22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Öncelik 'işsizlikle mücadele'

60. Hükümet'in 'Acil Eylem Planı'nda önceliğin 'işsizlik' le mücadelede olacağı bildirildi.

60. Hükümetin acil eylem planına hazırlık toplantısı öncesinde basına açıklama yapan Nazım Ekren, yeni hükümetin acil eylem planında yer alacak olan öncelikleri hakkında bilgi verdi. Ekren, hükümet programı ve seçim beyannamesinin Eylem Planına ışık tutacağını ifade etti. AKP'nin ilk iktidar olduğu dönemde istihdam, faiz, büyüme, enflasyon gibi makro ekonomik göstergelerde geçmiş döneme göre ilerleme kaydettiğini ancak istihdam da çok iyi olmadığını itiraf eden Ekren, AKP'nin 60. Hükümet döneminde istihdama özel önem verileceğini açıkladı. Ekren, hem ekonomi hem sosyal kalkınmanın beraber yürüyeceğine dikkat çekerek, istihdama neden olacak açılımlar yapılacağının sinyalini verdi. Ekren, "Yeni dönemde ekonomik ve sosyal uzlaşma ile istihdam ve işsizlik konusunda yeni açılımlar sağlayacak düzenleme ve tedbirleri gerçekleştireceğiz" diye konuştu. 

"özellikle büyüme ve istikrar güçlendirildiği bir döneme girmiş olacağız" diyen Ekren kamu, reel, finansal hizmetler ve dış ekonomik sektörlere ağırlık vereceklerini kaydetti. Ayrıca Ekren, genel ve sektörel alanda verimliliği artıracak tedbirler alacaklarını da belittir. Ekren, hanehalkı, firma ve devletle ilgili özel vizyonlar oluşturacaklarını kaydederken, programın ana bileşenlerinden birinin de işgücü piyasalarının olduğunu anlattı.

öte yandan Ekren, AKP'nin daha önce iktidar olduğu dönemlerde acil eylem planının yüzde 80 oranında gerçekleşme sağlandığını dile getirerek, bundan sonraki süreçte yapılacak çalışmaların DPT koordinatörlüğünde izleneceğini ifade etti.

BÜYÜME HEDEFE YAKIN

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Ekren, yüzde 3.9 çıkan büyüme oranının düşük olduğuna dair eleştirilerin hatırlatılması üzerine, büyüme oranının yıl sonu hedefine yakın olduğunu, tedbir alınması gerekirse alacaklarını söyledi. Ekren, ikinci çeyreğe ilişkin rakam dışında altı aylık ya da yıllık hedeflere bakmasını tavsiye ederek, "Beklentilerden uzak değil. Konjonktüre uygun. Atılacak tedbirler varsa gerektiğinde yapılır" dedi.

59. Hükümet döneminde adım atılan ancak 2008 yılına ertelenen reformunun sorulması üzerine Ekren, "Sosyal Güvenlik Yasası'nda son rötuşlar yapılacak. önümüzdeki dönemde Meclis'in gündemine göre tekrar gündeme gelecek" dedi.

İŞSİZLİK FONU KAYNAK OLACAK

Ayrıca bir basın mensubunun 60. Hükümetin istihdamın artırılmasına yönelik projelerini ve işsizlik Fonu'nda biriken kaynağın bu kapsamda kullanılmasına yönelik girişiminin sorması üzerine Ekren, "işsizlik Fonu kullanımı amacına uygun şekilde hem işsizlerin yararlanma oranının artırılmasını planlıyoruz. istihdamı artıracak yeni bir açılıma yeni bir açılıma imkan verip vermeyeceğine de bakılacak" yanıtını verdi.

REFORMLAR YERİNE GETİRİLECEK

Ekren'e 2008 yılında Stand-by anlaşma süresi dolan Türkiye'nin IMF ile ilişkilerin akıbetinin sorulması üzerine konunun Devlet Bakanı Mehmet şimşek, tarafından belirleneceğini kaydederek, "IMF programında yer alan reform ve uygulamalar konusunda her hangi bir değişiklik söz konusu değil. O zamana kadar bitirilmesi gereken reformlar yerine getirilecek ve devam edecek" cevabını verdi.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2007 Salı 16:15:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?