22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Organik tarımda hedef 1 milyar dolar

Tarım Bakanlığı, 10 yıl içerisinde organik ürünlerde söz sahibi olması için gerekli hazırlıkları yaptı. Bakanlık halen yüzde 0.1’in altında bulunan organik ürün miktarını 10 yıl içerisinde yüzde 3’e çıkarmayı hedefliyor.


Gelişmiş dış pazarlara daha yüksek fiyatlarla ihracı mümkün olan organik tarım ürünlerinin miktarı arttıkça ulusal ekonomiye 5 yılda en az 200-300 milyon dolar, 10 yıl sonunda ise 1 milyar dolar katkı sağlanabileceği belirtiliyor. Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, “Türkiye Organik Tarım Araştırmaları Projesi” ile kendisine bağlı 27 araştırma enstitüsünde başta meyve, sebze, hububat, yemeklik tane baklagiller, patates, pamuk, balık ve koyun olmak üzere 34 üründe 45 adet proje çalışmasına devam ediyor. Ayrıca organik alternatif bitki besin ve bitki beslenme kaynaklarının geliştirilmesi gibi araştırmalar da sürüyor.

2009’DA BİTECEK

Toplam bütçesi 4 milyon 500 bin YTL olan ve 2009’da tamamlanması beklenen proje ile üretim maliyetlerinin düşürülmesi, tüketiciye sağlıklı ürünler sunulması, doğal dengenin korunması, kırsal işgücünün değerlendirilmesi ve kırsaldaki üreticilere yeni gelir imkânlarının sağlanması planlanıyor. Proje kapsamında Çevre Bakanlığı’nın yanı sıra, 13 üniversite ile de işbirliği yapılıyor. Projeye İzmir Ekolojik Tarım Organizasyonu, Ankara Türkiye Tabiatını Koruma Derneği gibi örgütler de katkı veriyor.



Ali OBUZ / bugün
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2007 Pazar 14:59:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?