28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Öğretmen veresiye geçiniyor

İntiharlara, aile facialarına yol açarak binlerce ocağı söndüren banka borçları, eğitimcilerin de kabusu haline geldi.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası'nın ''Öğretmenlik ve Veresiye Yaşam'' adlı raporuna göre, eğitimciler 2005'te, 2004 ve 2003'e göre daha çok borçlandı.

Her 100 eğitimciden 93'ü, bir şekilde borç alarak yaşıyor. Kredi kartı borçları yüzünden kara listeye alınanların oranı, yüzde 120 yükseldi. Eğitimcilerin banka borcu bir yıl öncesine göre 2005'te yüzde 85 oranında arttı.

BORÇ HANESİNİN EN TEPESİNDE KREDİ KARTLARI VAR

1200 eğitim çalışanıyla yapılan araştırma ve anket verilerine göre kamu çalışanlarının yüzde 42'sini oluşturan, 800 bin kişilik eğitim camiasının, bankalarla başı adeta dertte…. Eğitimcilerin, borç hanelerinin en başında kredi kartları bulunuyor.
Öğretmenlerin yüzde 45'i kredi kartları, yüzde 23'ü ise ev ve araba kredisiyle bankalara borçlandı.

Eş, dost, arkadaş ve akrabalara borcu bulananların oranı yüzde 14 iken, mağazalara ve tanıdık esnafa borçlananların oranı ise yüzde 11'de kaldı. Hiç borcu bulunmayan eğitim çalışanlarının oranı ise yüzde 7 olarak belirlendi.

ÜÇ BÜYÜK İLDEKİ EĞİTİMCİLER DAHA BORÇLU

Rapora göre; İstanbul, Ankara ve İzmir'de çalışan eğitimcilerin daha çok borcu bulunuyor. Borçluluk sıralamasında, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük şehirler en ön sıraları paylaşıyor. En az borcu bulunan eğitimciler ise daha çok taşrada yaşayanlar.

Merkez Bankası verilerine göre; bankaların tüketicilerden konut, taşıt ve diğer tüketici
kredileri ile kredi kartı alacaklarının 2005 yılında, 2004 yılına göre 18,8 milyar YTL artarak 45,5 milyar YTL'ye yükselmiş durumda. Ayrıca eğitimcilerin bankalara olan borçlarının, 2005'te, 2004 yılına göre yüzde 85 oranında arttığı belirtiliyor.

KREDİ KARTI BORÇLARI BİR YILDA YÜZDE 65 ARTTI

Bir önceki yıla göre banka kredi kartı borçlarında yüzde 65 oranında artış kaydedildi. 2005 yılında, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemedikleri veya gecikmeli ödedikleri için kara listeye eklenenlerin sayısı, 2004 yılına oranla yüzde 120 arttı.

AVCI: TÜRKİYE BÜYÜDÜKÇE ÖĞRETMEN KÜÇÜLÜYOR

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, hazırladıkları raporu değerlendirirken, son üç yılda Türkiye ekonomisinin yüksek oranlarda büyüdüğü halde, eğitimcilerin ekonomik durumunun tersine bir gelişme göstererek küçüldüğünü belirterek, ''Türkiye büyüdükçe öğretmen küçülüyor. Ancak, borçlanma açısından Türkiye ekonomisi ile öğretmenin ekonomisi birbirine benziyor. Öğretmen de Türkiye gibi veresiye yaşıyor'' dedi.

TÜKETİM, GELİRE DEĞİL BORÇLANMAYA ENDEKSLİ ARTIYOR

Tüketimdeki artışın vatandaşın gelirlerindeki iyileşmeye değil, borçlanmaya bağlı bir artış olduğunu ifade eden Avcı, 2005 yılında öğretmenlerin bir önceki yıla göre daha fazla borçlandıklarına dikkati çekerek, ekonomideki büyüme ve iyileşme vatandaşa yansımadığını vurdguladı.

BANKALAR EĞTİMCİLERİ, EĞİTİMCİLER DE HÜKÜMETİ KARA LİSTEYE ALDI! 

Bankaların "kravatlı tefeciler" gibi davrandıklarını iddia eden Avcı, "Hiçbir insaf ve i'zan ölçüsüne sığmayacak boyuttaki kredi kartı ve kredi faizleri ile onbinlerce eğitim çalışanı, bankaların kara listelerine alınmış durumdadırlar!. Bankaların kara listeye aldığı eğimciler de hükümeti kendi kara listelerine almışlardır!" diye konuştu.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 15 Mart 2006 Çarşamba 14:17:42
Güncelleme :15 Mart 2006 Çarşamba 14:35:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?