16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

ÖİB'nın Petkim savunması?

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Petkim ihalesi konusunda çıkan gazete haberini önce yalanlayıp sonra doğrulamasına ilişkin eleştirilere açıklık getirdi.

Çelişkili açıklamaların, ÖİB tarafından bu konuda yapılan toplantı zamanlamasından kaynaklandığını belirten Başkan Metin Kilci, "Sabah itibarıyla Petkim ile ilgili bir karar yoktu; akşam toplanıp kararı aldık. Halka açık şirketlerde bu tarz durumları açıklamakla kefiliz; gereğini yerine getirdik. Sabah var olan durumu, akşam da gerçekleşen durumu açıkladık." dedi. Doğru olanı yaptıklarını vurgulayan Kilci, ihalenin ikinciye verilmesine ilişkin kararın komisyona ait olduğunu kaydetti.

Star gazetesinde salı günü yayımlanan haberde, "ÖİB, Petkim'e en yüksek teklifi veren ve aralarında Ermeni ortağın da bulunduğu grubu (TransCentral-Asia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu) devre dışı bıraktı. Petkim'de ibre, ihalenin ikincisi Turcas'ın patronu Erdal Aksoy ve Azeri ortağı Socar'a döndü." ifadesi yer almış, aynı gün başkanlık, sabah saatlerinde aşağıdaki açıklamayı yapmıştı: "Petkim'in sermayesindeki yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satışının 5 Temmuz'da açık artırma sonucunda ihalede ikinci sırada yer alan Socar-Turcas-Injaz OGG'ye yapılacağına dair haberler yer almıştır. Konuyla ilgili çalışmalar devam etmekte olup, idaremizce bu yönde alınmış bir karar bulunmamaktadır."

Ancak, başkanlık akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Petkim ihale komisyonunun ihalede 2,04 milyar dolar ile en yüksek ikinci teklifi veren Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'nun teklifini Rekabet Kurulu'nun onayına sunmaya karar verdiğini duyurdu. İhalede en yüksek teklifi 2,05 milyar dolar ile TransCentral-Asia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu vermişti. UniCredit tarafından İstanbul'da düzenlenen "Proje Finansmanı" konulu toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Kilci, kararın ABD'deki Ermeni soykırım tasarısı ile ilişkisinin olup olmadığı yolundaki sorular üzerine, "Bunlar bizim dışımızdaki meseleler. Biz Özelleştirme İdaresi'yiz, işimize bakarız." dedi.

Ne kadar işlem oldu bilmiyorum

Kilci, SPK uzmanlarının ÖİB'in, İMKB'den, 'Bizden ikinci bir açıklama gelinceye kadar tahtanın kapalı tutun' yönünde bir talebi olabilirdi, şeklindeki görüş bildirdiklerinin hatırlatılması üzerine de, herkesin farklı bir düşüncesi olabileceğini söyledi. Kilci, borsada ne kadar işlem olduğunu bilmediğini ifade etti. İhalenin neden ikinci konsorsiyuma verildiği yönündeki bir soru üzerine de Kilci, onun takdirinin İhale Komisyonu'na ait olduğunu, bu konuda bir açıklama yapamayacağını söyledi.

Kilci, toplantıda yaptığı konuşmada ise Tekel'in sigara bölümü için bu ayın sonundan önce ihaleye çıkmayı planladıklarını bildirdi.

'Türk ekonomisindeki canlılık Avrupa'da yok'

Unicredit Piyasalar ve Yatırım Bankacılığı Bölüm Başkanı Edoardo Spezzotti Türkiye'yi tanımlayabilecek en iyi kavramın 'canlılık' olduğunu belirterek, "Bunu, Avrupa'daki diğer ülkelerde görmek mümkün değil." dedi. Türkiye'nin, yatırımcıların beklediğini fazlasıyla karşıladığını vurgulayan Spezzotti'ye göre, hükümetin istikrarı ve hem gayet sıkı para politikası hem de ekonomik reforma taahhüdü sayesinde Türkiye, gelişen Avrupa'nın en önemli başarılı hikâyelerinden biri haline geldi. Spezzotti, gelişen ülkelerdeki net gelirlerinin yüzde 16'sını oluşturan Türkiye'nin, grubun bir bütün olarak başarısına da önemli katkıda bulunan bir ülke olduğunu dile getirdi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2007 Cuma 10:44:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?