiyatına oranında düşme meydana geldi.

Türkiye`de ise tersi bir gelişme yaşandı ve 1996`da yüzde 65,8 olan akaryakıttaki vergi yükü, 2005 yılında yüzde 70`lere yaklaştı.

Veriler, Türkiye`nin OECD üyesi ülkeler içinde, kurşunsuz benzin satış fiyatında, en yüksek vergi oranına ulaşan 3 ülkeden biri olduğunu ortaya koyuyor. Listenin başında yüzde 70,2`lik vergi yükü ile İngiltere yer alırken, Danimarka yüzde 69,7, Türkiye ise yüzde 69,2`lik oran ile bu ülkeyi izliyor.

Ancak Türkiye, benzin satış fiyatında bütün ülkeleri geride bırakıyor. Ülkemiz, motorin fiyatları yönünden de OECD üyesi ülkeler arasında, İngiltere ve Norveç`ten sonra 3. sırada bulunuyor. Akaryakıt ürünlerine yüzde 18 oranında KDV ve ayrıca sabit tutarlarda özel tüketim vergisi uygulayan Türkiye`de Ekim 2005 sonu itibarıyle, toplam vergi gelirlerinin yüzde 19`u, sadece petrol ürünlerinden alınan özel tüketim vergisinden geldi.

Araştırmaya göre, OECD üyesi ülkelerde en pahalı elektrik İtalya, Japonya ve Türkiye`de tüketiliyor.

Türkiye`de elektriğin yaklaşık yüzde 50`si sanayide kullanılıyor.

Sanayide kullanılan elektriğin satış fiyatı üzerindeki vergi yükünün en fazla olduğu ülkeler de, İtalya, Norveç ve Türkiye olarak sıralanıyor. Almanya, Fransa ve Yunanistan gibi ülkeler, sanayide kullanılan elektrikten vergi almıyor.

aa
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2006 Perşembe 12:02:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?