27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Ölümü gören sıtmaya razı

Küresel kriz nedeniyle ekonomideki kötü gidişatta düzelmeler olmasına rağmen önceki senelere kıyasla düşüşler olduğuna dikkat çeken İZTO durumu 'kötünün iyisi' olarak nitelendirdi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, küresel ekonomik krizle birlikte ekonomide kötünün iyisine sevinir hâle gelindiğini aktararak, "Ekonomide ölümü gördük, sıtmaya razı oluyoruz" dedi.

İZTO'nun, mayıs ayı olağan meclis toplantısında güncel ve ekonomik olayları değerlendiren Demirtaş, ekonominin yavaş yavaş toparlanmaya başladığını belirterek, krizde gri bulutların dağılmaya başladığını dile getirdi. Para ve sermaye piyasalarındaki gelişmelerin normale dönüldüğünün bir işareti olduğunu belirten Demirtaş, sanayide de canlılık belirtilerinin olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını ifade etti. Demirtaş, "Sanayi üretiminde düşüş martta hız kesti. Geçen yıla göre ciddi düşüş, geçen aya göre ise toparlanma yaşanıyor. Bir önceki aya göre ise ciro yüzde 17,2, siparişler ise yüzde 16,7 artış gösterdi. Faiz ve enflasyon düşüyor, dış talep daralıyor. AB ekonomileri küçülüyor. Yani ekonomide kötünün iyisine seviniyoruz. Ama bunlar bize yeterli değil. Bu nedenle yalancı baharlara, kısmi iyileşmelere temkinli yaklaşıyoruz" diye konuştu.

Borçlar yeniden taksitlendirilsin
Kriz ortamında vergi indiriminin tek başına yeterli olmadığını söyleyen Demirtaş, üyelerinin büyük çoğunluğunu oluşturan KOBİ'lerin vergi, SSK, banka borçları nedeniyle zor durumda olduğunu kaydetti.

Demirtaş, Türkiye'de 1 milyon 520 bin vergi mükellefinin borcu olduğunu hatırlatarak, vergi borçlarının taksitlendirilmesi ve yüzde 3 tecil faizi uygulamasının kendilerinin de önerisi olduğuna dikkat çekti.

Demirtaş, tecil ve taksitlendirmeye 2008'de İzmir'den 105 bin vergi borçlusu başvurduğunu, kentin 4 milyar liralık borcunun 620 milyon lirası taksitlendirmeye girdiği bilgisini verdi. Demirtaş, "Bugüne kadar 5 taksit geride kaldı ve ödenmesi gereken miktar 170 milyon TL. Ama ödenen miktar 80 milyon TL'nin aldında yani toplamın yarısı bile olmadı" dedi. Üyelerinin taksitlerini, çeklerini ve senetlerini ödeyemediğini kaydeden Demirtaş; "Bir de bunun üzerine vergi borcu olan üyelerin banka hesaplarına el konuyor. Bu uygulama biran önce değişmeli. Vergi affı istemiyoruz. Ödeme gayreti içinde olanlara sağlanmasını istiyoruz. Vergi borçları 36 ay yeniden taksitlendirilsin. Bu taksitlendirmede faiz uygulanmasın. Aylık faiz yüzde 2.5'tan yüzde 1'e indirilsin" dedi.

Kruvaziyerde ciddi yol alındı
Kruvaziyer turizm konusunda İzmir'in ciddi mesafe aldığını aktaran Demirtaş, 2003 yılından bu yana İzmir'e gelen turist sayısının 1 milyonu aştığını, hedeflerinin yılda 1 milyon kruvaziyer yolcusu olduğunu belirtti. Alsancak Limanı'nın bu hedefe cevap veremeyeceğini, bu nedenle Üçkuyular'da 75 milyon dolarlık dev bir yatırım için çalışmaların devam ettiğini anlatan Demirtaş, "Aynı anda sekiz geminin yanaşacağı Akdeniz'in en güzel limanını Avrupa'nın en büyük şirketi Costa yapmaya hazır. Ultra modern teknolojik bir liman yapacaklar. Bilim adamlarının limanın ekolojik hayata, deniz dibine etkileri üzerine yaptığı araştırma tamamlanmak üzere. Önümüzdeki ay projeyi sivil toplum kuruluşları ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile paylaşacağız" dedi.


İZMİR 2017 AKDENİZ OYUNLARI'NA TALİP
İzmir'in uluslararası spor organizasyonlarının düzenlendiği bir kent olması gerektiğini anlatan Demirtaş, bu düşünceden yola çıkarak Akdeniz Oyunları'nın İzmir'de düzenlenmesini tekrar gündemlerine aldıklarını ifade etti. Demirtaş; 1971 yılında organizasyona ev sahipliği yapan İzmir'in başarılı ev sahipliğini 2017 yılında tekrarlamasını istediklerini belirtti. Uluslararası Akdeniz Olimpiyatları Komitesi ile irtibata geçtiklerini, 2011 yılında organizasyona ev sahipliği yapacak kentin belirleneceğini söyleyen Demirtaş, "Bu kapsamda İzmir'in adaylığı için Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nden destek istedik. Komiteden gelecek cevaba göre girişimlerimizi sürdüreceğiz" dedi.
 

referans
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 17:15:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?