22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Organik furyası ‘ped’’e de sıçradı

Doğaya dönüş trendi yükseldi, gıdadan giysiye, oyuncaktan kozmetiğe kadar devasa bir ‘organik pazar’ oluştu.

Dedesinden pamuğu, Musevi patronundan ticareti, ağabeyinden de işletmeciliği öğrenen Vedat Zora organik ürünlerdeki bu yükselen trendi görerek, çocukluk arkadaşı Cüneyt Akpınar ile organik kadın pedi ve tampon işine girdi. 40 ülkede yılda 300 milyon dolar ciroya imza atan İngiliz organik ped ve tampon markası Natracare’i, şirketi Doğaevi aracılığıyla Türkiye’ye getiren Zora, yıllık ciro hedefini ise 15 milyon dolar olarak belirledi. Türkiye’de ped pazarının büyüklüğü ise 200 milyon dolar olarak tahmin ediliyor.

REÇETEYE YAZILAN İLK PED

Dünyadaki pamuğun yüzde 50’sinin genetiğinin değiştirildiğini öne süren Zora, neden organik kadın pedi işine girdiğini şöyle anlattı: “Tekstil ürünleri, kağıt havlu, tuvalet kağıdı, ped, makyaj temizleme pamukları gibi hijyen oranının çok yüksek olması gereken ürünlerin içindeki genetiği değiştirilmiş pamuktaki kimyasal maddeler direkt cildimizden emilerek vücudumuza giriyor. Özellikle kadınların en hassas bölgelerinde kullandıkları kadın bağları ve emzirme pedlerinde kullanılan sentetik maddeler, kimyasallar ve katkı maddeleri birçok sorunu beraberinde getiriyor, alerjiye neden oluyor. Oysa organik pamukta böyle bir risk bulunmuyor. Biz bu ürünü Türkiye’ye getirmek istediğimizde hem ortağımın hem de benim eşim hamileydi. Bu işi araştırdıktan sonra içeriğinde bir daha asla organik pamuk olmayan ürünler kullanmalarına izin vermedik. Türkiye’de doktor reçetesine yazılan ilk ped markası olduk.” Natracare’in şu anda piyasada kadınlara yönelik ped, günlük ped, intim mendil, hasta pedi ve tamponları bulunduğunu anlatan Zora, ayrıca yeni anneler için de doğum sonrası pedi, göğüs pedi ve bebekler için ıslak mendil ürünlerinin olduğunu söyledi.

TURİST DOPİNG YAPTI

Zora, “Her eczanede en iyi organik markalarının bir arada toplandığı ‘Doğaevi dolapları’nı göreceksiniz. Oyuncaktan, kozmetiğe, ped’den şekere kadar birçok organik ürün olacak” diye konuştu. Van’da bile ürün sattıklarını belirten Zora, “Yazın Antalya, en çok organik tampon satılan şehir oldu. Çok şaşırdık. Çünkü Türk kadını tampon kullanmaktan hoşlanmıyor. Araştırınca Rusya, Avrupa ve Amerika’dan gelen turistlerin markayı tanıdıkları için ürünü aldıklarını gördük” dedi.

--------------------------------------------------------------------------------

90 metrelik çukura pedleri gömüyorlar

PİYASADA olan kadın pedlerinin genetiği oynanmış pamuktan imal edildiği için doğada yok olmadığı ve 100 yıl boyunca parçalanmadan kaldığını belirten Vedat Zora, “Hiçbir kadın bunun farkında değil” dedi. Kendi ürünlerinin organik pamuk olduğu için naylon barındırmadığını ve yüzde 95’inin doğada yok olduğunu dile getiren Zora, “Bugüne kadar pedlerin çevreye verdiği zarar çok önemsenmemiş. Sadece İngiltere’de her sene atılan pedleri gömmek için 300 fit derinliğinde yani yaklaşık 91 metre boyunda ve eninde çukur açılıyor” diye konuştu.

--------------------------------------------------------------------------------

Vajinal temizleme mendiliyle yüz sildiler!

DOĞAEVİ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Zora, vajinal bölgenin temizlemesinde kullanılan ıslak mendilleri promosyon amaçlı alışveriş merkezlerinde kadınlara dağıtma kararı aldıklarını ancak şok edici bir tabloyla karşılaştıklarını söyledi. Zora, şöyle konuştu: “Bu ürünleri dağıttık dağıtmasına ama kadınlar bu mendilleri alıp ellerini ve yüzlerini sildiler. Hemen dağıtımdan vazgeçtik. Bu bize gösterdi ki kadınların çoğu kadın sağlığı ürünleri üzerinde yeterince bilgiye sahip değil. Biz de ürünlerimizi sadece eczanelere verdik.”

Akşam
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2007 Salı 13:20:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?