18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Onlar artık memur değil

Halen devlet memuru olan doktor ve sağlık personelinin aile hekimliğine geçtikten sonra memurluktan gelen haklarını kaybedeceği ortaya çıktı.

İlk kez 2005'te Düzce'de başlayan aile hekimliği pilot uygulaması 2011'de tüm ülkede yaygın hale gelecek; son kalan iller 13 Aralık 2010 günü aile hekimliği sistemine geçmiş olacak.

Aile hekimliği personeli sadece kamuda çalışan ebe-hemşire ve sağlık memuru arasından seçiliyor. Ancak, kamuda doktor ve sağlık personeli olanların aile hekimliğine geçtiğinde memurluktan gelen haklarını kaybedeceği ortaya çıktı.

Konuyu, Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel bugünkü Habertürk gazetesindeki yazısında gündeme getirdi.

Tezel'in, konuyla ilgili yazısı şöyle:

Kamuda doktor, hemşire, ebe ve sağlık memuru iken bulunduğu ilin valisiyle yapılacak bir yıllık sözleşmeyle aile hekimliği sistemine geçmiş olanlar 657 Sayılı Kanun bakımından aylıksız izinli sayılmaktadır ve 657’den gelen hakları artık yoktur. Sözleşmede yazılı şartlarla çalışacaklardır. Kamudan geçenlerin sosyal güvenliği geçici olarak Emekli Sandığı (5510-4/C) ile ilgilendirilmeye devam edilecek ama nereye kadar? Zira, aile hekimliği sistemi esasen kendi muayenehanesinde çalışan hekimler gibidir ve esasen Bağ-Kur’lu olmaları gerekir. Fakat, kamudan gelenleri korkutmamak adına geçici olarak Emekli Sandığı ile ilgilerinin devam edeceği kanuna yazılmıştır. Kamu hekimi olmadığı halde açıktan sözleşmeli olan hekimlerin ise SSK’lı (5510-4/A) gibi sosyal güvenlikleri sağlanacaktır. Aile sağlığı elemanları yani ebe-hemşire ve sağlık memurları sadece kamudan geçiş yapabilir, şimdilik primleri Emekli Sandığı’na ödenmeye devam edecektir.

KAMUYA GERİ DÖNEBİLİRLER Mİ?

Sözleşmeli olarak çalışan aile hekimi ve aile sağlığı elemanları, kurumlarında aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar ve bunların kadrolarıyla ilişkileri devam eder. Bu personel, talepleri halinde eski görevlerine atanırlar ve sözleşmeli statüde geçen süreleri kazanılmış hak, derece ve kademelerinde veya kıdemlerinde değerlendirilir. “Sözleşmeli personel statüsünde çalışmakta iken aile hekimi ve aile sağlığı elemanı statüsüne geçenlerden önceki sözleşmeli personel statüsüne dönmek isteyenler, eski kurumlarındaki boş pozisyonlara öncelikle atanırlar” denmekte ama yönetmelikle bu dönüş kısıtlanmıştır.

30 GÜN İÇİNDE ATAMA YAPILIR

İlgili Aile Hekimliği Yönetmeliği’nin 12’nci maddesine göre, “Bakanlık, ilgili ve bağlı kuruluş kadrolarında memur statüsünde görev yapmakta iken ücretsiz izne ayrılarak sözleşmeli statüde aile hekimi veya aile sağlığı elemanı olan personel, sözleşmesinin sona ermesi halinde kadro veya personel dağılım cetveli fazlalığına bakılmaksızın ücretsiz izne ayrıldığı görevine geri döner. Ancak kadrosunun bulunduğu birimin aile hekimliği uygulaması nedeniyle kaldırılması halinde bu birimin aktarıldığı toplum sağlığı merkezine atanır ve memuriyete başlamasından itibaren 30 gün içinde kendisinin talebiyle il içinde ihtiyaç duyulan kadrolardan birine yer ataması yapılabilir” denilmiştir.

Torba yasa memuru birbirine düşürecek

Torba Kanunu adı altında yer alan kanun tasarısı TBMMplan ve bütçe komisyonunda alt komisyona havele edildi. Tasarı ile kamuda uzman kadroları ihdas edilecek ve bunlara yılda ayrıca 6 ikramiye daha verilecek. Uzmanlar, tasarı aynen kabul görürse, 1’inci derecede ortalama 3650 liramaaş alacak. Tasarı ile kamuda ücret dengesizliği daha da bozulacak. Şöyle ki, uzmanların ücretleri artırılırken neden öğretmenlerin, şube müdürlerinin, polislerin, memurların, askerlerin, öğretimüyelerinin ücretlerinde artış yapılmıyor? Bazı bakanlıklarda şube müdürlerinin veya daire başkanlarının altında çalışan uzmanların ücretleri 3650 lira olurken, mali hizmet uzmanları gibi bazılarının ise hiç artırılmıyor. Şube müdürlerinin ücretleri ek ödeme alıp almadığına göre 1800 ile 2200 TL arasında değişirken, öğretmenler ortalama 1700 lira alırken, uzmana iki katı ücret ve altı ikramiye verilmesi adaleti zedeleyecektir. TBMMplan ve bütçe komisyonu üyelerine sesleniyorum...Milletimin saygıdeğer temsilcileri, Torba Kanun’da yer alan, 657 sayılı Kanunda yapılacak değişiklikler içerinde yer alan uzman istihdamı ile ilgili maddeleri gelin seçim sonrasına bırakın. Eğer şimdi görüşmek istiyorsanız tasarıya polisleri, öğretmenleri, şubemüdürlerini, daire başkanlarını,müfettişleri, genelmüdür yardımcılarını, genel müdürleri,mühendisleri, memurları da ekleyin. Bu unvanları da ek göstergelerini artırın. Uzmanların ücretlerini yükseltirken bu unvanları eklemezseniz bakanlıklarda çalışma barışını bozarsınız.

AİLE HEKİMİ VE PERSONELİNİN SENDİKA VE TİS HAKKI VAR MI?

Aile hekimleri ve personeli, artık devlet memuru veya 657’ye göre sözleşmeli olmadıkları için herhangi bir sendikaya üye olamazlar. Sendikalara üye olamadıkları için yeni Anayasa ile getirilen memurların toplu sözleşme haklarından da yararlanamazlar. Bu kişiler özel bir sözleşmeyle çalıştıklarından sadece sözleşmede yazan hakları ve borçları vardır.

BAŞKA İŞ DE YAPAMAZLAR

İmzaladıkları sözleşmeye göre, “Sözleşmeyle çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, bu görevleri dışında, bilimsel faaliyetler hariç olmak üzere mesleklerinin icrasından menfaat temin edemezler. Hizmet akdi suretiyle veya esnaf veya tacir sayılmayı gerektiren herhangi bir faaliyette bulunamazlar”.

..
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2010 Salı 15:26:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 78.177.112.xxx Tarih : 9.12.2010 03:39:42

 amaç zaten aile hekimliği değil tamamen üctli ücretin yetmediği durmlarda da özel sigortalı sağlı sistemi ama hükümet öyle kurnaz ki ya tayin dedi yada aile hekimi olacaksınız kimse farkına varmadan kapının önünde kendini buluverdi asıl sıkıntı bundan sonra doktorlar halloldu şimdi sıra  hastada bütün sağlık güvenceleri iptal edilecek memurlardan 182 lira işçiden 90 lira işçi yada memur olmayandan ise aile başına 30 lira para talep edilecek bu paralar  sağlık sigortası altında fonlara yatırılacak para vermeyecek durumda olana devlet 30 lira fert başına her ay yatıracak ama dikkat edilecek bir konu var yeşil kart gibi değil kişinin hiç bir geliri yada işi olmaması durumunda devlet bu 30 lirayı yatıracak bu 30 lira ile sağlık alacağını düşünmeyin bu 30 lira kişide ağır bir hastalık çıkarsa sigorta karşılayacak basit ayakta yaptığınız her türlü muayene tahlil ve tetkikin % 70 ine kadarını sağlık sistemi sizden isteyecek vermesseniz hizmet alamıyacaksınız   bu kadar mı tabiki değil diğer aşama var bu sağlık sigorta fonunda birken paralar bazı şirketlerin ağzını sulandıracak diyecekler ki  devlet sigortacılık mı yapar bıraksın özel sektöre denilecek devlet  özel sağlık sigortalıyı ihaleye çıkaracak  ve büyük sigorta şirketlerine satacak inanın iyide gelir elde edecek hemde sağlık işinden elini çekmiş olup bir sosyal hizmetten de kurtulmuş olacak daha bitmedi özel sağlık sigortası pirimiznizi aylık yada yıllık yatırmadığınız taktirde sağlık hizmetiniz anında kesilecek  öyle kafanıoza estiği gibi ilaç yazdırmak yada muayene olmak yok onları cebinizden ödeyeceksiniz her aile hekimi her gün belli sayıda hastaneye sevk yapabilecek kısaca tamamen özel bir sağlık sistemi bunları nerden mi biliyoruz batıda 40 yıldır böyle