27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Olumsuz veriler ard arda geliyor

Ekonomi ile ilgili olumsuz veriler gelmeye devam ederken banka ve aracı kurumlar da Türkiye'nin büyüme tahminlerinde şok revizyonlara gitmeye başladı.

Fortisbank Türkiye'nin yıl sonu büyüme tahmininde radikal bir revizyon yaparken, benzer şekilde Finansbank da sert bir değişime hazırlanıyor. İş Yatırım ise yüzde 2.5 olan küçülme tahminini yüzde 3.5'e çıkarttı.

Uzmanlar diğer kurumlardan da benzer revizelerin gelmesini bekliyor.

Fortisbank Ekonomisti Erkin Işık, daha önce yüzde 1 olarak bekledikleri yıl sonu ekonomik küçülme rakamını yüzde 5 küçülmeye revize ettiklerini söyledi.

Aldıkları kararı hurriyet.com.tr'ye değerlendiren Işık, bunun sadece son gelen verilerle ilgili olmadığını kaydetti. Işık, hem yurtdışındaki gelişmelere hem de yurtiçinde halen açıklanan bir ekonomik program olmamasına bağlı olarak ekonomik toparlanmanın daha geç olabileceğini öngördüklerini belirtti.

Işık, "Şu anki görünüme göre sanayi üretimindeki tepe ve dip noktalar arasındaki değişim şimdiden 2001 krizinden daha fazla. 2001'de açıklanan bir ekonomik program vardı ve ihracat toparlanmıştı. O zaman dipten çıkış hızlı olmuştu. Şimdi ise hem dış gelişmeler hem de içerideki durum bu toparlanmanın daha da gecikeceğini ortaya koyuyor. Yüzde 5'lik küçülme bizim kötümser senaryomuzdu ama şimdi o senaryoyu merkeze çektik" dedi.

Işık, olumlu verilerin gelmesi halinde yeni bir revizyona gidebileceklerini, ancak umut ışığının çok zayıf olduğunu söyledi.

EPEY CİDDİ BİR REVİZE YAPACAĞIZ

Finansbank ekonomisti İnan Demir ise ilk başta Türkiye ekonomisinde 2009 için yüzde 0.8 küçülme yönünde beklediklerini ancak şimdi bu rakamı sert bir şekilde revize edeceklerini söyledi.

Demir, "Şu anda üzerinde çalışıyoruz. İlk başta yüzde 0.8 demiştik ama epey ciddi bir şekilde aşağı revize edeceğiz" dedi.

Türkiye ekonomisinin 2001'dekine benzer bir küçülmeye gittiğine işaret eden Demir, ekonominin bu yıl yüzde 5'in de üzerinde küçülebileceğine dikkat çekti. Demir, şöyle konuştu:

"Biz küresel ekonominin daha çabuk toparlanacağını ve Türkiye'nin IMF anlaşmasının da yılın ilk aylarında devreye gireceğini öngörmüştük. Ancak bu iyi yorum da iyimser kaldı. Ayrıca dün gelen sanayi üretim rakamı büyüme ivmesinin çok zayıf olduğunu gösteriyor. Bunların hepsini düşündüğümüzde büyüme tahminimizi değiştirmeye kadar verdik."

 İŞ YATIRIM DA DÜŞÜRDÜ

Türkiye'nin en büyük aracı kurumu olan İş Yatırım'da son açıklanan verilerin ardından büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Ocak ayı sanayi üretim verileri ve şirketlerle yapılan görüşmeler neticesinde milli gelirin 2009 yılının ilk çeyreğinde yüzde 6-7'nin üzerinde küçülebileceği işaretlerinin alındığı belitilen İş Yatırım raporunda, "Yakın komşumuz Avrupa'daki durgunluğu ve küresel mali sistemdeki daralmayı da hesaba kattığımızda 2009 yılı için öngördüğümüz yüzde 2.5'lik küçülmenin iyimser olduğunu görüyor ve yıllık küçülme tahminimizi -yüzde 3.5'e çekiyoruz" denildi.

DİP KONUSUNDA UMUTLANDIK

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç ise sanayi üretiminden sonra kendilerinin de bir revizyon düşündüklerini ancak bugünkü kapasite kullanım rakamlarının dibe gelindiği konusunda kendilerini biraz umutlandırdığını söyledi.

Toğuç, "Ben mart ayında bundan daha iyi bir üretim rakamı görmeyi bekliyorum. Eğer gerçekleşirse artık dipten döndüğümüzü söyleyebilirim. bu durumda yılın ikinci yarısında sanayide pozitif rakamlar görmeye başlayabiliriz" dedi.

Toğuç, 2009 için yüzde 1 ile sıfır arasında büyüme beklediklerini ve henüz bu rakamda bir revizyona gitmeyeceklerini kaydetti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Mart 2009 Salı 15:57:19
Güncelleme :10 Mart 2009 Salı 16:01:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?