20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

OPEC'ten üretimi kısma kararı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC, petrolün varil başına fiyatı geçen Nisan ayından bu yana ilk kez 100 doların altına düşmesinden sonra üretimi kısma kararı aldı.

Uzmanlara göre, fiyatlardaki düşüşte iki unsur etkili oldu.

Biri, Orta Amerika'da etkili olan Ike Kasırgası'nın bölgedeki petrol üretim tesislerini vurmayacağının anlaşılması ve Viyana'da bir araya gelen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC'in petrol üretimini kısmayacağı beklentisiydi.

Ancak, düşüşün ardından birkaç saat geçmeden OPEC, petrol üretimini günlük beş yüzbin varilin biraz üzerinde düşürme kararı aldı.

Temmuz ayında yüz kırk yedi dolar civarına çıkan petrol fiyatları, dünya çapında bir enflasyon korkusu yaratmıştı.

Ancak küresel ekonomik gerilemeyle paralel olarak petrole talebinin azalması, Temmuz'dan bu yana petrol fiyatlarının yüzde 30 civarında düşmesine neden olmuştu.

OPEC üyesi ülkelerin Viyana'da biraraya gelmelerinin nedeni de bu düşüşü tartışmak ve fiyatların daha da gerilemesini engellemekti.

Ancak, OPEC'in Cezayirli başkanı Şekip Helil, habercilere, petrol üretimindeki kısıtlamanın, fiyatların düşüşünü durdurmayacağını söyledi.

Helil "Bana göre, fiyatlar, bizim burada almakta olduğumuz kararlara rağmen düşüşlerini sürdürecek. Dolayısıyla, aldığımız kararların, tüketicileri olumsuz etkileyeceğini sanmıyorum

BBC
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 13:10:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?