16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Ofer'in özelleştirme inadı

Tüpraş’ı çok isteyen ama alamayan İsrailli Ofer Ailesi şimdi de Petkim’e göz dikti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca (ÖİB) kamu hisselerinin yüzde 51’i satışa çıkarılan Petkim’de ön yeterlilik için başvuran 19 yatırımcı arasında İsrailli işadamı Sami Ofer’inde olduğu ortaya çıktı. 

Ofer Ailesi, İsrail devletiyle ortak olduğu Oil Refineries Ltd. (ORL) ile ihale için ön yeterlilik buşvurusunda bulundu. İsrail’in Tüpraş’ı olarak bilinen ORL’nin yüzde 26’lık kısmı Ofer’in, geri kalanı kamuya ait. Daha önce İsrail hükümeti ile Ofer Ailesi’ni birbirine düşüren ORL’nin ihaleye Ofer’in Galataport, Kuşadası ve Tüpraş’taki ortağı Global Yatırım Holding ile girmesi bekleniyor. Yıllık 13 milyon ton ham petrol işleyen ORL, ülkenin en büyük petro-kimya şirketi.

Sayı verildi isim verilmedi

Tüpraş’ın 14.76’lık kısmını aldığında hakkında çıkarılan spekülasyonların ardı kesilmeyen Ofer’in yüzde 26’lık ana hissesini elinde bulundurduğu İsrail’in en büyük petro-kimya şirketi Oil Refineries Ltd’nin Petkim’in ihalesine yan kuruluşu Carmel Olefins (COL) ile gireceğini dün resmen duyurdu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ön yeterlilik süresi dolan Petkim için 19 başvuru olduğunu açıklamış ancak ilgililerin kimler olduğunu ise liste halinde yayınlamamıştı. İMKB’de hisseleri işlem gören şirket ya da holdingler SPK mevzuatı gereği Petkim ihalesi için başvuruda bulunduklarını açıkladılar. Buna göre Sanko Holding; Turcas Petrol-Azeri devlet petrol şirketi Socar ortaklığı; Akkök Grubu; Anadolu Endüstri Holding, Polinas Plastik Sanayi, Yıldız Holding Ortak Girişim Grubu ile Zorlu Holding olmak üzere 5 grup Petkim ile ilgili olduklarını duyurdu. Ancak Petkim ile ilgilenen diğer 14 şirket ya da konsorsiyumun kimler olduğu ise tam olarak bilinmiyor.

Ön yeterlilik kriterleri karşılayanlar son tekliflerini 15 Haziran 2007’de verecekler. İhalenin haziran sonuna kadar, yani 22 Temmuz seçimlerinden önce tamamlanması öngörülüyor.

Ofer Petkim’de iddialı

Oil Refineries’in Ltd’nin başvurusunu duyuran İsrail gazeteleri, Ofer’in bu ihaleye, Tüpraş’ta yaşanan hayal kırıklığına rağmen çok iddialı hazırlandığına da dikkat çekiyor. Ofer Ailesi, Tüpraş’ın yüzde 14.76’lık hissesini almış ancak Petrol-İş Sendikası’nın açtığı davanın sonunda bu hisselerin Ofer’den geri alınması kararı çıkmıştı.

Eyal Ofer: Hakkımızda Türkiye’de film yapılır

Ofer Ailesi’nin bugüne kadar Türkiye’de yaptıkları tüm girişimler tartışma konusu oldu. Galataport ve Tüpraş’ta yaşanan süreç Ofer Ailesi’nin canını bir hayli sıksa da Ofer Ailesi, Türkiye’de yatırım imkanlarını zorlamaktan vazgeçmedi. Ailenin temsilcisi Sami Ofer’in oğlu Eyal Ofer, Davos’ta yaptığı bir değerlendirmede Türkiye’de hayalkırıklıkları yaşasalar da yatırımlara devam edeceklerinin sinyalini vermişti. Ofer, Petkim’in adını vermemişti ancak şunları söylemişti: “Türkiye yatırımcılara çok önemli fırsatlar sunuyor. Galataport, fırsatlardan sadece bir tanesiydi. Bizimle ilgili ihale süreçlerinde hep tartışma yaşanmasını hayret verici buluyorum. Ofer adının Türkiye’de bu kadar heyecan yaratmasına çok şaşırıyorum. Hiçbir ülkeden bu kadar ilgiyle karşılaşmadık. Belki Türkiye’de bizim hakkımızda filmler bile yapılır. Ancak biz herşeye rağmen Türkiye’de yatırım yapmak için fırsatlara bakmaya devam edeceğiz.”

İsrail hükümeti: Ofer açgözlüdür

İsrail’in Tüpraş’ı olarak bilinen ORL’nin yüzde 26 hissesini 2002’de alan Ofer kardeşler, Ağustos 2005’te hisselerini 120 milyon dolara hükümete devretmek üzere anlaşma yapmıştı. Ancak şirketin piyasa değeri 6 kat artınca “Şartlar değişti. Anlaştığımız fiyattan hissemizi devretmeyiz” diyerek fiyatı beğenmeyen Ofer ailesi 23 Eylül 2005’te anlaşmayı tek taraflı bozduğunu ve hisseleri devretmeyeceğini, hatta devletin payına da talip olduğunu açıklamıştı. “Açgözlü Oferler imzalarına sadık kalmıyor” diyen İsrail Ekonomi Bakanlığı, Ofer Ailesi’ne savaş ilan etmişti.
Vatan
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2007 Pazartesi 10:14:55
Güncelleme :21 Mayıs 2007 Pazartesi 10:13:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?